Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Με ελεύθερη είσοδο ξεκινούν οι προβολές ταινιών από το Δήμο Λεβαδεών

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τη Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς και το αρχείο Ιωάννη Ε Σταμούλη θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 στον κινηματογράφο Φίλιππος προβολή δύο ταινιών με ελεύθερη είσοδο.
Την ταινία Lidice” η οποία θα προβληθεί στην 1η αίθουσα του κινηματογράφου και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείων.  Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει διαδραστική ομιλία με τίτλο "Η καταστροφή του Lidice από τα ιστορικά γεγονότα στον κινηματογράφο" από τον Σκηνοθέτη και Ειδικό Επικοινωνίας κ. Μάρκο Χαρίτο.
Την ταινία “Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα” η οποία θα προβληθεί στην 2η αίθουσα του κινηματογράφου και απευθύνεται σε μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων Δημοτικών σχολείων και σε μαθητές Γυμνασίου.
Λίγα λόγια για τα έργα:
Lidice”
Αναφέρεται στο χωριό Lidice στην Τσεχία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από την Πράγα και καταστράφηκε από τους Ναζιστές ως εκδίκηση για την δολοφονία του Reinhard Heydrich που αποτελούσε ανώτατο στέλεχος των Ες- Ες και είχε οριστεί ως υπεύθυνος του Ολοκαυτώματος.
Στις 2 Ιουλίου, 82 παιδιά παραδόθηκαν στην Γκεστάπο και από εκεί μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Chelmno όπου δηλητηριάστηκαν με αέρια.
Να αναφέρουμε πως από τα θύματα, το πιο μικρό παιδί ήταν ενός χρόνου και έξι ημερών, ενώ τα μεγαλύτερα ήταν κάτω από την ηλικία των 16 ετών.
Μετά το τέλος του πολέμου, το χωριό ξαναχτίστηκε σε απόσταση 300 μέτρων από την παλιά του τοποθεσία. Όμως, οι μνήμες από τον θάνατο 82 παιδιών έμειναν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου.

“Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα”
Η ταινία μάς μεταφέρει στην περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Χίτλερ και ο γερμανικός στρατός προσπαθούσαν να φτιάξουν το έθνος της "Αρίας φυλής", ποδοπατώντας άλλους λαούς.
Ο Μπρούνο είναι ένα 8χρονο αγόρι που ζει με τον πατέρα του, υψηλόβαθμο αξιωματικό του γερμανικού στρατού, τη μητέρα και την αδερφή του. Ένα παιδί σαν όλα της ηλικίας του, που του αρέσει να παίζει με τους φίλους του και να εξερευνά τον κόσμο. Ο πατέρας ανακοινώνει στην οικογένεια ότι πρέπει να αλλάξουν τόπο να ζουν γιατί αυτό επιβάλλει η δουλειά του.
Στο καινούριο σπίτι στην εξοχή, ο Μπρούνο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της μητέρας του, αποφασίζει να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος. Εκεί, πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά ένα αγόρι στην ηλικία του, τον Σμουλ, και μια καταπληκτική φιλία γεννιέται, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες...

Η απλή σκηνοθετική άποψη αλλά και το λιτό σενάριο δεν εμποδίζουν τον σκηνοθέτη να προκαλέσει συναισθηματική γροθιά στο θεατή, ιδιαίτερα με το σκληρό και απάνθρωπο φινάλε της ταινίας. Παρότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στο πιο είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, το Άουσβιτς. Η κτηνωδία του Ναζισμού και η γενοκτονία των Εβραίων ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της φιλίας δυο μικρών παιδιών. Οι παιδικές καρδιές γεμάτες αθωότητα, ονειρεύονται τη ζωή και καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Οι ενήλικες, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: