Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά και Άμφισσα ανάμεσα στις περιοχές επιλογής έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοινώνουν τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, με  συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αντίστοιχων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των ευρύτερων περιοχών :
1.  Χαλκίδας,
2.  Λαμίας,
3.  Λάρισας,
4.  Λιβαδειάς,
5.  Βόρειου Έβρου,
6.  Φωκίδας,
7.  Κέρκυρας,
8.  Λέσβου,
9.  Σαμοθράκης,
10. Πάρου.
Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες  καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υλοποιούμε με συνέπεια τον  νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στηρίζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.
Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις,  χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων.
Αναλάβαμε τη δέσμευση, από το καλοκαίρι,  για ενίσχυση όχι μόνο των έργων αλλά και της μελετητικής ωρίμανσης εκείνων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν  χρόνιες καθυστερήσεις  λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων μελετών. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε με τη συγκεκριμένη ειδική δράση την οποία σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,  ανέφερε:
«Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιούμε τους πόρους, που περιέχουν, προς όφελος της κοινωνίας. Επιλύουμε έτσι σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη,  με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσει σύγχρονα έργα. Οι 10 μελέτες που χρηματοδοτούμε σήμερα, θα λύσουν μεγάλες τοπικές εκκρεμότητες και θα δώσουν θέσεις εργασίας και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κυκλική οικονομία.

Σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε Δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: