Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Επίτιμος Δημότης Ορχομενού ο Κώστας Μπακογιάννης

Γράφτηκε από τον  Θανάση Μερτζάνη





Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Ορχομενού ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης ενώ ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος του απένειμε το κλειδί της πόλης. Ο Δήμος Ορχομενού τίμησε τον απερχόμενο περιφερειάρχη και νέο Δήμαρχο Αθηναίων για τη συμβολή του στην εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αλλά και για τα έργα που προώθησε στο δήμο μέσω της περιφέρειας.

Όλη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού έχει ως εξής: 

«Ανακήρυξη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
 κ. Κώστα Μπακογιάννη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ορχομενού»

Ο Δήμος Ορχομενού για περισσότερο από δέκα χρόνια μέσω της αγαστής συνεργασίας του με το Σωματείο Διάζωμα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού», την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχεδίασε και προωθεί την ολοκληρωμένη πρόταση που φέρει τον τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού». Μια πρόταση που περιλαμβάνει τη σύνδεση σε ένα ενιαίο σύνολο τριών κορυφαίων μνημείων διαφορετικών χρονικών περιόδων που σπάνια συναντά κανείς σ` ένα κοινό δημόσιο χώρο: του Αρχαίου Θεάτρου, του Μυκηναϊκού Ταφικού μνημείου (γνωστό και ως «Θησαυρός του Μινύα») και του μοναδικού Βυζαντινού Ναού του 9ου αιώνα, της Παναγίας της Σκριπούς.

Στην 5ετία 2014 – 2019, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όχι μόνο «αγκάλιασε» την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου μας αλλά την ενέταξε ως  αναπόσπαστο τμήμα της υλοποιούμενης «Διαδρομής» της Στερεάς Ελλάδας, με τίτλο «Διαδρομή των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή», η οποία έχει ως ραχοκοκαλιά της τα αρχαία θέατρα της Ερέτριας , του Ορχομενού και των Δελφών καθώς και τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους-  μνημεία και  αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, είτε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είτε πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, το οποίο θα συμβάλει, αφενός στη συντήρηση και ανάδειξη των τριών κυρίαρχων αυτών μνημείων – με τον Ορχομενό να μπαίνει οριστικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας - αφετέρου στη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.  Μάλιστα, στις 28 Ιανουαρίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισε την υποβολή για έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Συνολικής Πρότασης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου (Σχέδιο Δράσης) με αξιοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). Με το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ο.Χ.Ε. και με όχημα την ανάπτυξη  ενός δικτύου συνεργειών για την οικοδόμηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα πολιτιστικού τουρισμού της χώρας, διαμορφώνεται βήμα βήμα μια νέα εποχή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Το παραπάνω πρόγραμμα αφενός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει με προηγούμενα Προγράμματα, αφετέρου συνδυάζει με τρόπο ολιστικό την προσέλκυση και ανάπτυξη του τουρισμού με  την αξιοποίηση του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου και την ενθάρρυνση της συμμετοχής της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας και προωθεί την εικόνα ενός Ορχομενού που θέλει ν` αλλάξει!

Επιπλέον, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Βοιωτίας, με προγραμματικές συμβάσεις, έχει χρηματοδοτήσει την αναστήλωση του Τροπαίου του Σύλλα (ύψους 500.000 ευρώ) καθώς και τις ανασκαφές στην Ακρόπολη του Γλα (ύψους 500.000 ευρώ).

Γι` αυτή την πολύπλευρη και εξαιρετικά πλούσια συνεργασία του Δήμου Ορχομενού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με αφορμή την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων όλων των φάσεων του φιλόδοξου αυτού έργου - ύφους 6.000.000. και πλέον ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -  ο Δήμος Ορχομενού θέλει συμβολικά στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη να τιμήσει συνολικά το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας.

Παράλληλα, τιμά τον αυτοδιοικητικό κ. Κώστα Μπακογιάννη – ως επίτιμο Δημότη Ορχομενού –για το προσωπικό του αποτύπωμα ως Περιφερειάρχη στον ιστορικό μας Δήμο. Το όραμά του για αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειά Στερεάς Ελλάδας μέσω του πολιτιστικού της αποθέματος , βάζει τον Ορχομενό στο κέντρο του τουριστικού χάρτη και προωθεί την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα στον Δήμο Ορχομενού.
  
Βιογραφικό Κώστα Μπακογιάννη:

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ενώ από το 2011 έως και το 2014 υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Καρπενησίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Το 1996 τελείωσε µε άριστα το Σχολείο Μίλφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), µε εξειδίκευση στα μακροοικονομικά. Σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Έχει εργαστεί µε επιτυχία σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει επίσης εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στον ιδιωτικό τομέα, έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα.


Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Λάμπρος Αριστ. Ρόδης

Ακολούθησε ψηφοφορία των Δημοτικών Συμβούλων η οποία έχει ως εξής:

ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΑΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΖΑΝΤΖΑ ΕΛΕΝΗ ΡΟΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΑΓΙΑΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΜΕΤΤΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΜΠΛΕΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ψήφισαν (ΝΑΙ) ΚΑΡΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ δήλωσε (ΠΑΡΟΥΣΑ) ΣΚΟΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ψήφισε (ΟΧΙ)
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ορχομενού κ. Τάγκαλης Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ακραιφνίου κ. Βασιλείου Αλέξανδρος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου κ. Ντουφεξής Ηρακλής, οι οποίοι ψήφισαν (ΝΑΙ) Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ κ. Ρόδη Λάμπρου  για «Ανακήρυξη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ορχομενού» .

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Εγκρίνει την ανακήρυξη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ορχομενού και ορίζει ως ημερομηνία ανακήρυξής του την 23η Αυγούστου 2019 και ώρα 12:00 μεσημβρινήστην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού. Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 120/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: