Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Φουντώνει το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο - Επισήμως η κυβέρνηση το διαψεύδει και επιβεβαιώνει το σχεδιασμό της για διπλές εκλογές (εθνικές και αυτοδιοικητικές) τον Οκτώβριο του 2019

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
O καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή πριν λίγες ημέρες, μετατέθηκαν για πέντε μήνες. Επιβεβαίωσε δηλαδή δημοσίως, τα όσα διέρρεε κεντρικά το Μαξίμου από την Παρασκευή το μεσημέρι για το χρόνο των εκλογών, στην προσπάθειά του να απαντήσει στα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο.
Παρ΄ όλα αυτά, οι συζητήσεις για εκλογές το φθινόπωρο, αντί να γίνονται πιο χαμηλόφωνες και πιο σπάνιες, φουντώνουν. Οι λόγοι είναι δύο:
  • Πρώτον, τα πραγματικά δεδομένα, κυρίως στην οικονομία, που οδηγούν αντικειμενικά την κυβέρνηση να ψάχνει την καλύτερη χρονική περίοδο για να πάει στις κάλπες.
  • Δεύτερον, οι απολύτως έγκυρες πληροφορίες ότι ο χρόνος των εκλογών απασχολεί έντονα το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό το κύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών του φθινόπωρο και δη το Σεπτέμβριο.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατά τρία εκλογικά σενάρια ανοικτά. Δηλαδή τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, τις εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ή τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας μαζί ή κοντά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2019.
Ωστόσο, η αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο - με την έννοια της πλήρους ελευθερίας χάραξης οικονομικής πολιτικής που προπαγανδίζει η κυβέρνηση - αναγκάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο να κινηθεί με τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως βασική επιλογή. Το επιχείρημα όσων – και από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον – εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές το φθινόπωρο είναι η πολιτική εκμετάλλευση του θετικού κλίματος που θα προκαλέσουν οι υπογραφές για το τυπικό τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα και η πρόβλεψή τους ότι μετά τον Αύγουστο οι εξελίξεις στην οικονομία δεν θα είναι κατάλληλες για το προεκλογικό μπαλκόνι.
Δεδομένη η αυστηρή εποπτεία
Οι επιλογές για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο, φεύγουν από το τραπέζι λόγω των μηνυμάτων που έχουν έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, για την οποία ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι έχουν πειστεί ότι δεν θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει τις διεκδικήσεις της για αναβολή της μείωσης των συντάξεων, δεν καταφέρνει να σώσει τα «αντίμετρα», παλεύει, αλλά χωρίς πολλές ελπίδες, να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019.
Αν και η συμφωνία για το χρέος δεν είναι τέτοια που θα πείσει τις αγορές για χαμηλά επιτόκια, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. «Αν οι Θεσμοί είναι εδώ κάθε τρίμηνο, τότε πως θα πείσουμε ότι δεν ελεγχόμαστε;» ρώτησε εύλογα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο, ενώ το θέμα, όπως και η αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων, ήταν βασικό στη συζήτηση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Ένα σενάριο που κυκλοφορεί εντός ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Θεσμούς δεν είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση, είναι ο κ. Τσίπρας να ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή και γι΄ αυτή του την πρωτοβουλία να ενημερώσει και τους Θεσμούς στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται, ούτε όμως διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς που βρίσκονται στην τελική ευθεία. Αντίθετα, διαψεύδεται ότι έχει συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως τον Ιούλιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: