Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ο Τύπος γράφει τη δική του ιστορία: « Η Μακεδονία , πιο Ελλάδα και από την Ελλάδα»

 1992. Ο Βοιωτός δημοσιογράφος κ. Κώστας Κατής - Αντιπρόεδρος σήμερα του Ιδρύματος Μπότση και τότε Δντης της Απογευματινής -  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη πριν αρχίσει η εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι Εφημερίδες "Απογευματινή"  και "Απογευματινή της Κυριακής" .

Του Κώστα Κατή*

Ήταν την εποχή , που το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας - η Βαρντασκα - είχε μόλις αποσπαστεί από τη διαλυμένη  Ομοσπονδία του Τιτο και με το όνομα " Μακεδονία " , αναζητούσε τη διεθνή αναγνώριση ως " αυτονόμου
κράτους " .  Ήταν την εποχή , που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  ( Προέδρος της Δημοκρατίας ) είχε δακρύσει , καθώς  έλεγε : " Η Μακεδονία είναι μόνο μια , και είναι  Ελληνική ".  Τον ρώτησα τι διαβλέπει και ποια θα είναι η εξέλιξη . Με κοίταξε με πολύ σοβαρό ύφος και ίσως κάπως  αυστηρά . " Στην πολιτική δεν είναι τι διαβλέπεις .  Αλλά πως θα χειριστείς εάν θέμα .Και μάλιστα σήμερα  που έχουν εμπλακεί πολλοί παράγοντες . " Έκανε εάν
βήμα προς το μέρος μου . " Και άκου ! Εγώ έβαλα την  Ελλάδα στην ΕΟΚ για να έχει φίλους και συμμάχους .  Και να μην είναι αποξενωμένη . Στόχος μου είναι να βρούμε εντίμους και σταθερούς φίλους . Αυτό αναζητούσε  και ο Ελευθέριος Βενιζέλος . Όμως, φιλιά και συμμαχία στην πράξη θα κριθούν και θα δοκιμαστούν ... "

Η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική


Αυτή την ιστορική αλήθεια διατράνωσαν όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση της " Απογευματινής " . Και δεν είναι μόνο η δοξασμένη ιστορική πορεία της Μακεδονίας μας . Οι ρίζες της φτάνουν πολύ πιο πιο πίσω . Στις αλήθειες της Μυθολογίας : ο Μακεδών και ο Μάγνης ήταν αδέλφια ,  γιοι του Δια και της κόρης του Δευκαλίωνα Θυσίας. Όλα αυτά τα γνωρίζουν στον ΟΗΕ , στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Τα ξέρει ακόμα και ο αποτυχημένος και κραυγαλέα μεροληπτικός Μάθιου Νίμιτς . Όπως  τα ήξερε ο μεγαλύτερος πλαστογράφος της Ιστορίας, ο Τίτο όταν το 1943 ονόμασε " Μακεδονία " τη νοτιά σλαβοαλβανικη κ.λ.π. Βαρντανσκα .

*Σύντομο βιογραφικό Κώστα Κ. Κατή


O Kώστας Κατής είναι δημοσιογράφος. Tακτικό μέλος της Eνώσεως Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών (EΣHEA) και μέλος της Διεθνούς Eνώσεως Δημοσιογράφων. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια διετέλεσε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες Aπογευματινή και Aπογευματινή της Kυριακής. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος στο Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Mπότση και διευθυντής στο περιοδικό Δημοσιογραφία και Tύπος – έκδοση του Iδρύματος. Aπό πολύ νέος ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία και πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες H Aυγή, H Bραδυνή, Nέα Πολιτεία, Δημοκρατική Aλλαγή και Aττικοβοιωτικός Kόσμος. Tο επικολυρικό έργο του Πύρινη Πορεία – Aπό τη Γένεση ως την Eυρώπη, που μελοποίησε ο συνθέτης Δημήτρης Kατής, προτάθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου, να διδαχθεί στα Γυμνάσια, στα πλαίσια της “Kαινοτόμου Zώνης”.
Bιβλία του συγγραφέα:
  •  Tαξίδι στο άπειρο του ανθρώπου (δοκίμιο, 1961)
  •  Άχυρα από πορσελάνη (διηγήματα, 1967)
  •  Επεισόδιο (νουβέλα, 1976)
  •  65 νέοι ποιητές (ανθολογία, 1977)
  •  Tο Tεστ (άσκηση διαλόγων, 1981)
  •  Προ-Kατ (θεατρικό προγύμνασμα, 1983)
  •  O Άνθρωπος – Bίδες (ποιητική αντιποίηση, 1983)
  •  Πύρινη Πορεία – Aπό τη Γένεση ως την Eυρώπη (επικολυρικό έργο, 1999)

Δεν υπάρχουν σχόλια: