Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ν. Θηβαίος: «Διαμορφώνουμε προσεκτικά τους όρους για δίκαιη ανάπτυξη»

Την πεποίθηση του ότι πλέον μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος υπογραμμίζοντας πάντως πως «η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν επέλεξε τη θριαμβολογία για τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της».

 
«Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη μαύρη περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και των πολιτικών που τη δημιούργησαν και ατενίζει επιτέλους το μέλλον με πιο ευοίωνους όρους. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, μπορεί να είναι μια μέρα αισιοδοξίας, αλλά και μια μέρα προσεκτικής διαμόρφωσης των όρων για μια δίκαιη ανάπτυξη» σημειώνει ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε ερώτηση για το εάν τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, ο κ. Θηβαίος αναφέρει πως «οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα και του ιστορικού μας ρόλου». «Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ήρθε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, ακριβώς για να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που μας είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις», προσθέτει και τονίζει: «Όσοι ποντάρουν στην πτώση της κυβέρνησης με αφορμή τις συντάξεις θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου».

 

Ο κ. Θηβαίος εκτιμά πως οι όροι που θα διαμορφωθούν με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «θα δίνουν στη χώρα μας νέα εφόδια για περαιτέρω πολιτικές ελάφρυνσης των πολιτών. Αυτά τα εφόδια είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε ο πολίτης να ανακουφιστεί, αλλά κυρίως να γίνει ο ίδιος συμμέτοχος μια δίκαιης αναπτυξιακής».

 

Τέλος ο κ. Θηβαίος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «τίποτα δε γίνεται αυτόματα, όλα κατακτώνται». Ωστόσο, τονίζει, «η συνεχής μείωση της ανεργίας, η επικείμενη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η φοροελάφρυμση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική στήριξης των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, η καθημερινή εξυγίανση του Συστήματος Υγείας και πολλές ακόμη παρεμβάσεις μας είναι ήδη αισθητές από τους πολίτες και όσο απομακρυνόμαστε από το καθεστώς επιτροπείας θα γίνονται όλο και πιο αισθητές».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τι σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα;

 

Απ. Η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν επέλεξε τη θριαμβολογία για τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της. Έτσι και τώρα, με επίγνωση των δυσκολιών της καθημερινότητας που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, μιλάμε για μια σημαντική τομή στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας. Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη μαύρη περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και των πολιτικών που τη δημιούργησαν και ατενίζει επιτέλους το μέλλον με πιο ευοίωνους όρους. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, μπορεί να είναι μια μέρα αισιοδοξίας, αλλά και μια μέρα προσεκτικής διαμόρφωσης των όρων για μια δίκαιη ανάπτυξη.

 

Ερ. Υπάρχουν κάποια δύσκολα μέτρα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, εκτιμάτε πως είναι ικανά να δημιουργήσουν κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό;

 

Απ. Σε καμία περίπτωση. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα και του ιστορικού μας ρόλου. Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ήρθε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, ακριβώς για να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που μας είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι γνωστό πως η αντιπολίτευση καταστροφολογεί μονότονα πριν από κάθε αξιολόγηση και επιχειρεί εξόφθαλμα να υπονομεύσει μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Δεν θα της γίνει το χατίρι. Η τελευταία αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά, η χώρα θα σταθεί στα πόδια της μετά από χρόνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα αποκτήσουν επιτέλους αντίκρισμα. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν τόσο φίλοι όσο και αντίπαλοι.

 

Ερ. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τις μειώσεις των συντάξεων αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, και παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί έχει ξεκινήσει μια συζήτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να μην εφαρμοστούν τα μέτρα και μάλιστα τονίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει και εάν τελικά η κυβέρνηση μπορεί να μην εφαρμόσει ψηφισμένα μέτρα

 

Απ. Αν δει κανείς την πορεία της σημερινής κυβέρνησης θα αντιληφθεί πως, σε ριζική αντίθεση με το παλιό πολιτικό σύστημα, δεν έχει αφήσει τίποτα χωρίς να το διαπραγματευτεί με όλες της τις δυνάμεις. Σωστά λέτε πως τα μέτρα είναι ψηφισμένα και ακριβώς γι΄ αυτό δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει λόγος για μη εφαρμογή τους. Ωστόσο, οι όροι που θα διαμορφωθούν με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια θα δίνουν στη χώρα μας νέα εφόδια για περαιτέρω πολιτικές ελάφρυνσης των πολιτών. Αυτά τα εφόδια είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε ο πολίτης να ανακουφιστεί, αλλά κυρίως να γίνει ο ίδιος συμμέτοχος μια δίκαιης αναπτυξιακής πορείας. Και αυτό δεν είναι κάτι που τοποθετείται στο μακρινό μέλλον, αλλά στο πολύ κοντινό. Όσοι ποντάρουν στην πτώση της κυβέρνησης με αφορμή τις συντάξεις θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

 

Ερ. Η κυβέρνηση μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων παρουσιάζει το αναπτυξιακό της σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα μπορούσατε να κάνετε μια αποτίμηση αναφορικά με όσα έχουν υλοποιηθεί στη Στερεά Ελλάδα;

 

Απ. Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης είναι το πρώτο ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο για μια ριζοσπαστική αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο του παρελθόντος. Τα Περιφερειακά Συνέδρια, τα οποία αγκαλιάστηκαν από όλους του τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, είναι αναπόσπαστο τμήμα του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου. Άλλωστε, δε νοείται ανάπτυξη -και μάλιστα δίκαιη- αν η Περιφέρεια δεν αποκτήσει κεντρικό ρόλο, αν η χώρα δεν βαδίσει αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στη Στερεά Ελλάδα και ειδικά στη Βοιωτία υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλα έργα όπως αυτό της απορρύπανσης της περιοχής του Ασωπού. Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο με συνέργειες των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας. Σύντομα θα λειτουργήσει ο προαστιακός από Αθήνα μέχρι Λιανοκλάδι, αφού ολοκληρώνεται η ηλεκτροδότηση της γραμμής. Επίσης, έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης του κωπαϊδικού πεδίου, έργα τουριστικής ανάπτυξης με αιχμή τον Παρνασσό, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, καθώς και έργα περιβαλλοντικής σημασίας, βιολογικοί καθαρισμοί κ.ά.

 

Ερ. Το τέλος της επιτροπείας τι σηματοδοτεί για την κυβερνητική πολιτική; Θα υπάρξει άμεσα αποτύπωση στην καθημερινότητα των πολιτών;

 

Απ. Η καθημερινότητα των πολιτών έχει δεχτεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα τα χρόνια των μνημονίων. Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο από ελληνικές όσο και διεθνείς πηγές δείχνουν τη σταδιακή εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης. Τίποτε δεν γίνεται αυτόματα, όλα κατακτώνται. Ωστόσο, η συνεχής μείωση της ανεργίας, η επικείμενη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η φοροελάφρυνση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική στήριξης των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, η καθημερινή εξυγίανση του Συστήματος Υγείας και πολλές ακόμη παρεμβάσεις μας είναι ήδη αισθητές από τους πολίτες, και όσο απομακρυνόμαστε από το καθεστώς επιτροπείας θα γίνονται όλο και πιο αισθητές.

 

Ερ. Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η οποία θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία», κάτι που θα σας φέρει σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό σας εταίρο. Εάν τελικά έρθει συμφωνία στη Βουλή και δεν ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ αυτομάτως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την κυβέρνηση;

 

Απ. Στα μείζονα εθνικά θέματα θα ήταν χρήσιμο να είμαστε όλοι όσο πιο προσεκτικοί γίνεται. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει με σαφήνεια πως εμπιστεύεται απόλυτα τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών. Θα ήθελα βέβαια να θυμίσω το αυταπόδεικτο, πως το όνομα που σήμερα χρησιμοποιούμε με ευθύνη παλαιότερων κυβερνήσεων περιλαμβάνει ήδη τον όρο «Μακεδονία» και πως οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν για τους βόρειους γείτονές μας το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο «Μακεδονία». Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποδείξει ξανά και ξανά, και παρά τις Κασσάνδρες, πως είναι αρραγής και σταθερός με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Έτσι και τώρα, είμαι βέβαιος πως το συμφέρον αυτό θα ορίσει τη στάση όλων μπροστά σε αυτή την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας. Η ΝΔ είναι αυτή που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν συντάσσεται με την εθνική γραμμή του 2008 ή με την ακροδεξιά διχαστική πολιτική που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.

 

Ερ. Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο προς τις κάλπες, εκτιμάτε πως κατά την προσφιλή της τακτική θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις; Και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε;

 

Απ. Είναι αλήθεια πως ο ανατολικός μας γείτονας χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καθώς αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρούς συμμάχους και ικανή αποτρεπτική δύναμη. Σε αντιπαραβολή με τη νευρικότητα της Τουρκίας, εμείς προτάσσουμε την ψύχραιμη στάση και ανάλυση των δεδομένων. Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την ταυτόχρονη σταθεροποίηση της οικονομίας της, η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα καλούμε τους γείτονές μας να αντιληφθούν πως οι πολιτικές έντασης δεν ευνοούν κανένα. Αντίθετα, είναι προς το συμφέρον όλων η ειρηνική συνύπαρξη και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΑΠΕ /Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: