Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Μετά το «παράσημο» του κόσμου, ήρθε και ο δημόσιος έπαινος για την κα Στέλλα Ταπανλή στην επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

«Sold out»… ή αλλιώς το αδιαχώρητο! Αυτό συνέβη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην αίθουσα του Διοικητηρίου Βοιωτίας, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει να κόβει τη βασιλόπιτα του νέου χρόνου -αλλά και οργανώνει μια σειρά από επιτυχημένες θεματικές εκδηλώσεις -   το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όχι ένα από τα 115 Παραρτήματα σ` όλη την Ελλάδα, αλλά το πρώτο εκτός Αθηνών που καταφέρνει να παρουσιάζει μια πολύπλευρη δραστηριότητα μέσα από στην τοπική μας κοινωνία, η οποία ξεκινά αναμφίβολα από το όραμα για τον συνάνθρωπο που κουβαλά πρωτίστως η χαρισματική Πρόεδρος κα Στέλλα Ταπανλή.  Γι` αυτό και ήταν όλοι τους εκεί!
 

Αυτή η γυναίκα που ρίζωσε στη πόλη της Λιβαδειάς, «εγκατέλειψε» πολύ νωρίς την επαγγελματική της δραστηριότητα, δημιούργησε την οικογένειά της, αφιερώθηκε στα κοινά και πριν από δέκα και πλέον χρόνια αποφάσισε να «σηκώσει στις πλάτες της» την ίδρυση του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία ήδη μετρούσε στην Ελλάδα περί τις πέντε δεκαετίες δράσης.








Μετά από μια σειρά ομιλιών,  εκδηλώσεων, δράσεων, εθελοντικών πρωτοβουλιών, επαφές με δεκάδες επιστήμονες, αξιοποίησης δωρεών και εν τέλει ίδρυσης της δικής τους στέγης, του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος στη Λιβαδειά και πολλά άλλα που κανείς ίσως να μην μάθει ποτέ για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η κα Ταπανλή όντως σήμερα φτάνει στο σημείο να συγκεντρώνει γύρω της πρωτίστως μια πλατιά κοινωνική αποδοχή, η οποία πατά πάνω στις γερές βάσεις του εθελοντικού κινήματος που έχει δημιουργήσει, μιας «στρατιάς» γυναικών και ανδρών που αφιερώνουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο για να διαδίδουν τις αξίες της Ε.Α.Ε. στην Επ. Λιβαδειάς.
Αυτή η πλατιά αποδοχή πλέον αντικατοπτρίζεται σε κάθε ανοικτή εκδήλωση του Παραρτήματος, οι οποίες  καιρό τώρα έχουν ξεφύγει από τα συνηθισμένα δημόσια δρώμενα, καθώς αυτές  συνθέτουν με ιδανικό τρόπο την γνώση μέσα από την απλότητα των ομιλητών, την διασκέδαση μέσα από την αμεσότητα των συντελεστών, την ισορροπία ανάμεσα στο θέαμα και την ουσία που καλείται να ενσαρκώνει κάθε φορά το …. ΘΕΜΑ της εκδήλωσής τους.
Φέτος, στην αυγή του 2018, η Ε.Α.Ε. Λιβαδειάς επέλεξε να «μιλήσει» στο κοινό της για τα όνειρα, αυτά που … κι ο τρελός του χωριού  «ονειρεύονταν ξύπνιος και τραγουδιστά, για να τον αντέξεις τον παλιοντουνιά»… όπως πολύ εύστοχα ανέφερε στην καθ` όλα ταξιδιάρικη  ομιλία του, ο κεντρικός προσκεκλημένος της βραδιάς, καθηγητής του ΑΠΘ, μουσικός και συγγραφέας κ. Χριστόστομος Σταμούλης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Όνειρα έχετε; Σχόλια για ζωή με νόημα».


Ένας από τους πολλούς που ήρθαν από μακριά για να τιμήσουν την πρώτη αυτή εκδήλωση, η οποία παραδοσιακά ξεκίνησε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιο, ο οποίος ευχήθηκε δύναμη το έργο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.



Κι` αμέσως μετά η … Στέλλα, η μία και μοναδική, αυτή που πλάθει το λόγο όπως θέλει, αλλά που  πάντα ξέρει τι λέει, για όλους και για όλα, με στόχο αυτή η κοινωνία να γίνει ακόμη πιο ευαίσθητη, ακόμη πιο αλληλέγγυα.

Ο λόγος της φέτος είχε αρκετά προσωπικά στοιχεία, κι` αυτό είχε την εξήγησή του, αφού η πρώτη δεκαετία της θητείας ήδη έχει ολοκληρωθεί και η Ε.Α.Ε. Λιβαδειάς βαδίζει αισίως τον 11ο χρόνο, με την ίδια, όμως, να μην σταματά να … ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πόνο, χωρίς αγωνίες κι αυτό φέτος βγήκε πιο έντονα από ποτέ στην εκδήλωσή τους, η οποία εξελίχθηκε εν τέλει σε μια μουσικοχορευτική παράσταση.



Η δική της στιγμή, όμως,  ήρθε πραγματικά όταν στην αίθουσα μπήκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος τίμησε στο πρόσωπό της το έργο των 11 αυτών ετών, τίμησε την κα Στέλλα Ταπανλή για το έργο ζωής του Παραρτήματος της Λιβαδειάς, το οποίο κατέχει την πρωτιά απ` όλα τα Παραρτήματα της χώρας εκτός των Αθηνών.
Μια στιγμή συγκίνησης αλλά κυρίως ανταμοιβής γι` αυτή τη Πρόεδρο, η οποία χτίζει το «δικό της μύθο», στο κόσμο του απόλυτου ρεαλισμού και της σκληρής πραγματικότητας, της μάχης για την έγκαιρη πρόληψη και της άντλησης αισιοδοξίας για το «κακό» που εάν το προλάβεις, το νίκησες!!!
Κι` ύστερα σειρά είχαν τα ωραία, διαχρονικά τραγούδια που αγαπιούνται από γενιά σε γενιά μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο του 50` και του 60` , μέσα από τους λαμπρούς πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης.  










Σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα και με guest στον δικό μας Κωνσταντίνο Κωτσαδάμ, στο πιάνο τον Αλέξανδρο Κούρο, στο βιολί την Όλα Ευθυμίου και στο τραγούδι την Λιζέτα Νικολάου, λίγο έλειψε να … ανεβούμε στη σκηνή κι` εμείς, να πιαστούμε μαζί με τους χορευτές του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς , στα βήματα ενός χασάπικου, από αυτά τα «αθάνατα» που κατέγραψαν οι ταινίες της Φίνος Φιλμς. Εικόνες σαν κι` αυτή που μετέφερε και η νεαρή Μελίνα Γιοβανούδη, από τη Σχολή Χορού Douende της Μαρίας Τσαλούκη.


Χορηγοί της βραδιάς ήταν πρωτίστως ο Όμιλος Μυτιληναίος, ο επιχειρηματίας κ. Λουκάς Βασιληάς, η Πολιτιστική Εταιρεία το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες, η Νεφρολογική Βοιωτίας και η εταιρεία Παπαχαραλάμπους – Κατάστημα Ηλεκτρονικών.
Το χρυσό φλουρί ήταν και φέτος μια δημιουργία της κας Έφης Στάμου και το χρυσό κλειδί της ευτυχίας από το κατάστημα των Αφων Γέρου, ενώ από τη πλούσια λαχειοφόρο αγορά το Παράρτημα Λιβαδειάς θα ενισχύσει τον αγώνα ζωής που δίνει ένας συνάνθρωπός μας, ο Θανάσης Φρυγανάς, που ευχόμαστε γρήγορα να γίνει ξανά «σιδερένιος».
Την διακόσμηση επιμελήθηκε η κα Βάνα Καντά από το «Happy Wedding», μια ακόμη δημιουργική επαγγελματίας της Λιβαδειάς.
 



Κι επειδή τα ταξίδια του νου είναι ωραία, θα κλείσουμε τα όσα όμορφα είχε ετοιμάσει για όλους η Ε.Α.Ε. Λιβαδειάς  με την μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα για την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα», ένα πολύ γνωστό μουσικό κομμάτι που ερμήνευσε με το βιολί της η νεαρή ταλαντούχα Λειβαδίτισα Όλγα Ευθυμίου…



 … Για εσάς που έχετε όνειρα… «φέρτε στο κοιμισμένο δάσος το θρόισμα του ονείρου, που εμάς τους σιωπηλούς εξύπνησε…» όπως έγραψε ο Γιώργος Σαράντης.  Όνειρα γλυκά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: