Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η Λιβαδειά γιορτάζει πανηγυρικά την επέτειο της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό την 1η Απριλίου 1821– Η νεολαία της πόλης συμμετείχε στην πρώτη εκδήλωση του Δήμου Λεβαδεών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και την Δ/νση Α΄θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας

 


Ο Δήμος Λεβαδέων, σε συνεργασία με την Ιερά  Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, την Δ/νση Α΄θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ειδικότερα με το 3ο, 4ο, 7ο, 9ο και το 10ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή  31 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής την επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης, για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό την 1η Απριλίου 1821.


Πραγματοποιήθηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ.κ. Γεώργιου, στην οποία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Αστυνομικός Δ/ντης Βοιωτίας κ. Ηλίας Μπακούμης, οι Αντιδήμαρχοι Λεβαδέων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Α’θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, της Κοινότητας Λιβαδειάς, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ.κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γεώργιος Μουλικώτης, η κα Βασιλική Μίχου, Δ/ντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ η εκπαιδευτικός του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς κ. Ελπινίκη Κόφφα ανέγνωσε την επιστολή του Αθανασίου Διάκου που φυλάσσεται στη Μονή Λυκούρεσι.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων σημείωσε, ότι η επέτειος είναι σημαντική για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ότι αποτελεί έμπνευση για όλους εμάς η θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία της πόλης μας και της πατρίδας. Επίσης, τόνισε ότι οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες που πραγμάτωσαν το όραμα της σύστασης ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και όσους προ-επαναστατικά ρίζωσαν αυτό το όραμα στις καρδιές των Ελλήνων είτε με πράξεις είτε με πύρινα λόγια για την Ελευθερία.  Υπογράμμισε, επίσης, ότι δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανελεύθερες κοινωνίες, καθεστωτικά κράτη που απειλούν την ειρήνη και την εδαφική κυριαρχία λαών, ακόμα και της Ευρώπης.





Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης μας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια και παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο.

Οι εκδηλώσεις για τον επετειακό εορτασμό της ευλογίας της σημαίας της Επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς συνεχίζονται αύριο Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και ώρα 10:00 με επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Αθανασίου Διάκου στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων. 

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 και ώρα 20:00 στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής με τη μουσική εκδήλωση από την ορχήστρα του Μάνου Αχαλινωτόπουλου που θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα σε γνωστούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

Λόγω του άστατου καιρού που επικρατει, υπάρχει αλλαγή χώρου πραγματοποίησης της εκδήλωσης.. Η σημερινή μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα σε γνωστούς αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης από την ορχήστρα του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Π.Ε. Βοιωτίας (Διοικητήριο, Φίλωνος 35-39) στις 20:00.




Δεν υπάρχουν σχόλια: