Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Νίκος Θηβαίος, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας: «Εύχομαι οι συμπολίτες μου να αξιολογήσουν όλα όσα γίνανε και να με εμπιστευθούν για μια δεύτερη τετραετία»



Με «προίκα» την πείρα του από την εκπαίδευση και την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά, ο κ. Νίκος Θηβαίος συνδέθηκε με την πολιτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και με μπροστάρη τον κ. Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε τις πολιτικές του κόμματός του σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σήμερα, διεκδικεί την ψήφο των Βοιωτών στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσιάζοντας όμως ένα πλούσιο έργο σε δράσεις, πρωτοβουλίες αλλά και πολιτικές που έδωσαν λύσεις και καθιέρωσαν μια νέα αντίληψη ανάμεσά μας, καθώς ο κυβερνητικός βουλευτής «μιλούσε λιγότερο» και «έκανε περισσότερα». 

Αρχικά θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από το βασικότερο σύνθημα αυτής της αναμέτρησης: «Τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας!» . Τι θέλετε ως κόμμα να δηλώσετε με αυτό το μήνυμα ;
Το σύνθημά μας έχει διπλό νόημα: Από τη μια καλεί τον κόσμο να αντιληφθεί την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και να προσέλθει μαζικά στις κάλπες. Καλούμε όλους τους πολίτες να εκφραστούν δημοκρατικά, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές είναι πίσω μας και τώρα είμαστε μπροστά σε ένα καθαρό δίλλημα: Στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που σταμάτησαν την κατρακύλα της οικονομίας και ύψωσαν ανάστημα στη διαπλοκή ή είμαστε με αυτούς που πτώχευσαν τη χώρα και τώρα με θράσος ζητούν ξανά την εξουσία.
Από την άλλη το σύνθημά μας αναδεικνύει πως για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια κρίσης οι Έλληνες αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους και όχι οι δανειστές. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον ελληνικό λαό το έκαναν αυτό δυνατό, με την έξοδο της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία.



Προσωπικά, γιατί θέλετε ξανά να εκπροσωπήσετε τους συμπολίτες σας το Κοινοβούλιο;
Από το Σεπτέμβρη του 2015 η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Όμως, ποτέ δε θριαμβολογήσαμε. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα πράγματα είναι όπως τα θέλουμε. Παρά τη μείωση της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες, ποτέ δεν είπαμε ότι αυτό μας αρκεί. Παρά τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Παρά το τέλος της σκληρής επιτροπείας, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έχουμε δουλειά μπροστά μας. Και ποτέ δεν είπαμε ότι επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν την επίπλαστης ευημερίας με δανεικά.  
Σε ό,τι με αφορά, γνωρίζω ότι τα προβλήματα της περιοχής μας είναι πολλά. Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε αρκετά, αλλά όχι όλα όσα θέλαμε. Οι συνθήκες υπήρξαν – δημοσιονομικά μιλώντας – δύσκολες. Σε αυτές τις εκλογές  ζητάω εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών μας αυτή τη φορά σε καλύτερες συνθήκες, με την εμπειρία όμως των προηγούμενων δύσκολων ετών. Η Βοιωτία είναι ένας νομός με πολύ μεγάλες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να τα αξιοποιήσουμε.

Στη διαδρομή σας ως Βουλευτής,  ποια ήταν εκείνα τα ζητήματα που αποτέλεσαν για εσάς στόχους, τους οποίους πετύχατε;
Υπήρξαν μικρές και μεγάλες νίκες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου δόθηκαν πάνω από 106 εκ. ευρώ στους Δήμους για έργα Υποδομών και συντηρήσεων. Υπήρξε αύξηση του μόνιμου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς (21 νέοι μόνιμοι γιατροί) καθώς και του αριθμού επικουρικών γιατρών (13 νέοι γιατροί), 127 προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η δημιουργία της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και του ΤΟΜΥ Θήβας.  
Σταθμός στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Βοιωτίας πιστεύω ότι ήταν και η ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Θήβα.
Επίσης, μετά από χρόνια ολοκληρώνεται επιτέλους η μελέτη για την αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλιάρτου και τη  δημιουργία υπόγειας διάβασης πεζών και αερογέφυρας.
Σημαντικό είναι και ότι αποδίδονται στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως μετά στου Δήμους Αλιάρτου και Ορχομενού τα ακίνητα του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας καθώς και η αναβάθμιση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, με στόχο την ένταξή του στον κατάλογο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τη διάσωση της Ιστορικής Μνήμης. 
Στα θετικά μετράω την αποζημίωση των τοματοπαραγωγών της περιοχής του Ορχομενού για την άδικη παρακράτηση της σοδειάς του από χρέη της ΕΑΣ Λιβαδειάς με νομοθετική ρύθμιση, τη χορήγηση πλήρους σύνταξης στη 15ετία για άτομα με δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, μετά από ερώτηση στη Βουλή, αλλά και την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού με ρεκόρ επισκεπτών.

Εφ` όσον ξαναβγείτε Βουλευτής, ποια είναι εκείνα τα προβλήματα, τα θέματα  που – πάση θυσία- θα πρέπει να έχουν συνέχεια;
Θεωρώ πως πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν τα έργα εξυγίανσης και αναβάθμισης των υποδομών στην Κωπαΐδα και τον κάμπο Θηβών. Να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ίδρυση και λειτουργία συνεταιρισμών και ομάδων αγροτών, να ενισχυθούν τα net metering για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κόστους παραγωγής και βέβαια να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για άρδευση.
Συνέχεια πρέπει να έχει και η αξιοποίηση από τους Δήμους Αλιάρτου-Θεσπιέων και Ορχομενού των ακινήτων του πρώην οργανισμού Κωπαΐδας για κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις.
Επίσης, μετά την εγκατάσταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Θήβα και Αλίαρτο, προτείνω την αξιοποίηση των αποφάσεων των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του ΓΠΑ για τη λειτουργία δύο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης διετούς φοίτησης και ερευνητικού κέντρου, καθώς και την ίδρυση τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Λιβαδειά.
Συνέχεια οφείλει να έχει και το πετυχημένο για φέτος μοντέλο λειτουργία τους χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού που συνοδευτικά πρέπει να ενισχυθεί με τεχνητή χιόνωση, ένα έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί. Ταυτόχρονα να ενταθεί η τουριστική αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου με αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις 365 ημέρες το χρόνο.
Επιπλέον έργα που πρέπει να δρομολογηθούν είναι η ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα του δρόμου Ελευσίνας – Υλίκης που θα λειτουργήσει και ως ανατολική παράκαμψη της Θήβας.
Επίσης, η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας καθώς και η ίδρυση ΤΟΜΥ στη Λιβαδειά, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.
Σημαντική είναι και η ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης του Ασωπού και η ολοκλήρωση του χωρικού ελέγχου της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων –Σχηματαρίου.
 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη θητεία σας φροντίσατε να καλλιεργήσετε μια αγαστή συνεργασία με τους Δημάρχους προκειμένου να είστε κοντά στα ζητήματα που εκείνοι ιεραρχούσαν στις τοπικές τους κοινωνίες. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας πως το αποτιμάτε; Θετικά;
Πράγματι είχα μία γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με όλους του Δημάρχους, μακριά από πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που αυτό το έχουν δηλώσει δημόσια όλοι οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας. Η συνεργασία αυτή απέδωσε πάνω από 106 εκ. ευρώ στους Δήμους της Βοιωτίας, το μεγαλύτερο ποσό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για έργα υποδομών και συντηρήσεων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών.

Το γεγονός ότι πολλά θέματα εξαρτώνται ή αλληλοεπηρεάζονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο κ. Σπανός – νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης – στηρίχθηκε από τη ΝΔ και κατ` επέκταση ενδέχεται να έχετε «πολιτικές αποστάσεις» ως μέλος μιας αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε καμία περίπτωση η κομματική ταυτότητα δε θα έπρεπε να γίνεται εμπόδιο στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στη διαδικασία βελτίωσης της ζωής των πολιτών και για αυτό το λόγο οποιαδήποτε κομματική μικροπολιτική δυσχεραίνει πρώτα και κύρια τους ίδιους του πολίτες. Εύχομαι στον κ. Σπανό καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι γόνιμη και ειλικρινής. Η κυβέρνηση ψήφισε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση ακριβώς για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη διαφάνεια και την ουσιαστική αποκεντρωμένη ανάπτυξη.


Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην πολιτική  ατζέντα  - πέρα από την οικονομία και την ανεργία – είναι και τα εθνικά θέματα. 
Νοιώθετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών – εν τέλει – συνέβαλε μείωση της δημοφιλίας του κόμματός σας;
Οι επικριτές της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Είναι αυτοί που με ιδιαίτερη πατριωτική ευαισθησία και καλοπροαίρετα ασκούν κριτική στη συμφωνία και είναι και κάποιοι άλλοι, οι λεγόμενοι πατριδοκάπηλοι, που η μόνη τους έννοια είναι να μετατρέψουν το μίσος και τη ξενοφοβία σε εξωτερική πολιτική της χώρας.
Στους πρώτους απευθυνόμαστε με το θάρρος της γνώμης μας και ακούμε με σεβασμό τη δική τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας θα γίνονται ορατά. Όλοι όμως πρέπει να θυμούνται ποιοι, πότε και πώς διαχειρίστηκαν αυτό το μεγάλο θέμα τα προηγούμενα χρόνια και να αναλογιστούν τις αρνητικές συνέπειες της μη λύσης του θέματος. Ειδικά σήμερα που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, η Συμφωνία των Πρεσπών παίζει καταλυτικό ρόλο στη θετική στάση όλης της Ευρώπης που καταδικάζει έμπρακτα την τουρκικές προκλήσεις.

Ολοκληρώνοντας, πολλές φορές το κόμμα σας έχει καταγγείλει τα ΜΜΕ για μεροληπτική στάση στην προβολή του κυβερνητικού έργου. Σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επειδή εσείς εκφράζετε την επίσημη θέση του κόμματός σας, ποιο θα ήταν το σχόλιό σας;
Στις Δημοκρατίες τα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να διατυπώνουν άποψη, να ελέγχουν την εξουσία, να αποκαλύπτουν συμφέροντα και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα. Όταν όμως αντί για αποκάλυψη των συμφερόντων υπάρχει συγκάλυψη, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους τους πολίτες και αφορά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι ευτυχώς καλύτερα. Προσωπικά, όλα αυτά χρόνια προσπάθησα να κάνω το καθήκον μου όσο καλύτερα μπορούσα, ήσυχα και με αξιοπρέπεια. Δε γίνεται και δεν πρέπει να αποφύγει κανείς τελείως τη κριτική είτε είναι δίκαιη είτε είναι άδικη. Θέλω όμως να πω ότι τα περιφερειακά Μέσα μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και εκεί στοχεύουν και οι παρεμβάσεις μου για τηλεοπτική κάλυψη σε όλες της «γκρίζες ζώνες» της Βοιωτίας.  

Η διαδρομή σας και η πολιτική σας στάση έχουν δείξει ότι είστε των έργων περισσότερο και όχι των λόγων. Για εσάς τι θέλετε να λένε οι συμπολίτες μας στο Νομό Βοιωτίας;
Κακά τα ψέματα, όλοι μας θέλουμε την καλή μαρτυρία και την αναγνώριση των συμπολιτών μας. Είναι αλήθεια πως οι πολίτες έχουν δικαίως κουραστεί από τα πολλά χρόνια που η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης για την οποία ευθύνεται το παλιό πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, η ελληνική Ιστορία δεν ξεκινά με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Η αντιστροφή μιας κατάστασης απαιτεί χρόνο και κόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αρχικά να ανακόψει την κατρακύλα της οικονομίας, να προστατέψει τους πλέον αδύναμους που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά να επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας και να ενισχύσει τη διεθνή της θέση. Τώρα ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός.
Εύχομαι οι συμπολίτες μου να αξιολογήσουν όλα όσα γίνανε, τα μικρά και τα μεγάλα βήματα και να μας κρίνουν σκληρά αλλά δίκαια και να με εμπιστευθούν για μια δεύτερη τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: