Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πράσινα σημεία σε κάθε χωριό και πόλη


*του Λουκά Αν Καράντζαλη

Ένα τεράστιο ζήτημα που απαιτεί  λύση από τους Δήμους, κυρίως για τα χωριά και όχι μόνο, είναι η διαχείριση των κλαδεμάτων  των δέντρων και των φυτών των κήπων  και η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων (παλιά έπιπλα, στρώματα κλπ).
 Παρατηρούμε σε πολλές περιοχές  λίγο έξω από τους οικισμούς , σε ρεματιές και άλλες δασικές περιοχές, να πετάγονται από τους πολίτες  τα κλαδέματα των κήπων,  μικρό-παλιο-έπιπλα και άλλα ογκώδη πλαστικά  αντικείμενα, που δεν χωράνε στους κάδους των απορριμμάτων, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και παράλληλα δημιουργώντας εστίες για πυρκαγιές .
Παρατηρούμε ακόμη δίπλα στις παλιές χωματερές – ΧΑΔΑ, οι οποίες με συγχρηματοδοτήσεις  από την Ευρωπαική Ενωση  εξυγιάνθηκαν και έκλεισαν για την ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων, να ξαναδημιουργούνται ανεξέλεγκτες χωματερές, κυρίως με το πέταγμα των κλαδεμάτων και άλλων παλιών ογκωδών αντικειμένων. 
Πριν είναι πολύ αργά και παγιωθεί μια νέα γενιά ανεξέλεγκτων χωματερών, πρέπει να δρομολογηθούν οι απαραίτητες υποδομές διαχείρισης αυτών των αποβλήτων.  Η λύση διαχείρισης αυτών των απορριμμάτων, κατά την δική μου άποψη,  λέγεται  ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ. 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως Πράσινο Σημείο ορίζεται ένας χώρος οργανωμένος από τους Δήμους, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά, ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Το
 Πράσινο Σημείο  είναι ένας χώρος  από ένα (1) έως πέντε (5) στρέμματα ανάλογα με τον οικισμό που εξυπηρετεί,  στον οποίο υπάρχει πρόσβαση πολιτών με αυτοκίνητο για την εναπόθεση των απορριμμάτων, που οι ίδιοι θα μεταφέρουν και  με πρόβλεψη για προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων ανά κατηγορία, για την εύκολη στη συνέχεια διαχείρισή τους.

Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας προβλέπεται η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου Πράσινων Σημείων. Ας γίνει άμεσα πράξη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Πράσινου Σημείου σε κάθε χωριό, για την προσωρινή εναπόθεση των κλαδεμάτων των δέντρων και των ογκωδών παλιών αντικειμένων. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα πολλά χρήματα, εξάλλου προβλέπεται η σχετική χρηματοδοτική δυνατότητα. Το περιβαλλοντικό όφελος  θα είναι πολύ μεγάλο, διότι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου Πράσινων Σημείων θα νοικοκυρέψει αποτελεσματικά την κατάσταση της ανεξέλεγκτης απόρριψης.

Παράλληλα, επειδή οι ποσότητες των κλαδεμάτων σε επίπεδο ενός Δήμου είναι πολύ μεγάλες, αυτές μπορούν αντί να πετιούνται,  να χρησιμοποιούνται είτε για την παραγωγή pellets με μικρή επεξεργασία (θρυμματισμός και συμπίεση)  και να δίνονται για θέρμανση στα σχολεία, είτε να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  και μάλιστα από ΑΠΕ-Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να γίνουν με μικρές επενδύσεις είτε από τον Δήμο,  είτε από ιδιώτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ακόμη και ΚΟΙΝΣΕΠ- Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορεί να δημιουργηθεί, δίνοντας εισοδήματα ως νέες θέσεις εργασίας σε ανέργους συνδημότες. Οι ποσότητες κλαδεμάτων που θα συλλέγονται είναι τεράστιες και σήμερα πετιούνται στον ΧΥΤΑ, μικραίνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Συμπληρωματικά στα εν λόγω κλαδέματα, για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η βάση βιωσιμότητας του εγχειρήματος,  μπορούν να συλλέγονται από τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί και τα κλαδέματα των ελαιοκτημάτων,  που σήμερα καίγονται ρυπαίνοντας  επιπλέον το περιβάλλον. Τα έσοδα που θα αντλεί ο Δήμος από αυτή τη διαχείριση,  μπορούν να στηρίξουν τις πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες,  που πρέπει σήμερα οι Δήμοι να καλύψουν και να ανακουφίσουν ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο και στη χώρα μας, για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων, για την βέλτιστη αξιοποίηση αυτών των ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Ας τα μετατρέψουμε σε  χρήσιμα κοινωνικά αγαθά, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

*ο Λουκάς Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, και εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2011-2014, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας 2007-2010, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορώνειας 1999-2006..


Δεν υπάρχουν σχόλια: