Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Σχολικός εκφοβισμός, διαδικτυακός εκφοβισμός ως η μετεξέλιξη μίας μορφής βίας...

 Ποιο είναι το κλειδί για την προστασία κάθε παιδιού από τη θυματοποίηση; Οι γονείς έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να διακρίνουν πότε το παιδί τους είναι ευάλωτο και εν δυνάμει υποψήφιο θύμα; Έχουν την  συναισθηματική οξυδέρκεια και νοημοσύνη, ώστε να είναι σε εγρήγορση και  πιο έτοιμοι να εντοπίσουν τα ενδεικτικά συμπτώματα που οδηγούν σε υποψίες όπως π.χ όταν τα παιδιά εμφανίζουν απότομη πτώση στις σχολικές τους επιδόσεις, ή  φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ανάμεσα σε αρκετά άλλα ύποπτα συμπτώτα.
Τα βασικό αίτιο που καθιστά τα παιδιά ευάλωτα είναι φυσικά το ότι δεν υπάρχει επικοινωνία στην οικογένεια, αλλά ούτε και η κατάλληλη επιμέλεια ή επίβλεψη των παιδιών από αυτούς που έχουν τη φροντίδα τους.
Κλειδί πάντως στην προστασία του παιδιού ή του εφήβου, είναι για άλλη μία φορά, η ουσιαστική σχέση τους με τους φροντιστές/γονείς και η υγιής οικογενειακή ατμόσφαιρα με την έκδηλη τρυφερότητα μεταξύ των μελών να είναι βασική. Επίσης η δυνατότητα  εξωτερίκευσης των αρνητικών συναισθημάτων των παιδιών,  μέσα από επαρκή χώρο που χρειάζεται να τους δίνεται, ώστε να εκφράζονται ελεύθερα και χωρίς φόβο επίκρισης, ενώ  παράλληλα να υπάρχουν και να εφαρμόζονται ξεκάθαρα  όρια για το πως λειτουργεί η οικογένεια όσο και φυσικές και λογικές συνέπειες για κάθε αρνητική πράξη.  Μυστικό? η εφαρμογή των συνεπειών, πρέπει να γίνεται με φιλικό τρόπο, αλλά παράλληλα με σταθερό και αδιαπραγμάτευτο. Όταν τα παιδιά νιώθουν τους γονείς δυνατούς αλλά και δίκαιους,  αποκτούν σεβασμό στο πρόσωπό τους όσο και στον εαυτό τους.
Οι γονείς άρα είναι ανάγκη να είναι δίπλα στα παιδιά τους και όχι από επάνω τους! 

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.        



Με εκτίμηση,  
                                             
Έρη Κεχαγιά, 
Σύμβουλος Οικογένειας- Ψυχοθεραπεύτρια
 - Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων                                       
 Νεαπόλεως 7, 151 23 
Νέα Φιλοθέη, Μαρούσι
(πλησίον Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ)
(+30) 210 2020119
(+30) 693 2524008
info@psychiki-ygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: