Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Για Τετάρτη η ειδική ενίσχυση βάμβακος στα 73,3 ευρώ

Στόχο την Τετάρτη 28 Μαρτίου έχει βάλει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των συνδεδεμένων, μετά και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος των ενισχύσεων.

Το δρόμο άνοιξε την περασμένη Παρασκευή η υπογραφή των αποφάσεων με το ύψος των ενισχύσεων για μήλα, βιομηχανική ντομάτα και συμπύρηνα ροδάκινα, οι οποίες ανέρχονται για τα μήλα στα 47,7 ευρώ το στρέμμα, για τη βιομηχανική ντομάτα στα 67,3 ευρώ το στρέμμα και για τα ροδάκινα στα 16,5 ευρώ το στρέμμα.
Να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης στα μήλα και στο ροδάκινο κινούνται στο επίπεδο της τιμής αναφοράς, ενώ η συνδεδεμένη στη βιομηχανική ντομάτα ορίστηκε σημαντικά υψηλότερα από τα 51,7 ευρώ το στρέμμα που έδινε η τιμή αναφοράς.

Την ίδια ώρα, έτοιμη είναι και η απόφαση για την ειδική ενίσχυση βάμβακος που καθορίστηκε στα 73,3 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο.

Να σημειωθεί ότι η φετινή πληρωμή για τη συνδεδεμένη βάμβακος θα αφορά περισσότερους παραγωγούς καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ έστειλε στον Οργανισμό Πληρωμών καταστάσεις με καλλιεργητές που είχαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, προκειμένου να «προσμετρηθούν» τα στοιχεία αυτά στο ποσό της συνδεδεμένης, που σημαίνει ότι σε κάποιες περιφέρειες θα μειωθεί το πλαφόν -όπως αυτό είχε οριστεί με σχετική απόφαση- χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι στο ύψος της ενίσχυσης.

Στις πληρωμές αυτές θα συμπεριληφθούν  επίσης εξόφληση στο Κομφούζιο και κάποιες από τις ειδικές ενισχύσεις στα μικρά νησιά του Αιγαίου για το έτος 2017, στις οποίες ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται ενισχύσεις για παραδοσιακά τυριά, μαστίχα Χίου, αμπελώνες για παραγωγή οίνων ποιότητας (VQPRD) και για την πατάτα, καθώς σε αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν μέχρι τότε ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Επιπλέον, ο οργανισμός αναμένεται να προχωρήσει και σε εκκαθαρίσεις στη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας και σε υπόλοιπα των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πιστώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι αυτές οι μικροπληρωμές δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, αφού θα πιστώνονται σταδιακά μέσα στον Απρίλιο, κάθε που ολοκληρώνεται ο διασταυρωτικός έλεγχος κάθε παρτίδας, διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πηγή http://www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: