Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού: Αυτός ο Ιούνιος δεν είναι σαν κανέναν άλλο αφού το όνειρο γενιών και γενιών αρχίζει να υλοποιείται στην πράξη!


Ήταν  Σεπτέμβριος του 2017 (http://orchomenos-press.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html ) όταν η ΕΦΑ Βοιωτίας τοποθέτησε και επίσημα τους συνεργάτες της στο έργο της α` φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού -  δηλαδή την υλοποίηση της μελέτης «Αναβάθμιση αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού»  που ως γνωστόν χρηματοδοτήθηκε με προϋπολογισμό 2.001.690,61€ . από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – αλλά επίσημα οι εργασίες για την ανασκαφή – αναστήλωση του χώρου των κλασσικών αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν αυτό το διάστημα και με ορίζοντα πλέον το 2022!!!
 
Η ομάδα του έργου που υλοποιεί για την ΕΦΑ Βοιωτίας 
την α` φάση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού

Η κυκλοφορία στην οδό Μινύα στο ύφος του Αρχαίου Θεάτρου
έχει διακοπεί για τις εργασίες της α` φάσης

Η α` φάση περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις
στην ευρύτερη περιοχή, που θα αλλάξει για πάντα όψη


Όλο αυτό τον καιρό, ασφαλώς, η ΕΦΑ Βοιωτίας κατάφερε να ολοκληρώσει μια  πολύμηνη προετοιμασία εργασιών που απαιτούνται στη συνέχεια (http://orchomenos-press.blogspot.com/2018/02/blog-post_840.html) , όπως και ο Δήμος Ορχομενού αντίστοιχα - που εμπλέκεται άμεσα με τη β` φάση, δηλαδή την διαμόρφωση της Μινύα και την σύνδεσή της με την γ και δ φάση που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο της Σκριπούς και την αναστήλωση των κελιών –  προκειμένου το έργο να ξεκινήσει πλέον απρόσκοπτα.
Ο χειριστής κ. Δημήτρης Γούλας χαράζει την πρώτη τομή ενός έργου
 που το περιμένουν γενιές και γενιές Ορχομενίων... 

Θυμίζουμε πως στο μεσοδιάστημα αυτό είχαμε την υπογραφή του ΦΕΚ για την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου στον Ορχομενό στην περιοχή της Σκριπούς (http://orchomenos-press.blogspot.com/2018/03/blog-post_9.html - 


Ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο – κι` αφού έλαβε υπόψη, την αριθμ. πρωτ.: 2703/17-4-2018 εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιώντο αριθμ. πρωτ. 108275/74453/1096/13-3-2018 ( αριθμ. πρωτ. 2092/26-3-2018) έγγραφο της Εφορείας Αρχ/των Βοιωτίας, την υπ΄αριθμ. 4/2018 απόφαση της Δ.Κ. Ορχομενού, την υπ΄αριθμ. 1/2018 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τις διατάξεις των άρθρων 67, 72,225,226,227 του ν. 3852/2010, αποφάσισε ομόφωνα την τμηματική κατάργηση διαμπερούς διέλευσης οχημάτων στις οδούς Μινύα-10ης Σεπτεμβρίου και Θησαυροφυλακίου και την υπ΄αριθμ. 28/2018 μελέτη οδοσήμανσης, προς επίτευξη των στόχων των παραπάνω σχετικών αλλά και προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, των αναγκών του Ι.Ν. Παναγίας της Σκριπούς και των αναγκών της ΕΦΑ(http://orchomenos-press.blogspot.com/2018/05/10-10.html )







Γι` αυτό και ήταν όλοι εκεί! Για να χαιρετήσουν την επίσημη έναρξη των εργασιών της α` φάσης τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, την ώρα η πινακίδα του έργο που ανέβαινε στο χώρο.
Στο σημείο βρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι κκ. Γιώργο Ζυγούρης και Κώστας Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης με τους Αντιδημάρχους κκ. Γιάννη Νταβαλούμη, Γιάννη Φουρτάκα και Κική Καραβαγγέλη, η εντεταλμένη Σύμβουλος κα Βαρβάρα Σκαγιάκου, ο Τοπικός Σύμβουλος Ορχομενού κ. Γιώργος Βούτσας, μαζί με το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, τους αρχαιοφύλακες τους Ορχομενού και τους τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης που συμμετέχουν στην α`  φάση του φιλόδοξου αυτού έργου,  με συντονίστρια του έργο εκ` μέρους της ΕΦΑ Βοιωτίας την Αρχαιολόγο κα Πηνελόπη Κουρκούτη.


Στο χώρο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο οποίος δήλωσε σχετικά…

Οι εργασίες της α` φάσης έχουν ορίζοντα το 2022.

Καλή συνέχεια σ` όλους όσους εργάζονται
για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού,
που είναι βέβαιο ό,τι θα αλλάξει για πάντα την εικόνα
του ιστορικότερου σημείου της πόλης μας.


Η μακέτα της α` φάσης μετά την ολοκλήρωσή της. 
Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ 
ζητά την κατανόηση όλων μας 
για την αναστάτωση που έχει ήδη προκληθεί  λόγω 
των εργασιών του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού
με στόχο όμως να ολοκληρώσουμε 
ένα από τα ομορφότερα
 Αρχαιολογικά πάρκα της Ελλάδας!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: