Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ενωμένοι ο Α’ και ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης της χώρας μας και με συμμάχους μας τους Ευρωπαϊκούς φορείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τους Έλληνες πολίτες»

Σημαντικές παρεμβάσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων Επιτρόπων στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες



Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πλατιάς συμμαχίας μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης προκειμένου, σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να διεκδικήσουν την ενδυνάμωση του θεσμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στις Βρυξέλλες.
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα γραφεία της Ένωσης στις Βρυξέλλες παρουσία Επιτρόπων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή εξωστρέφειας για το θεσμό, ο κ. Πατούλης διαμήνυσε πως η φωνή της Αυτοδιοίκησης είναι ισχυρή αλλά πρέπει να γίνει ισχυρότερη.
Σε αυτό το πλαίσιο άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Προϊστάμενο μονάδας G3-Ελλάδα/Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Ολλανδό φιλέλληνα Sluijters Wiilbrordus ότι εξετάζει και είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου, μέσω ειδικού προγράμματος να πάνε στους Δήμους απευθείας κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ της  επόμενης προγραμματικής Περιόδου 2020-2026.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ να διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι  κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί τόσο ο βαθμός απορροφητικότητας αλλά και να ολοκληρώνονται με πιο ταχείς ρυθμούς, κοινωφελή έργα τα οποία προορίζονται για την αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών, σχολίασε ο κ. Πατούλης .
 Παράλληλα πρόσθεσε πως αυτή η πρόθεση η οποία ανακοινώθηκε από τον κ. Wiilbrordus, ενώπιον εκπροσώπων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης αλλά και ευρωβουλευτών, «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το ίδιο δυναμικά, αυτό που σε όλη την Ευρώπη είναι αυτονόητο. Να μπορεί δηλαδή ο κάθε τόπος να αποφασίζει ο ίδιος για τον τόπο του. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την κυβέρνηση η οποία οφείλει να δρομολογήσει μία ριζική μεταρρύθμιση, με αιχμή την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρέστησαν ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Ν. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας,ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σ. Καλαφάτης,  ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ Ν. Χιωτάκης.
Την ανάγκη συνεργασίας ευρωβουλευτών με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης υπό την απειλή του κινδύνου μειώσεων στα κονδύλια συνοχής, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.


Σε παρέμβαση του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι η χώρα των αξιών και των άξιων, αξιοποιώντας τη νέα γενιά και χαιρέτισε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη προσπάθεια που κάνει η χώρα για εθνική ανάκαμψη.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες και εστίασε στη φυγή λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο  πρέπει να σταματήσει.
Τη συμβολή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξήρε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής και στενή συνεργασία των δύο βαθμών, κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία επίσης του Πρέσβυ, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ Α. Παπασταύρου, της επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου, αρμόδιου για Μετανάστευση Σ. Αστεριάδη,  του εκπροσώπου του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ Δ. Φατούρου , της εκπροσώπου του CEMR A. Poth και των μελών της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών με την επικεφαλής Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Ελ. Λουκαίδου.
Στις παρεμβάσεις τους έγιναν αναφορές σε ζητήματα όπως η Περιφερειακή και η Τοπική Ανάπτυξη, το προσφυγικό, το περιβάλλον αλλά και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσία των μελών του ΔΣ της Ένωσης, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και των Επιτρόπων έκοψε την πίτα για το νέο έτος, υπό την ευλογία του  πατέρα Εμμανουήλ Μαυρογιαννάκη  εκπροσώπου του σεβασμιότατου Αθηναγόρα μητροπολίτη Βελγίου και κάτω χωρών.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

« Από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, η ΚΕΔΕ μαζί με εκπροσώπους του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Έλληνες ευρωβουλευτές, Ευρωπαίους Επιτρόπους και εκπροσώπους του ΟΗΕ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Διαμορφώνουμε ένα αρραγές μέτωπο και στέλνουμε σαφές μήνυμα προς όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων πως η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει την πορεία εξωστρέφειας με στόχο να επιτύχει, μέσω μίας ριζικής αποκέντρωσης που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: