Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Βιωματικό σεμινάριο Moυσικοκινητικής Αγωγής C. Orff στο Τροφώνιο Ωδείο

Βιωματικό σεμινάριο Moυσικοκινητικής Αγωγής C. Orff στο Τροφώνιο Ωδείο
(για μουσικούς, χορευτές νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές, σπουδαστές Ωδείου)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Φεβρουάριου 2018 (10.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.)
                                         
    Υπεύθυνη, Εμψυχώτρια  Σεμιναρίου: Λένα Ροντούλη 


                     Παίζω με τα χρώματα
   
Τα Χρώματα ξυπνούν στο Πολύχρωμο δάσος της Τέχνης και ανταμώνουν, τρέχουν, παίζουν και αγαπιούνται δημιουργώντας γερούς δεσμούς. 
Με απλές, καθημερινές, «χρωματιστές» λέξεις πλάθουμε τους πρώτους στίχους και παίζουμε με ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς. Χορεύουμε, τραγουδάμε  και δημιουργούμε την Ορχήστρα των Χρωμάτων. 
Τα χρώματα γράφουν το δικό τους όμορφο παραμύθι στον  Μυστικό Κήπο του Άχρωμου Βασιλιά και μας μαθαίνουν ότι ο κόσμος  γίνεται  πιο όμορφος και λαμπερός αν τον χρωματίσουμε με αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και πολύ Μουσικοκινητικό Παιχνίδι.



Δημιουργώντας ένα περιβάλλον μάθησης εμπλουτισμένο με λόγο, κίνηση και  μουσική  η Λένα Ροντούλη καλλιεργεί και αναπτύσσει στους συμμετέχοντες   την ελεύθερη έκφραση, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό μέσω της ενεργής συμμετοχής.      
Ο  ήχος γεννάει τη μουσική, η κίνηση εξελίσσεται σε χορό, η λέξη παίζει με το ρυθμό και δημιουργεί τραγούδια και ιστορίες, τα ρυθμικά και τα μελωδικά σχήματα καθώς και οι στοιχειακοί τρόποι ενορχήστρωσης τραγουδιών παίζονται στην ορχήστρα οργάνων C. Orff.


Ο τελικός σκοπός των σεμιναρίων της Μουσικοκινητικής  είναι  να αισθανθούν και να συνειδητοποιήσουν  οι συμμετέχοντες την ομορφιά της βιωματικής γνώσης ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ψυχή, το νου και το σώμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -  ΕΓΓΡΑΦΕΣ  στη γραμματεία του Τροφώνιου Ωδείου Μπουφίδου 39 Λιβαδειά  ΤΗΛ.  2261087570, 6976861410

                                                             
 Λένα Ροντούλη
Πτυχιούχος πιάνου και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Σχολής Μωραϊτη υπό την εποπτεία του ORFF – SCHULWERK FORUM SALZBURG. Έχει διδαχθεί  κλασσικό και σύγχρονο χορό, εκφραστική κίνηση και αυτοσχεδιασμό, υποκριτική και θεατρικό παιχνίδι. Από το 1997 διδάσκει Μουσικοκινητική C. Orff  σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ωδεία και βιωματικά σεμινάρια στην Αθήνα και στην επαρχία, καθώς επίσης και στον Επαγγελματικό Κύκλο Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff της Σχ. Μωραϊτη μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Έχει συμμετάσχει σε Μουσικά Εκπαιδευτικά Συνέδρια ως εισηγήτρια-εμψυχώτρια σεμιναρίων και εργαστηρίων, καθώς επίσης με παρουσιάσεις καλλιτεχνικών μουσικοκινητικών παραστάσεων με παιδιά και ενήλικες. Διεξάγει επιμορφωτικά βιωματικά σεμινάρια σε συνεργασία με τη Έλενα Τζώρτζη (Θεατρικό Παιχνίδι) και τη Νένα Παπαγεωργίου (Δημιουργικός Χορός).  Συμμετέχει στα Προγράμματα εξ αποστάσεως Επαγγελματικής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό αντικείμενο με τίτλο «Μουσικοκινητική Αγωγή».        Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του  ΕΣΜΑ (Ελληνικός σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff). 

Η  Μουσικοκινητική C. Orff είναι ένα πλούσιο παιχνίδι, το οποίο αποτελεί πηγή πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων. Δημιουργεί ένα περιβάλλον μάθησης πλούσιο σε ερεθίσματα, καθώς προσφέρει ιδέες για νέες δράσεις και έντονα συναισθήματα, διεγείροντας ολιστικά το κέντρο ανάπτυξης του ανθρώπου. 
Στα σεμινάριά μας:
• δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε την ενεργή συμμετοχή, τη γνωριμία και την επαφή, την ελεύθερη έκφραση, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό.
 απελευθερωνόμαστε από το φόβο του σωστού και του λάθους.
• οργανώνουμε δραστηριότητες, οι οποίες συμπορεύονται με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα σε νέα δεδομένα όπως είναι το επίπεδο της ομάδας και οι νέες ιδέες.
• δίνουμε έμφαση στη διαδικασία και απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα.
•  αισθανόμαστε τους ήχους, τους μετατρέπουμε σε κίνηση, τους εκφράζουμε θεατρικά, τους αποδίδουμε με χρώματα.
 ενθαρρύνουμε και εμπλουτίζουμε την πηγαία κίνηση και σταδιακά την οργανώνουμε  σε μικρά κινητικά μοτίβα.
• εκφράζουμε συναισθήματα με το σώμα, το πρόσωπο, το λόγο, τη σιωπή.
 εμπνεόμαστε από τους στίχους ενός ποιήματος, από έναν γλωσσοδέτη, ένα αίνιγμα, μια ιστορία και δημιουργούμε τραγούδια, χορούς, θεατρικά δρώμενα και πίνακες ζωγραφικής.
•  μαθαίνουμε να εμπλουτίζουμε τα τραγούδια μας με οργανωμένα ρυθμικά - μελωδικά μοτίβα και να τα συνοδεύουμε με στοιχειακές ενορχηστρώσεις.
Με αυτό τον τρόπο προσεγγίζουμε το «όλον» του ανθρώπου (δασκάλου και μαθητή). Συνειδητοποιούμε τη γνώση και αισθανόμαστε την ομορφιά της, με γρήγορο και ουσιαστικό τρόπο, γιατί συλλειτουργούν η ψυχή, ο νους και το σώμα.  Η καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας μέσα από την ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση, μας αποκαλύπτει την ομορφιά της ζωής, εντός και εκτός σχολείου! 
Λένα Ροντούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: