Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου: Οι ελληνικές φορεσιές της υποδέχονται το 2021, σε ένα ημερολόγιο αφιερώμενο στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

 


Είναι κάποια πρόσωπα, που δεν χρειάζονται να πεις πολλά μαζί τους, απλά να τους δεις στο χώρο. Για την ακρίβεια… να τους δεις στο χώρο τους! Εκεί όπου εμπνέονται, εκεί όπου δημιουργούν, εκεί όπου είναι «ο δικός τους κόσμος». Κι` όταν αυτοί οι άνθρωποι, όταν αποφασίσουν να βγουν και να δείξουν προς τα έξω όλα όσα έχουν φτιάξει (στην κυριολεξία με τα χέρια τους),   σε συνδυασμό με το πάθος μέσα από το οποίο αυτοπροσδιορίζονται, τότε το αποτέλεσμα για όλους μας δεν μπορεί, παρά να είναι μοναδικό! 


Ο λόγος για την κα Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου, μια αληθινά δημιουργική Λειβαδίτισσα, που μεταφυτεύτηκε στον τόπο μας από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κεφαλονιά, κι` έκτοτε ό,τι κάνει, το κάνει με αφετηρία της την αγάπη για την παράδοση, τη λαϊκή τέχνη, την ελληνική φορεσιά απ` όπου κι` αν προέρχεται!

 


Αφορμή για την «Συνάντηση κατ` ιδίαν», αποτέλεσε η κυκλοφορία του ημερολογίου 2021 - αφιερωμένο στις ελληνικές φορεσιές, εμπνευσμένο από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, που δημιούργησαν τα μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Φθιώτιδας «Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος» Φθιώτιδος.

 


H Ελπίδα, βέβαια,  δεν εμφανίστηκε τώρα, ούτε είναι η πρώτη φορά που «συμμετέχει» σε μια δουλειά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει ουκ ολίγες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις ως ενδυματολόγος, σε κινηματογραφικές ταινίες, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην περιοχή μας (Λιβαδειά, Αράχωβα, Ορχομενός, κα) και έχει οργανώσει διάφορες προσωπικές παρουσιάσεις της δουλειάς της, η οποία πάντοτε έχει ως κεντρικό κορμό τις δεκάδες κούκλες, που έχει μόνη της σχεδιάσει και ντύσει με όλες τις παραλλαγές που υπάρχουν, σε αντρικές και γυναικείες, παραδοσιακές ενδυμασίες από όλο τον Ελλαδικό χώρο.

 


Αυτός ο «πλούτος», παραμένει ο άξονας και σ` αυτή την επετειακή έκδοση, την οποία προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ. Συμεών, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά τους στο δραστήριο Σύλλογο της Λοκρίδας.

 


Ένα ημερολόγιο, λοιπόν, που πέρα από την καταφανέστατη χρησιμότητά του, παράλληλα, θα αποτελέσει, για όσους  το αποκτήσουν, κι`  ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας ελληνικές φορεσιές του 19ου αιώνα, προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων από την απαρχή της πορείας για τη γέννηση του νέου Ελληνικού κράτους, την Επανάσταση του 1821.

 


Μια εξαιρετική δουλειά που υπογράφουν η Πρόεδρος κα Βούλα Καρανάσιου και το Διοικητικό Συμβούλιο,  στην οποία - πέρα από την ανεξάντλητη Ελπίδα-  τη δημιουργική του ματιά έχει βάλει κι` ένας ακόμη ταλαντούχος συντοπίτης μας, ο κ. Γιάννης Βελούδιος, ο οποίος φωτογράφησε τις φορεσιές που έχει κεντήσει η κα Βρθολομάτου - Γεωργοπούλου, με απόλυτο σεβασμό την παράδοση αλλά και σε όλα όσα … της έλεγαν τα πιστά αντίγραφα πάνω στα οποία έβαζε τη δική της, δημιουργική βελονιά! 

Συγχαρητήρια σε όλους σας!

Το ORCHOMENOS PRESS ευχαριστεί την κα Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου 

για μια ακόμη … κατ` ιδίαν συνάντηση!

 Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία, αγάπη και δουλειά, όπως μας εύχονται και τα μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Φθιώτιδας «Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος» Φθιώτιδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: