Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Το εθνικό και το ψευδές


                Του Παναγιώτη Περγαντά*
                Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πει πως: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό». Το αληθινό για το Σολωμό, δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε συμφωνία με την πραγματικότητα. Αληθινό στη συγκεκριμένη ρήση, δεν είναι αυτό που θεωρείται γενικά παραδεκτό. Ο Σολωμός ήταν ιδεαλιστής. Η αλήθεια στη ρήση του Σολωμού είναι ιδέα και σαν ιδέα αποτελεί σκοπό και απόλυτη αξία. Σαν απόλυτη αξία είναι διαχρονική. Το αληθές για τους Έλληνες είναι αυτό που δεν ξεχνιέται, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης (στερητικό α - λήθη). Συνεπώς το αληθές για το Σολωμό είναι μια ιδέα, ένας σκοπός διαχρονικός, ένας φάρος που πρέπει πάντα να οδηγεί το Έθνος.
                Σε αντίθεση με όσα μας προτρέπει ο εθνικός μας ποιητής, η σημερινή εποχή κυριαρχείται από τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) και τα tweet politics (πολιτική μέσω twitter) με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα ψεύδη και ο λαϊκισμός, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας. Το φαινόμενο αυτό αν και είναι παγκόσμιο, στην Ελλάδα εκδηλώνεται με πολύ μεγαλύτερη ένταση κυρίως λόγω της μακροχρόνιας κρίσης.
Στα χρόνια του μνημονίου καταργήθηκε στην πράξη η διάκριση αριστεράς – δεξιάς και αναδείχθηκε ένα νέο δίπολο, το μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Οι συνθήκες στην ελληνική μεταμνημονιακή πολιτική σκηνή, ευνόησαν πολιτικούς φορείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ των οποίων οι ηγεσίες επένδυσαν στα λάθη των προηγουμένων και με «όπλο» τους τα ψεύδη και τον λαϊκισμό, αποδόμησαν τα παλαιά κόμματα υποσχόμενοι την κάθαρση. Με ψέματα κέρδισαν τις εκλογές έχοντας απώτερο σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Η επιθυμία τους για την κατάληψη της εξουσίας ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη και οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές τους, δεν τους εμπόδισαν να συγκυβερνήσουν. Τι και αν στα λεγόμενα εθνικά θέματα τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα εκφράζουν τις πιο ακραίες αριστερές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και τις πιο ακραίες δεξιές θέσεις οι ΑΝΕΛ. Η νομή της εξουσίας καταργεί στην πράξη, τις όποιες μεταξύ τους διάφορες. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν εφαρμόζοντας πιστά την παράφραση της λαϊκής παροιμίας, «Το ένα κόμμα νίβει το άλλο και τα δυο την συγκυβέρνηση».
Ο λαϊκισμός και τα ψέματα είναι η κοινή συνισταμένη κάθε τους πολιτικής ενέργειας. Οι πολιτικοί χειρισμοί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως τα εθνικά, διακρίνονται από απίστευτη  ελαφρότητα.  Οι αυταπάτες βαφτίζονται ρεαλισμός, οι τακτικισμοί  θεωρούνται σχεδιασμός, την ώρα που η άρνηση της πραγματικότητας, είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε νέο αδιέξοδο που δημιουργείται, από τους λάθος χειρισμούς της συγκυβέρνησης. Η χώρα «κυβερνάται» τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο, χωρίς σκοπό, προσδοκώντας κάποιο θαύμα και ελπίζοντας πως δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα που θα επιφέρει μια νέα εθνική καταστροφή.
Η συγκυβέρνηση του ψεύδους και του λαϊκισμού αναγκαστικά θα συνεχίσει να πορεύεται έτσι μέχρι τις επόμενες εκλογές που δεν θα αργήσουν. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι αριστερά - δεξιά, δεν θα είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Στις επόμενες εκλογές θα αντιπαρατεθεί η αλήθεια με το ψέμα, η πραγματικότητα με την πλάνη. Για αυτόν τον λόγο τα λεγόμενα του εθνικού μας ποιητή, σύμφωνα με τα οποία «Εθνικό είναι το αληθές» γίνονται πιο επίκαιρα παρά ποτέ.
Οι Έλληνες θα πρέπει να ενωθούμε κάτω από μια ιδέα, την αλήθεια. Την αλήθεια που θα προσδιορίσει ξανά τη συνείδηση του έθνους και που θα μας οδηγήσει σε μια νέα πορεία. Δεν θα αργήσει η ώρα που το αληθινό θα σταθεί απέναντι στο ψεύτικο και θα το κερδίσει. Το αληθές που δεν ξέχασε ο ελληνισμός στην μακρόχρονη ιστορία του, αυτός ο διαχρονικός σκοπός του ελληνικού πνεύματος θα επανέλθει. Η αλήθεια είναι αυτή που θα φέρει την κάθαρση, την κάθαρση που τόσα χρόνια αναζητούμε. Η αλήθεια είναι αυτή που θα ξαναλάμψει σαν φως, σαν φάρος, που θα μας δείξει το δρόμο, για να ξεκινήσει μία νέα δημιουργική περίοδος για την χώρα. Ας ελπίσουμε πως, αυτή τη φορά το έθνος θα μάθει επιτέλους να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό.

*Ο Παναγιώτης Περγαντάς είναι Βιολόγος Επιχειρηματίας - Μητρώο Πολιτικών Στελεχών ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: