Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Με χαμηλή προσέλευση αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη συζήτηση για την νέα ΚΑΠ στον Ορχομενό – Δέσμευση του Α.Σ.Ο. για έμφαση στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου


Ανοικτή πρόσκληση σ` ένα αρχικό δημόσιο διάλογο για τις ελληνικές προτεραιότητες, τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των Ελλήνων αγροτών οργάνωσε το πρωί του Σαββάτου στην πόλη μας, η  Euractiv Ελλάδας και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» με θέμα «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προοπτική του αγροτικού τομέα – ανάπτυξη της υπαίθρου». Μια εκδήλωση που θα προβληθεί μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου της Euractiv στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ., αλλά δεν κατάφερε (ούτε αυτή είναι αλήθεια, μέρα που είναι!) να συγκεντρώσει το μαζικό ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας, παρά το άκρως επίκαιρο και εξαιρετικό κρίσιμο σχεδιασμό για τον αγροτικό κόσμο μετά το 2022, όπως παραδέχθηκαν στο σύνολό τους και οι ομιλητές. Η δράση χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

  





Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Νίκος Λάππας, Διευθυντής, ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, ενώ χαιρετισμοί έκαναν στην έναρξη της ημερίδας, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας,  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και  ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λάππας, τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις: από το ρωσικό εμπάργκο και την ανάγκη εύρεσης νέων αγορών μέχρι την αστάθεια τιμών και την πολυπλοκότητα συμμόρφωσης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η διαβούλευση για την αγροτική πολιτική μετά το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, καθιστά σαφές ότι τα κράτη μέλη θέλουν «περισσότερο χώρο» για να διαμορφώσουν τις πολιτικές που θέλουν και κυρίως αρμόζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες τους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Νικόλαος Μανέτας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στους πυλώνες της νέας ΚΑΠ, ανέλυσε εν συντομία πολλά από τα κομμάτια της, όπως είναι η  ανάγκη επιτάχυνσης της καινοτομίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, η λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» θεωρείται από πολλούς η λύση του μέλλοντος καθώς θα έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας, κ.α.





Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στο δεύτερο ομιλητή, τον κ. Βασίλη Τσαγαλά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα και ανοικτά για τη σημερινή εικόνα του αγροτικού χώρου και στον τόπο μας…

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Σαράντης Μιχαλόπουλος, Δημοσιογράφος και αναλυτής της EURACTIV.COM., ο οποίος μας μετέφερε με πολύ συνοπτικό αλλά εξαιρετικά στοχευμένο τρόπο, την ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα γύρω από τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ και τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου Επιτρόπου. 

 Στο τέλος της ημερίδας, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βασίλης Τσαγαλάς μίλησε στο ORCHOMENOS PRESS  και – μεταξύ άλλων - αναγνώρισε την ανάγκη για μεγαλύτερη από μέρους τους ενημέρωση το αγροτικού κόσμου με την οργάνωση κι` άλλων παρόμοιων συναντήσεων…

Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις και παραγωγικός διάλογος. 
Την εκδήλωση, τέλος, τίμησαν με την παρουσία τους ακόμη ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Αποστολόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Δέσποινα Αλαμπάνου, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, o Αντιδήμαρχος Αγροτικών κ. Γρηγόρης Γαλάνης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Έλενα Γεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λεβαδέων κ. Γιώργος Ζιώγας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου κ. Ηρακλής Nτουφεξής,  τοπικά στελέχη Τραπεζών, του ΚΥΕ, κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: