Πέντε κούκοι, την φέρνουν την Άνοιξη!

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού


Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις ενός Βυζαντινού Μνημείου» εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού

Μια ακόμη αφορμή είχε η εκπαιδευτική μας κοινότητα για να επισκεφτεί στην αστείρευτη ιστορική μας πόλη. Έτσι, στο πλαίσιο του τριήμερου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα: «Αξιοποιώντας τα μουσεία , τα τοπία μνήμης και τους γεώτοπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα» που θα διοργανωθεί στη Θήβα, εκπαιδευτικοί απ` όλη την Ελλάδα ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.


Το συνέδριό τους συνδιοργανώνουν η  Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η γ.γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου συνεδρίου αξιοποιούνται στην Βοιωτία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ο Ιερός Ναός Σκριπούς Ορχομενού, η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, όπου στους επιλεγμένους αυτούς τόπους διενεργήθηκαν  βιωματικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων.
Στην πόλη μας έλαβε χώρα το Βιωματικό Εργαστήριο «Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις ενός Βυζαντινού Μνημείου», μια περιήγηση – γνωριμία, δηλαδή, με τη Μονή Παναγίας Σκριπούς και με τα μνημεία που γειτονεύουν με αυτήν (Αρχαίο θέατρο, Θολωτός τάφος Μινύα) καθώς και επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου  Ορχομενού (16ος αιώνας). Υπεύθυνος του Εργαστηρίου ήταν ο κ. Ευστάθιος Γκότσης, Ιστορικός από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.


*Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τον Ορχομένιο δάσκαλο κ. Σπύρο Κόκκινο. 

Μετά τον Ορχομενό, γραφείο και στη Λιβαδειά έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού

 

 Ένα ακόμη σημείο όπου ο αγρότης της περιοχής μας θα μπορεί να τύχει της εξυπηρέτησης που χρειάζεται όσον αφορά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη Λιβαδειά. Πρόκειται για το Γραφείο «Υποστήριξης Αγροτών» που βρίσκεται στην οδό Αχιλλέως 17 στη Λιβαδειά (έναντι παλιού Υπουργείου Συγκοινωνιών).


Έτσι, τόσο οι αγρότες της περιοχής του Ορχομενού όσο και της περιοχής της Λιβαδειάς,  χάρις στην πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού και της GAIA Επιχειρείν, θα μπορούν να εξυπηρετούνται στο νέο αυτό σημείο.
Παράλληλα κανείς δεν παραβλέπει και τις νέες θέσεις εργασίες που έφερε και θα φέρει σίγουρα μελλοντικά η περαιτέρω ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, η διοίκηση του οποίου φαίνεται πως και θέλει και μπορεί να πάει από το καλό, στο καλύτερο.  
«Να θυμίσουμε πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού http://asoo.gr/ συνεχίζει ΜΟΝΟΣ του, με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, να προσφέρει υπηρεσίες προς τους αγρότες. Από φέτος ειδικότερα προσφέρει τη μέγιστη εξυπηρέτηση και υποστήριξη σε οτιδήποτε αφορά τον αγρότη, (δηλώσεις ΟΣΔΕ, προγράμματα ενίσχυσης αγροτών, ευφυής γεωργία, κ.λπ.), αφού συνεργαζόμαστε με τον Εθνικό φορέα διαχείρισης τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» δήλωσε στο ORCHOMENOS PRESS o Πρόεδρος του ΑΣΟΟ κ. Βασίλης Τσαγαλάς, που μας ξενάγησε στα νέα τους γραφεία. 


Καλορίζικο!!! 

Το βαμβάκι και τις προοπτικές του ανέλυσαν έμπειροι ομιλητές σε θεματική εσπερίδα στον Ορχομενό

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ 
Ο Ορχομενός παραμένει ένας από τους κυρίαρχους αγροτικούς χώρους στης κεντρικής Ελλάδας κι` αυτό φανέρωσε για άλλη μια φορά η επιλογή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, η οποία στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεών της για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού, διοργάνωσε μια ενημερωτική εσπερίδα την Τρίτη 14 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ορχομενού με θέμα «Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ: ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».Λίγο πριν την φετινή σπορά και μέσα σ` ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης των αγροτών αλλά και προβληματισμού γύρω από την απόδοση του βαμβακιού, η εσπερίδα ήρθε να διαφωτίσει τον αγροτικό κόσμο γύρω από σημαντικά κεφάλαια ου αφορούν την καλλιέργειά του.
Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτισαν – και τίμησαν με την παρουσία τους – ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος.
Παρόντες ήταν ακόμη ο Ορχομένιος Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θανάσης Ζαννιάς, o Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολόπουλος, αιρετοί του Δήμου μας, εκπρόσωποι συλλόγων αγροτών, εκκοκκιστές, γεωπόνοι, κ.α.  Ακολούθως, έγιναν διαδοχικά ομιλίες, ενώ το πάνελ συντόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού κ. Βασίλης Τσαγαλάς, μέλος του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. 
Πρωτίστως έγινε από μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος ενημέρωση για τους σκοπούς και τις δράσεις τους. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Παπαδογιάννης, HECOT ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ Α.Ε. ανέπτυξε το θέμα «Ενημέρωση για την προοπτική της αγοράς βάμβακος, την πορεία των τιμών, τα στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης. Η θέση του ελληνικού βάμβακος στις διεθνείς αγορές» και ο Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων το θέμα «Η συμβολή των ποικιλιών στην βελτίωση της καλλιέργειας του βαμβακιού και της ποιότητας της ίνας».
Στη συνέχεια ο κ. Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος ανέπτυξε το θέμα «Η ποιότητα του ελληνικού βάμβακος. Προοπτικές για τη βελτίωσή της με στόχο την πρόσδοση υπεραξίας του προϊόντος» και την εσπερίδα έκλεισαν εκπρόσωποι του GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, οι οποίοι μίλησαν για τα «Διαθέσιμα προγράμματα αγροτών στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ» και τις
 «Τεχνικές Γεωργίας ακριβείας με εφαρμοστικό πεδίο τη βαμβακολλιέργεια». 

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Σε εκλογές προχωρά στις 26 Απριλίου η Ε.Ε.Ε.Β. Ορχομενού - Πρόσκληση στην ετήσια Γενική Συνέλευση στις 3 Απριλίου

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Πλατεία Ηρώων Ορχομενός Τ.Κ. 32300 Τηλ &Fax: 22610-35096
E-mail: eeebo@otenet.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
 ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.Β. Ορχομενού κατά την συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου 2017, αποφάσισε σύμφωνα με τον Νόμο και το Καταστατικό τη Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Μελών της Ε.Ε.Ε.Β. Ορχομενού.
Συγκεκριμένα η πρώτη Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε για την Δευτέρα 03 Απριλίου 2017, η δεύτερη για την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 και η Τρίτη Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, και ώρα 07:30 το απόγευμα στα γραφεία της Ε.Ε.Ε.Β. Ορχομενού (Πλατεία Ηρώων).
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης σύμφωνα με το Καταστατικό είναι τα ακόλουθα: 
1. Ανακοίνωση στα μέλη για Εκλογές στις 26 Απριλίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
2. Παρουσίαση πεπραγμένων Διοίκησης από 27 Μαρτίου 2014 έως και 19 Απριλίου 2017.
3. Παρουσίαση Οικονομικού Απολογισμού από 27 Μαρτίου 2014 έως και 19 Απριλίου 2017.
4. Υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο των εκλογών.

Υ.Γ.:
Λόγω έλλειψης απαρτίας των Συγκλήσεων της 3 Απριλίου 2017 και 10 Απριλίου 2017.  Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017.  Όλοι οι επαγγελματίες ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Η παρουσία σας στην Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη.

Με τιμή

Το Δ.Σ.

Έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο...

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ( 5ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017) 

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Ορχομενού , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα: 

Θέμα 1 ο : Έγκριση της υπ΄αριθμ. 55/2017 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για τροποποίηση προϋπολογισμού και του επιχειρησιακού προγράμματος έτους 2017. (Εισηγητής : κ. Γεώργιος Κανέλλης , λογιστής του Δήμου) 
Θέμα 2 ο : Έγκριση της υπ΄αριθμ. 56/2017 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής για έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης Δ΄ τριμήνου προϋπολογισμού 2016. ( Εισηγητής : κ. Γεώργιος Κανέλλης , λογιστής του Δήμου) 
Θέμα 3 ο : Αποδοχή και ανάληψη από τον Δήμο Ορχομενού εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων της ΥΠΟΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ». (Εισηγητής : κ. Κωνσταντίνος Μελάς , εκκαθαριστής )
 Θέμα 4 ο : Ορισμός τριών (3) εκπροσώπων μας , μέλη Δημοτικού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους , προκειμένου να καταρτιστεί το μητρώο προσώπων που θα συγκροτούν τις επιτροπές διαγωνισμού έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν. 4412/2016 ( ΦΕΚ Α΄147/8-8-2016). (Εισηγητής : κ. Λουκάς Υπερήφανος , Δήμαρχος) 
Θέμα 5 ο : Έγκριση της υπ΄αριθμ. 1/3-2-2017 απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων. ( Εισηγητής : κ. Κόκκινος Ιωάννης , Πρόεδρος Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών) 
Θέμα 6 ο : Έγκριση της υπ΄αριθμ. 2/8-2-2017 απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων. ( Εισηγητής : κ. Κόκκινος Ιωάννης , Πρόεδρος Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών)
Θέμα 7 ο : Ορισμός αρδευτικής περιόδου , καθορισμού αριθμού θέσεων , πρόσληψης υδρονομέων και αμοιβής αυτών για το έτος 2017. (Εισηγητής : κ. Γαλάνης Γρηγόριος, Αντιδήμαρχος ) 
Θέμα 8 ο : Περί πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. (Εισηγητής : κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος) 
Θέμα 9 ο : Περί πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας( αντιπλημμυρική προστασία, αποχιονισμός και λοιπές δράσεις) 2017. (Εισηγητής : κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος) 
Θέμα 10ο : Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ». Εισηγητής : κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος) 
Θέμα 11ο : Έγκριση του 1ου ΑΠΕ και του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ». (Εισηγητής : κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος) 
Θέμα 12ο : Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ( άρθρο 76 ν. 3852/2010). (Εισηγητής : κ. Λουκάς Υπερήφανος , Δήμαρχος) 
Θέμα 13ο : Συζήτηση του αιτήματος κατοίκων Τ.Κ. Ακραιφνίου για την προσάρτηση της σε όμορο Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. (Εισηγητής : κ. Λουκάς Υπερήφανος , Δήμαρχος) 

Ο Πρόεδρος 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΡΙΣΤ. ΡΟΔΗΣ

Η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2017 στον Ορχομενό

Την Κυριακή 2 Απριλίου, Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις!

Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις», εθελοντές από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας βρίσκονται σε ρυθμούς «Lets Do It Greece», καθώς πλησιάζει η μέρα για τη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράσης της χώρας, όπου η Ελλάδα θα γίνει ομορφότερη!
Στόχος, οι χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε το όραμα μιας καθαρής Ελλάδας, να συντονιστούμε σε ολόκληρη τη χώρα, ομορφαίνοντας και προστατεύοντας περισσότερα από 1.000 σημεία, μέσα σε 1 μέρα!

Η φετινή συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, καθώς για την Κυριακή 2 Απριλίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και υποστήριξη περισσότεροι από 3.100 φορείς σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί, ποδηλατικοί, σπηλαιολογικοί, καταδυτικοί, αθλητικά σωματεία, φορείς πολιτικής προστασίας, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι σε όλη τη χώρα, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τουριστικοί φορείς, εταιρείες, ιδιώτες, μουσεία, πανεπιστήμια, σχολεία, ο ΣΕΓΑΣ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ενώ τη δράση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Επιπλέον, με την έγκριση του Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη ξεκινήσει η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Lets Do It Greece 2017», σε περισσότερα από 1.400 σχολεία της χώρας. Οι δράσεις των σχολείων μαζί με όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Απριλίου έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτυπώνονται στον διαδραστικό Χάρτη Δράσεων (www.letsdoitgreece.org/map). Την ίδια ημέρα, αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο, στο πλαίσιο της παγκύπριας εθελοντικής εκστρατείας “Lets Do It Cyprus”, με τις δύο χώρες να συντονίζονται και να συνεργάζονται, για ένα κοινό σκοπό.

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, οι Εθνικοί Υποστηρικτές του Lets Do It Greece που συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών της εκστρατειας στο πλαίσιο της  zero budget φιλοσοφία της δράσης. COSMOTE, TITAN, SANITAS, Asset Ogilvy, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Ολυμπία Οδός, Μ-STAT, The Mall Αthens, E-Infinity, Antipollution, SKF και Interamerican στηρίζουν και προωθούν το Lets Do It Greece σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ως χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ και πλήθος ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα μεταφέρουν τον παλμό της πανελλήνιας δράσης σε κάθε γωνιά της χώρας.


Την Κυριακή 2 Απριλίου, μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι αυτής της Οικογένειας. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει δίπλα σου μια δράση με Εθελοντές που χρειάζονται τη βοήθειά σου. Και αν πιστεύεις ότι η συμβολή σου είναι ασήμαντη, θυμήσου ότι oι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από τις πιο μικρές, τις πιο απλές ιδέες. Στις 2 Απριλίου, κάνε κι εσύ το πρώτο βήμα. Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!

Συλλυπητήρια ανακοίνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Λιβαδειά, 29 Μαρτίου 2017 

Συλλυπητήρια ανακοίνωση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λιβαδειάς με λύπη πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός της απώλειας της συναδέλφισσας Μίνας Κιούση, εκπαιδευτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς.
Η εκλιπούσα ξεχώρισε για το ήθος και την εργατικότητά της, την συναίσθηση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Πάντοτε με χαμόγελο και δημιουργική διάθεση, με σεμνότητα και συνέπεια, άφησε πίσω της τα ίχνη μιας παρουσίας που τίμησε το ρόλο του Εκπαιδευτικού. 
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσας.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένη μας Μίνα ...

Από το Δ.Σ. 


Συναυλία με ύμνους της Μ.Εβδομάδας σε Αυλίδα και ΘήβαΜπακογιάννης – Ταγκαλέγκας στο Πατριαρχείο για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρη την περιφέρεια

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη, τις νέες δομές που δημιουργούνται για τον λόγο αυτό, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την τουριστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση της οικονομίας.  Τον Περιφερειάρχη συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας. 


Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τα σημεία του σχεδιασμού που γίνεται για την ενίσχυση και του θρησκευτικού τουρισμού με βάση τα έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρη την περιφέρεια. Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητα για την διατήρηση της ισορροπίας σε ολόκληρη την περιοχή και τη χώρα, αλλά και εργαλεία ήπιας και υγιούς ανάπτυξης. Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:
«Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιότατο που άκουσε με προσοχή τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Στερεά Ελλάδα όσο και τις προσπάθειες που κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για όλα εκείνα που κάνουμε στην περιφέρειά μας για την διατήρηση και την ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων και την στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και να συζητήσουμε για τις ενέργειές μας για το περιβάλλον, θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Σε εκλογές καλεί τις γυναίκες της πόλης μας ο νεοσύστατος ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ «ΝΕΦΕΛΗ»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ «ΝΕΦΕΛΗ»
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΚ 32300

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ, 20/03/2017

Κατόπιν αποφάσεως των ιδρυτικών μελών του νέου συλλόγου γυναικών Ορχομενού «ΝΕΦΕΛΗ» καλούμε όλες τις γυναίκες του Δήμου Ορχομενού σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορχομενού.
Μέχρι το Σάββατο 01 Απριλίου 2017 μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 6983633390 για να δηλώσετε συμμετοχή στις εκλογές για Το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.
Η παρουσία σας στις εκλογές είναι απαραίτητη.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ
Δ.Σ.

Let's do it Greece: Ο Δήμος Λεβαδέων και ο Δήμος Ορχομενού ενώνουν δυνάμεις και εθελοντές!

Ο Δήμος Λεβαδέων, ο Δήμος Ορχομενού και η Ομάδα Εθελοντών του  Δήμου Λεβαδέων “Λεβαδρω” στο πλαίσιο της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let's do it Greece με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, διοργανώνουν την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 δράση για τον εξωραϊσμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς και των εισόδων της πόλης.
Καλούμε τους τοπικούς συλλόγους και τους φορείς της πόλης μας, καθώς και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον καθαρισμό και την αισθητική αναβάθμιση των παραπάνω χώρων.

Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη στις 09:30 και ξεκινάμε τη δράση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, η οποία θα υλοποιηθεί από τους Δήμους Λεβαδέων και Ορχομενού στις 10:30 π.μ., ενώ η δράση για τον καθαρισμό των εισόδων της πόλης θα υλοποιηθεί από την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Λεβαδέων “Λεβαδρω” στις 11:00 π.μ.

Κ. Σημίτης στον ΣΚΑΙ: Χρειάζεται λύση με προσφυγή στις κάλπες

«Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μία έκτακτη κατάσταση και απαιτείται «μία λύση με προσφυγή στις εκλογές». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού», ενώ διαπίστωσε αδυναμία στη χάραξη μιας πολιτικής που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά.
Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ότι «σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει». «Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που να μην λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», πρόσθεσε.
Για την αξιολόγηση
Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, επεσήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, «τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δεν θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις».
Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το 2017 είναι μία μεταβατική περίοδος, καθώς λόγω των εκλογών σε Γερμανίακαι Γαλλία, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. «Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», σχολίασε.
Για το χρέος
Για το θέμα του χρέους, είπε ότι «όλα έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο». «Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το για το 18, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση (...) Δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοϊκά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν και ξέρουν ότι δεν θα πάνε. Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης.
Για το ευρώ
Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι τα στοιχεία έδειχναν πως η Ελλάδα είχε επιτύχει τους στόχους, συνεπώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η είσοδός της στην Ευρωζώνη. «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε για την εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή για τα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή η ίδια απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι έγινε; Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.
Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι διότι λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα, ενώ διερωτήθηκε «τι έχουμε δει με το δικό μας νόμισμα. Την προηγούμενη περίοδο είχε υποτιμηθεί το νόμισμα δύο φορές. Στην Ελλάδα υπήρχε ένας πληθωρισμός για 20 και πλέον χρόνια 20%. Υπάρχει τώρα τέτοιος πληθωρισμός; Ή υπήρχε από την ένταξη και μετά τέτοιος πληθωρισμός; Τέτοιος πληθωρισμός δεν επιτρέπει καταθέσεις. Δεν επιτρέπει τα κεφάλαια να αποδώσουν. Άρα και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».
Για την κυβέρνηση Καραμανλή
Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. Επικαλούμενος στοιχεία, ανέφερε ότι το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά.
Για την κυβέρνηση Παπανδρέου
Μιλώντας για την κυβέρνηση Παπανδρέου, σημείωσε ότι «όταν έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επί τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;». Καταλόγισε επίσης ευθύνες και στην Ευρώπη.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, είναι υπερβολικά υψηλό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και για τρία μόλις χρόνια. «Είναι υπερβολικό, γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα αυτού του ύψους, προέρχεται μόνο από υπερφορολόγηση. Επενδύσεις δεν γίνονται με υπερφορολόγηση», υπογράμμισε.
Το σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό
Μιλώντας για το σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά πιο ήπιο» από τα σχέδια που ακολούθησαν επί των μνημονίων. «Ξεσηκωθήκανε τα συνδικάτα, ξεσηκωθήκανε όλα τα κόμματα, και δεν μπορούσε να περάσει. Δεν μπορούσε να περάσει για τον εξής λόγο. Θα γινόταν πολιτική αναταραχή ή εκλογές και εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, είχε δύο ζητήματα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το γεγονός πως το ευρώ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001».
«Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν έκανε τίποτε;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν μετά το 2010, και μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τελικά κάνανε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ πιο πριν φώναζαν;».
Για την Κεντροαριστερά
Ο κ. Σημίτης στάθηκε στην ανάγκη ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, σε έναν ενιαίο χώρο και με ένα ενιαίο πρόγραμμα. Όπως είπε, ωστόσο, αν και έχει λάβει μέρος σε αυτές τις συζητήσεις για πολύ καιρό, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό, αποφάσισε να σταματήσει να συμμετέχει. 
Πηγή www.naftemporiki.gr 

Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ - Κυκλοφορεί στις 4 Απριλίου

Από τις 4 Απριλίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που έχει συμπληρώσει 15 χρόνια κυκλοφορίας. 
Το νέο τραπεζογραμμάτιο παρουσιάστηκε επίσημα στην έδρα της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο.
Φυσικά θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί.
Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχθούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.
Τι ήταν εκείνο που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση; Οι βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παραχάραξη χαρτονομισμάτων είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα εγκληματιών. 
Σε κάθε περίπτωση, το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης. Άρα τα νέα «πενηντάρικα» θεωρούνται πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. Όπως και αυτά των 5, 10 και 20 ευρώ, φέρει ένα πορτρέτο της θεάς Ευρώπης με την τεχνική της υδατογράφησης. 
Το καινούργιο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συναντάμε επίσης και στα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είναι ότι έχουν μια επίστρωση λακ που τα κάνει πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά.
Θα ακολουθήσει η ανανέωση των χαρτονομισμάτων των 100 και των 200 ευρώ, ενώ καταργείται εντελώς αυτό των 500 ευρώ, το οποίο θα αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2018. 


Πηγή: Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, κυκλοφορεί στις 4 Απριλίου [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/327667/ayto-einai-neo-hartonomisma-ton-50-eyro-kykloforei-stis-4-aprilioy-vinteo#ixzz4chOTwOj1

Συνέδριο για την Αρχαία Φωκίδα στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ΑθηνώνΤρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολειού Ορχομενού διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολειού Ορχομενού, διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά με δώρο ένα τριήμερο ταξίδι (2 διανυκτερεύσεις) στο Eva’s House στο Μούρεσι Πηλίου για την πρωτομαγιά. Στον τυχερό λαχνό θα δοθούν επίσης έξοδα κίνησης αξίας 60€. 
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στο συμβολαιογραφείο της κυρίας Αικατερίνης Γεωργοπούλου – Ξηρογιάννη.

Ευχαριστούμε όλους μας τους χορηγούς για τις ευγενικές τους προσφορές :
1. Ελένη Αρβανιτάκου (BOOM-BOOM),
2.Έφη Ραμαντάνη (E.F.H. Studio),
3,Στέλιος Τσαμπάς,
4. Μαριγιάννα Δούνη (Dounis Language School),
5. Νίκος Παπαλάμπρου (Γερμανός),
6. Μίνα Μπράμη (Senso),
7. Παντοπωλείο Γιούλης Ζωγράφου,
8. Τεχνικό Γραφείο 34,
9. Γαρυφαλλιά Τζαβάρα (Μέγαθλον),
10. Δημήτρης Θεοχάρης,
11. Πένυ Τσαγαλά (Όραση).
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στα βενζινάδικα του τόπου μας για τα δωρεάν καύσιμα :
1. Κώστας Τραχανάς (Shell)
2. Γιάννης Παπαλαμπρόπουλος (ΒΡ)
3. Νίκος Σούλος (ελίν)
Τέλος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστεί θερμά και την κυρία Αικατερίνης Γεωργοπούλου – Ξηρογιάννη η οποία μέσω της ιδιότητάς της θα επικυρώσει τη διαδικασία ανάδειξης του τυχερού λαχνού.


Μάθε για την καλλιέργεια του λούπινου!

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ομάδα του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος LIBBIO: Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries (Horizon 2020) (www.libbio.netσας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 9:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Γ.Π.Α., σε ημερίδα με θέμα: NEW ALTERNATIVES IN LUPIN AGRONOMY AND PROCESSING Η καλλιέργεια του λούπινου και οι πολλαπλές χρήσεις του. 

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστεί  η βιοποικιλότητα του λούπινου στην Ελλάδα και η σημασία της χρήσης του λούπινου για ζωοτροφή. Επίσης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος LIBBIO και των πλεονεκτημάτων του λούπινου των Άνδεων (Lupinus mutabilis).
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστεί η προσπάθεια γενετικής βελτίωσης του Lupinus mutabilis για την δημιουργία νέων ποικιλιών, η καλλιέργεια του, η επεξεργασία του και η χρήση του στην διατροφή του ανθρώπου και των ζώων, αλλά ακόμη και οι σύγχρονες χρήσεις του στην βιομηχανία, όπως αυτή των καλλυντικών.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.  Η οργανωτική επιτροπή της ημερίδας. 


Σημείωση: Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της ημερίδας. Oι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο email: bebeli@aua.gr

Ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το έτος 2016

Το 2016, η ανακοίνωση του επικείμενου εταιρικού μετασχηματισμού  σηματοδότησε τη μετεξέλιξη του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μέσω μιας νέας ευέλικτης δομής που θα επιφέρει επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους μετόχους. Παράλληλα το 2016 ο Όμιλος ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφάλισε τη θέση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (η «ΑτΕ») ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους παραγωγούς αλουμινίου διεθνώς και πέτυχε το άνοιγμα νέων αγορών στον Τομέα Έργων ΕPC.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2016, ο Όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1.246,1 εκατ. έναντι 1.382,9 εκατ. το 2015, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμβολή του Τομέα Έργων EPC. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €222,4 εκατ. από €234,4 εκατ. το 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €34,2 εκατ., έναντι €47,5 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 έχουν επιβαρυνθεί με €13,5εκ. υψηλότερο κόστος αποσβέσεων του Ενεργειακού Τομέα. Το κόστος αποσβέσεων αναμένεται να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.

Αναλυτικά, σχετικά με τις επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότητας του Ομίλου:

Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων

O Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων κατέγραψε κύκλο εργασιών €447,9 εκατ., έναντι €549,4 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €84,3 εκατ., έναντι €98,0 εκατ. το 2015. Σημειώνεται ότι οι μέσες συνολικές τιμές αλουμινίου “LME + Premium” παρουσίασαν μείωση 14% σε σχέση με το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά τις επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων, όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017, με τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, είχαν θετική επίπτωση στα αποτελέσματα του Δ’ Τριμήνου και δημιουργούν θετικές προοπτικές για τις οικονομικές επιδόσεις του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα στο Δ’ Τρίμηνο 2016 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Τομέα ανήλθαν σε €30,4 εκατ. έναντι €17,0 εκατ. στο Γ’ Τρίμηνο σημειώνοντας αύξηση 79,0%.

To 2016, η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΑτΕ και της ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επισφράγισε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας «Excellence» εδραιώνοντας τη θέση της ΑτΕ ανάμεσα στις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου διεθνώς.

Η πρόσφατη συνεργασία της ΑτΕ με τη General Electric (GE) για την εγκατάσταση του πρώτου στον κόσμο «Digital Smelter», μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στην διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου, αλλά και η παράλληλη έναρξη του νέου προγράμματος «The Best» με ορίζοντα υλοποίησης το 2018, υπογραμμίζει την προσήλωση της διοίκησης του Ομίλου στο στόχο της καθιέρωσης της ΑτΕ ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους παραγωγούς αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τομέας Έργων EPC

Στον Τομέα Έργων EPC, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, ΜΕΤΚΑ, κατόρθωσε να διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το ασταθές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις αγορές της Μ. Ανατολής.

Το 2016, η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €445,1 εκατ. έναντι €668,0 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €74,9 εκατ. από €116,4 εκατ. το 2015. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €53,3 εκατ. έναντι €68,9 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2016 ανέρχεται σε €0,15 (μικτό μέρισμα ανά μετοχή) και τελεί υπό την έγκριση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΜΕΤΚΑ στο Δ’ Τρίμηνο έχουν ενισχυθεί από μη επαναλαμβανόμενο έσοδο €35,8 εκατ. που αφορά σε αποζημίωση από την εκτέλεση του έργου στο Deir Ali της Συρίας το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Το 2016, για πρώτη χρονιά καταγράφηκε αξιοσημείωτη συνεισφορά στα συνολικά αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ από τη ΜΕΤΚΑ–EGN, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Το επόμενο διάστημα, η ΜΕΤΚΑ στο πλαίσιο του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων εστιάζοντας σε αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες όπως η Σερβία, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Λιβύη.

Τομέας Ενέργειας

Ο Τομέας Ενέργειας του Ομίλου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς που κατέχει τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών € 363,8 εκατ. το  2016, έναντι €187,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 94,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €65,3 εκατ. έναντι €22,4 εκατ., σε σύγκριση με το 2015.

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 75% επιτυγχάνοντας το 2016 μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 5,7% το 2015. Παράλληλα, η PROTERGIA στο τέλος του 2016, επωφελούμενη και από τη στρατηγική συμφωνία με τη COSMOTE για τη διάθεση προϊόντων της PROTERGIA μέσα από το εκτενές δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, βρέθηκε στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές.


Η οικονομική έκθεση του 2016, με την ολοκλήρωση του επικείμενου μετασχηματισμού, θα αποτελέσει την τελευταία έκθεση που αποτυπώνει τις οικονομικές επιδόσεις της υφιστάμενης εταιρικής δομής. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εστιάζει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απορρόφηση των σημαντικότερων θυγατρικών εταιρειών σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα το οποίο θα επιφέρει σημαντικές συνέργειες, θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία και ενδυνάμωση του ισολογισμού ενώ θα επιτρέπει τη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις προς όφελος όλων των μετόχων αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας και ευρύτερα της Ελληνικής οικονομίας. 

www.endelfoisonline.gr