Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Νοσταλγία, υπερηφάνεια και θύμισες ξύπνησε το αφιέρωμα στους Ορχομένιους Δημοτικούς Τραγουδιστές από το Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού

Είναι από εκείνες τις βραδιές που αισθάνεσαι πραγματική υπερηφάνεια γιατί έχεις να καμαρώνεις πρόσωπα και πράγματα που γίνονται στο τόπο σου, από συμπολίτες σου που αγαπούν την παράδοση, έχουν πάθος και περίσσευμα ψυχής να δώσουν και πάνω απ` όλα συμβάλλουν στην καταγραφή και διάσωση της σύγχρονης, εξίσου πλούσιας, λαϊκής μας παράδοσης. Μια από αυτές τις βραδιές είχαμε την ευχαρίστηση να απολαύσουν χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού, σ` ένα αφιέρωμα για τους αείμνηστους Ορχομένιους δημοτικούς τραγουδιστές Θεόδωρο Τσαμπά (Μποδοσάκη), Κώστα Ζωγράφο και Γιώργο Μεϊντανά, που οργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού.

Χρόνια τώρα, ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού προσθέτει τη δική του ξεχωριστή νότα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, εστιάζοντας στην πλούσια τοπική μας λαϊκή παράδοση. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν και η χθεσινοβραδινή, μέσα από το αφιέρωμα στους Ορχομένιους δημοτικούς τραγουδιστές Θεόδωρο Τσαμπά (Μποδοσάκη), Κώστα Ζωγράφο και Γιώργο Μεϊντανά, πρόσωπα που έζησαν μέχρι πρόσφατα ανάμεσά μας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο παθιασμένος Πρόεδρός του κ. Κώστας Πατσαλής, μέρος του πολύτιμου αρχείου του οποίου αποτέλεσε και τον πυρήνα αυτού του αφιερώματος.
Ο κ. Πατσαλής, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της βραδιάς, η οποία στόχο είχε να μας θυμίσει, να μας διδάξει αλλά και να μας συγκινήσει μέσα από την πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή τους, ο καθένας με το δικό του προσωπικό ήθος αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά, την καλλιτεχνική τους συνύπαρξη, τη δισκογραφία τους, κ.τ.λ. Μια διαδρομή που παρουσιάστηκε μέσα από εικόνες, ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις τους που δόθηκαν κυρίως στον κ. Πατσαλή στον Ορχομενό. 







Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τη σύνδεση του χθες με το σήμερα, μέσα από την όμορφη απόδοση ενός τσάμικου που τραγουδιέται από γενιές σε γενιές στον Ορχομενό, το οποίο απέδωσαν o Χρυσοβαλάντης Κραβαρίτης και ο Γιώργος Καραΐσκος,  δυο νέα ταλαντούχα παιδιά, που μαθαίνουν να αγαπούν την παράδοση μέσα από το Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού… 


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης – αφιέρωμα στο Δημοτικό Τραγούδι του Ορχομενού, το εφηβικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων χόρεψαν με τη φωνή τους, αποδίδοντας χορούς της Ρούμελης με πρωτότυπα παλιά δημοτικά τραγούδια, τα οποία ξεσήκωσε μέσα από τα αρχεία των οικογενειών τους ή και το προσωπικό του αρχείο.


















Το δάκρυ της Γωγώς Τσαμπά…


Στο τέλος της νοσταλγικής αυτής βραδιάς, ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού επεφύλαξε ένα αναμνηστικό της εκδήλωσης στους εκπροσώπους των οικογενειών τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η πλέον πασίγνωστη σήμερα εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, η Ορχομένια κα Γωγώ Τσαμπά.
Διάδοχος του πατέρα της, η δική μας Γωγώ παρακολούθησε από την αρχή της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές φορές δεν κατάφερε να κρατήσει τα δάκρυά της, αφού πρώτο τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο αξιαγάπητος πατέρας της, ο αείμνηστος Θοδωρής Τσαμπάς (Μποδοσάκης).



Το αναμνηστικό, της το απόδωσε ο Δήμαρχος της πόλης μας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, συγκινημένος κι αυτός μιας και ο αείμνηστος Μποδοσάκης ήταν πέρα από ένας δημοφιλής καλλιτέχνης, κι ένας αξιαγάπητος συμπολίτης μας…


Με τη σεμνότητα που πάντα τη χαρακτηρίζει, η Γωγώ μας παρέλαβε το αναμνηστικό, ευχαριστώντας όλους για την αγάπη τους στον πατέρα της , την οικογένειά της και σ` εκείνη…

Ακολούθως, το αναμνηστικό στην οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Ζωγράφου, το οποίο παρέλαβε συγκινημένος ο γιος του Λουκάς,  απέδωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Κική Καραβαγγέλη, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης απέδωσε το τελευταίο αναμνηστικό στην κα Γρηγορία Μεϊντανά, εγγονή του αείμνηστου καλλίφωνου ιεροψάλτη και πασίγνωστου δημοτικού τραγουδιστή κ. Γιώργου Μεϊντανά, η φωνή του οποίου ταξίδεψε τα πέρατα του κόσμου.  




Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ακόμη πολλά πρόσωπα από την κοινωνική ζωή της πόλης μας, όπως η τ. Αντιδήμσρχος κα Βαρβάρα Σκαγιάκου, ο τ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας κ. Νίκος Μακρής,
η Πρόεδρος κα Έυη Γεωργαρά και μέλη της Καλλιτεχνικής Πορείας Ορχομενού, ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ο. κ. Δημήτρης Μπούρας και μέλη του ΔΣ, κ.α.

Το ORCHOMENOS PRESS συγχαίρει για άλλη μια φορά δημόσια τον Πρόεδρο κ. Κώστα Πατσαλή και τα μέλη του ΔΣ, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν στη διάσωση της τοπικής, λαϊκής μας παράδοσης. Τους συγχαίρουμε για το κέφι που οργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες αφήνουν ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, προκειμένου να μη χαθεί το κομμάτι αυτό της δικής μας, σύγχρονης τοπικής ιστορίας. Καμαρώνουμε, λοιπόν, για όλα αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας και ευχόμαστε καλή συνέχεια στα σχέδιά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: