Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Λαοθάλασσα στην τελετή ενθρόνισης του κκ.Συμεών στην έδρα της Περιφέρειάς μας - Φ. Σπανός: Στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα σας για μία κοινή πορεία για το καλό του τόπου μας και του λαού μας



Τη διάθεση του να βρεθεί σε κάθε γωνιά του νομού Φθιώτιδας έκανε γνωστή ο νέος μητροπολίτης Συμεών που σήμερα ενθρονίστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας. Στην πρώτη του ανακοίνωση κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας «ως συμβολική έκφραση της διαθέσεως μου και των προθέσεων μου» όπως είπε ο νέος μητροπολίτης είπε ότι στις 24 Νοεμβρίου θα τελέσει την πρώτη του λειτουργία σε ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας το Νικολίτσι. «Στο χωριό που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως μας και που αυτήν την ώρα έχει μονάχα ένα κάτοικο. Γι' αυτόν τον ένα, για τον κάθε ένα, γι' αυτόν τον φύλακα του χωριού και για τον κάθε θεματοφύλακά της ιστορίας του τόπου μας θα λειτουργήσω εκεί την επόμενη Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Συμεών.
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κατά τη διάρκεια της υποδοχής στη Λαμία από τον δήμαρχο της πόλης Θύμιο Καραϊσκο απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους όσοι ήρθαν στη Λαμία για την ενθρόνισή μου να την επισκέπτονται συχνά» όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι υπηρέτησε στην περιοχή ως στρατιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έρχομαι και πάλι ως στρατιώτης Ιησού Χριστού, με την ευχή του πνευματικού μου πατέρα, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, για να υπηρετήσω όχι ως έφεδρος αλλά ως μόνιμος την τοπική μητρόπολη». Προηγούμενα ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραϊσκος χαρακτήρισε ως μέρα γιορτής τη σημερινή για τη Λαμία και ολόκληρη τη Φθιώτιδα. «Ο ερχομός σας εγκαινιάζει μια νέα σελίδα για τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά. «Ο ερχομός σας φέρει ελπίδα και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σας έχει προικίσει. Έρχεστε να διακονήσετε έναν τόπο ειρηνικό και φιλοπρόοδο. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε άξιος συνεχιστής των πρακατόχων σας», πρόσθεσε ο δήμαρχος της Λαμίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δημιουργικό και πολύπλευρο έργο του εκλιπόντος Μητροπολίτη Νικολάου. Ο κ. Καραϊσκος ευχήθηκε, τέλος, στον νέο ητροπολίτη η ευλογία του Κυρίου να συνοδεύει την ποιμαντορία του, να τον φωτίζει και να τον προστατεύει και τον διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Λαμιέων θα σταθεί αρωγός στο έργο του, σεβόμενος τους διακριτούς ρόλους. 

 Ο τοποτηρητής της μητρόπολης Φθιώτιδος, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κατά την διάρκεια της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη μίλησε για το έργο του επισκόπου, ο οποίος «επιτελεί το διπλό λειτούργημα της ενότητας που του απευθύνει η Εκκλησία, τόσο εντός της τοπικής Εκκλησίας, ενώνοντας τα μέλη της, αλλά και εκτός αυτής, ενώνοντας τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας με την καθόλη Εκκλησία».
Απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο κ. Ιγνάτιος είπε «διαδέχεσθε έναν αξιοσέβαστο και αποτελεσματικό ποιμενάρχη, τον μακαριστό Νικόλαο, που εργάστηκε άοκνα, αγάπησε τον τόπο και τον λαό του, ανασυγκρότησε τη μητρόπολη και άφησε πίσω του αξιοθαύμαστες δομές», προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνετε σημαντικό κεφάλαιο από τον προκάτοχό σας το οποίο είναι οι καλλιεργημένοι κληρικοί, ο ευσεβής λαός και οι ακμάζουσες μονές της μητρόπολης».




 


Ο «Yπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και «μεταφέροντας την ευλάβεια της φθιωτικής κοινωνίας που κοσμείται από βαθιά πίστη και ακλόνητη αγάπη στην Εκκλησία», καλωσόρισε τον κ. Συμεών, λέγοντας ότι «είστε από σήμερα ο σεπτός πατέρας που θα έχει στα χέρια του το πηδάλιο της φθιωτικής εκκλησίας». Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε προς τον κ. Συμεών ότι «σας υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό ως τον καλό σπορέα για να συμμετέχουμε πιο δυναμικά στην μεγάλη του Χριστού Εκκλησία» και ευχήθηκε «η ποιμαντορική ράβδος σας να είναι δάδα της ορθοδοξίας».
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στο χαιρετισμό της υπογράμμισε το φιλανθρωπικό έργο του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος, τονίζοντας ότι «με ανιδιοτέλεια και πραγματική αφοσίωση επιτελεί πλούσιο έργο προς τον συνάνθρωπο».
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι «έχουμε ανάγκη από επισκόπους που γνωρίζουν το ιστορικό βάθος αλλά ζουν στο σήμερα, που έλκουν τους ανθρώπους κοντά τους και, με όπλο την ορθόδοξη πίστη, τους εμπνέουν να γίνονται δημιουργικοί». Εξέφρασε, ακόμη, την πρόθεσή του για συνεργασία με τον νέο μητροπολίτη, λέγοντας ότι «τείνουμε χείρα συνεργασίας για να δουλέψουμε μαζί για καθετί που μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του ανθρώπου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ.ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ κκ. ΣΥΜΕΩΝ
(ΛΑΜΙΑ 16/11/2019)


Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κκ. Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Δημητριάδος κ. Ιγνάτιε,

Άγιοι Αρχιερείς,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των ξένων κρατών, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κκ. Συμεών,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου και η ευλογία να σας υποδέχομαι σήμερα, στην ενθρόνισή σας, εδώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Φθιώτιδα, τον τόπο που, με την ευλογία του Κυρίου μας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σας ανέθεσε να υπηρετήσετε.

Σας καλωσορίζω, Σεβασμιώτατε, στη νέα σας πατρίδα!

Όλο το διάστημα που προηγήθηκε της ενθρόνισής σας, η πόλη της Λαμίας και ολόκληρη η Φθιώτιδα, βιώνουν μια μεγάλη τιμή, μια βαθιά συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά.

Πριν ακόμη από την έλευσή σας, έχουν ήδη γίνει γνωστά τα  πλείστα χαρίσματά σας, οι εξαιρετικές σπουδές, οι άριστες διοικητικές ικανότητες, το ταπεινό σας φρόνημα, η ευγένεια ψυχής. Κυρίως όμως, η προσήλωσή σας στην Αγία μας Εκκλησία, η αφοσίωσή σας στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό, η αγάπη σας στον άνθρωπο.

Γνωρίζετε ότι ήρθατε σε έναν τόπο ευλογημένο, στο κέντρο της Ελλάδας, στην Έδρα της Περιφέρειας μας. Σ' έναν τόπο με ξεχωριστή Ιστορία, όπου άφησαν το αποτύπωμά τους σημαντικές μορφές της πατρίδας μας. Αλλά και σε μια Μητρόπολη με πλούσια θρησκευτική παράδοση.
Διαδέχεστε δε, το Μακαριστό κυρό Νικόλαο, έναν Ιεράρχη που εργάστηκε επί πολλά έτη στον τόπο αυτό, αφήνοντας ένα αξιοσέβαστο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Και η ενθρόνισή σας έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες συνολικά βγαίνουμε από μια μακρά κρίση, με ανοιχτές πληγές σε επίπεδο τόσο υλικό, όσο και ηθικό. Μια σκληρή πραγματικότητα που και εσείς ο ίδιος θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

Γιατί, το γνωρίζετε καλά, πως η Εκκλησία μας δεν είναι ένας απρόσωπος θεσμός, που έρχεται από το παρελθόν και λειτουργεί με εσωστρέφεια.

Αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, που με χάρη του Κυρίου μας, διαπερνά κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας, στέκεται δίπλα στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του ανθρώπου, πνευματικές, αλλά και υλικές.

Γι’ αυτό, σας το λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας:

Έχουμε ανάγκη από Επισκόπους που έχουν επίγνωση του ιστορικού βάθους, αλλά ζουν στο σήμερα και κοιτάζουν στο αύριο.

Που κηρύσσουν το Λόγο του Θεού και αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Που οραματίζονται και να υλοποιούν έργα και δράσεις αγάπης, επ’ αγαθό της κοινωνίας και των μελών της.

Που έλκουν τους ανθρώπους κοντά τους και με όπλο την ορθόδοξη πίστη, τους βοηθούν να γίνονται φορείς δημιουργικότητας και προσφοράς.

Που αγωνίζονται για τους νέους ανθρώπους, όταν αυτοί χρειάζονται στήριγμα.

Που στέκονται στο πλευρό των αναξιοπαθούντων.

Που αγγίζουν εν τέλει τις χορδές εκείνες, που δυσκολεύεται να αγγίξει η Πολιτεία. 

Και εμείς, Σεβασμιώτατε, είμαστε εδώ. Δηλώνουμε το «παρόν» και τείνουμε χείρα συνεργασίας για να συνδράμουμε στο έργο σας. Να δουλέψουμε μαζί, για έργα και δράσεις που θα υπηρετήσουν όλους αυτούς τους σκοπούς. Για καθετί που μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του ανθρώπου.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κκ Συμεών,

διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλης της κοινωνίας, σας καλωσορίζουμε εγκάρδια, εξαιτούμενοι την ευλογία σας.

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές μας για υγεία, δύναμη, μακροημέρευση και μια ευλογημένη και καρποφόρα πνευματική ποιμαντορία στον τόπο μας.

Στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα σας για μία κοινή πορεία για το καλό του τόπου μας και του λαού μας.


Άξιος!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: