Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων μέσω ΕΣΠΑ

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στη διερεύνηση τρόπων αύξησης της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ


Με απόφαση του Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος, με την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλει στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ.
«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων  εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω της παράλληλης εκχώρησης ποσού ύψους 2 δις για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης».
Λόγω της εξαιρετικά προβληματικής πορείας εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου μετά από 4 έτη εφαρμογής η απορρόφηση για όλα τα Προγράμματα  ανέρχεται στο  9,2%, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΚΕΔΕ «γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».

Το Δ.Σ.  συμφώνησε το θέμα να απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την αρμόδια επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ προκειμένου να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση. Μέσω της πρότασης θα προβλέπεται η σύσταση ειδικού μηχανισμού με την άμεση εμπλοκή της Α’ Βάθμιας Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των έργων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του στόχου θα προσδιοριστούν  ορθολογικά κριτήρια τα οποία θα επιτρέπουν τη διαχείριση του συνολικού προϋπολογισμού.
Κεντρικός στόχος θα είναι η τοπική ανάπτυξη μέσα από την  αποτελεσματικότητα, τη αύξηση της απορρόφησης, τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων και την κάλυψη των τοπικών αναγκών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: