Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Στην αναγέννηση του ποταμού της Έρκυνας επικεντρώθηκε το το συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με ποτάμια στη Λιβαδειά


Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια που διοργάνωσε ο Δήμος Λεβαδέων με θέμα “Αστικά Ποτάμια: από τη Λήθη στη Μνημοσύνη και στην αναγέννηση”.
Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν τις εργασίες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, οι οποίοι συνεχάρησαν τη Δημοτική Αρχή για τη διοργάνωση του συνεδρίου και ευχήθηκαν να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής για την αναγέννηση του ποταμού της Έρκυνας.


Οι εισηγητές των θεματικών ενοτήτων της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου αναφέρθηκαν στις τεχνικές παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στα ποτάμια για την προστασία και την ανάπτυξή τους, καθώς και στις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για την αναγέννηση της Έρκυνας που  θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης της Λιβαδειάς.
Βασική ομιλήτρια της τέταρτης θεματικής ενότητας ήταν η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, η οποία παρουσίασε το Σχέδιο για την αναγέννηση του ποταμού της Έρκυνας.  Η Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου παρόχθιας διαδρομής και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις προτάσεις και τα επιμέρους σχέδια και δράσεις που αναφέρονται στο ποτάμι.  Στόχος του σχεδίου είναι να μετατραπεί το ποτάμι σε μεγάλο υδάτινο πάρκο και θερμοκοιτίδα της πολιτιστικής αναγέννησης της πόλης.  Οι όχθες της Έρκυνας  θα είναι ενιαίος χώρος δραστηριοτήτων, αναψυχής και μνήμης, όπου παράλληλα με τη ροή των νερών θα τρέχουν η ιστορία, η οικονομία, η εκπαίδευση και η ταυτότητα της πόλης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερεις τομείς:
·         το περιβάλλον και την οικολογία με τη δημιουργία γωνιάς ανακύκλωσης, κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συλλογικού κήπου
·         την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης όπου θα αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή της περιοχής από την μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη εποχή και η πολυμορφία των κατοίκων του Δήμου
·         την οικονομία, καθώς το σχέδιο προβλέπει το ποτάμι να γίνει θύλακας κοινωνικής οικονομίας και εμπορικών δραστηριοτήτων με την επανάχρηση παράκτιων ακινήτων, τη δημιουργία υδροηλεκτρικής μονάδας, κ.α.
·         την τέχνη και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς στις όχθες του ποταμού θα φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες και ένα φεστιβάλ που θα αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.
Τα χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο συμμετοχικό με την ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτών, αναπτυξιακό που θα συμβάλλει στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφές που  θα απευθύνεται σε όλους και θα προσκαλεί νέες δυνάμεις και δημιουργικό καθώς διαμέσου αυτού θα καλλιεργείται και θα ενθαρρύνεται η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα.
Η Δήμαρχος τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στη συμμετοχικότητα των πολιτών, υπογράμμισε ότι για την υλοποίησή του θα αντληθούν χρήματα από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές, ευρωπαϊκές, εθνικές, αλλά και από χορηγίες.  
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το σχέδιο για την αναγέννηση της Έρκυνας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπου οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν τις  απόψεις και τις προτάσεις τους έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί  η τελική πρόταση για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. 

Δείτε αναλυτικά τα ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας... 




 Νωρίτερα, στο Παλιό Δημαρχείο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων και αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώτα Πούλου και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του Δικτύου κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισαν τα μέλη του Δικτύου στη Λιβαδειά και ακολούθησε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός από τον Γραμματέα του Δικτύου κ. Γεώργιο Χαρίση.  Υπογραμμίστηκε ότι το Δίκτυο μετά από μια περίοδο τεσσάρων χρόνων που ήταν ανενεργό έχει ξεκινήσει δυναμικά την επανεργοποίησή του με την πραγματοποίηση ημερίδων σε διάφορες πόλεις - μέλη του Δικτύου.  Τονίστηκε η σημαντική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δικτύου και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστικών ποταμών, στην ανάγκη αξιοποίησής τους, που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των πόλεων, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα ποτάμια, στην ανάγκη συμμετοχής σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, σε αδελφοποιήσεις πόλεων με ποτάμια και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποταμών που διέρχονται από διαφορετικές χώρες.
Η Γενική Συνέλευση συμφώνησε στις ακόλουθες προτάσεις:
·         στην ανάγκη πρόσκλησης νέων μελών για τη διεύρυνση του Δικτύου
·         στον ορισμό υπεύθυνου σε κάθε Δήμο που θα ασχολείται με τα θέματα του Δικτύου
·         στη χρηματοδότηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Δίκτυο 
·         στην κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και
·         στην αναγκαιότητα οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου να κατατίθενται στα αρμόδια Υπουργεία. 
Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, οι Δήμαρχοι - μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν κατά μήκος της Έρκυνας και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του ποταμού από την Δήμαρχο Λεβαδέων.
Στις εργασίες του Συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος” παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Δικτύου, της Πολιτείας, της Εκκλησίας και φορέων. Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας και του Προσηλίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο “Ποτάμια Οικοσυστήματα” και τη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο “Χρηματοδοτικά Μέσα”.  
Μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας οι Δήμαρχοι και εισηγητές του Συνεδρίου επισκέφθηκαν την έκθεση στο ισόγειο του Νερόμυλου όπου εκτίθενται μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την ανάπλαση της Έρκυνας.  Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς και αντικειμένων καθημερινής χρήσης στο κτίριο της Νεροτριβής που πραγματοποιείται από το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Νικολάου όπου τους υποδέχθηκαν με γλυκά και τοπικά εδέσματα, ενώ τους παρουσίασαν τα ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: