Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σοβαρές επισημάνσεις για την λειτουργία του Χιονοδρομικού Παρνασσού από φίλους του βουνού

Αξιότιμοι κύριοι,

ενόψει της νέας χιονοδρομικής σεζόν, οι εμπλεκόμενοι φορείς, επαγγελματίες της περιοχής Παρνασσού, οι κρίνουν αναγκαίο να προβουν σε μία σειρά επείγουσων επισημάνσεων και προτάσεων που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στην μεγάλη επένδυση 32.000.000 ευρώ που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια.
Με έκπληξη είδαμε ότι και φέτος δεν υπήρξε καμία προωθητική ενέργεια από μέρους των αρμοδίων φορέων, ώστε να διαφημιστεί ο νέος εκσυγχρονισμένος Παρνασσός σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Ειδικά για τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι οργανώνουν τις χιονοδρομικές τους διακοπές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ήδη πρόκειται για μία χαμένη σεζόν. Παράλληλα, πουθενά δε βλέπουμε συνδυασμό του τουριστικού θησαυρού των Δελφών με το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να περνούν από τους Δελφούς χωρίς καν να γνωρίζουν την ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου και φυσικά να μη διαμένουν παραπάνω στην ευρύτερη περιοχή. Για τους Έλληνες χιονοδρόμους ελπίζουμε να υπάρξει διαφήμιση τους επόμενους μήνες.
Όπως συνέβη και πέρσι δεν έγινε καμία ενέργεια προετοιμασίας από αυτές που έχουν μηδενικό κόστος για λόγους που μόνο το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των ΕΤΑΔ μπορεί να καταλάβει. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις όλων, κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει, εάν θα βελτιωθεί το παραμικρό σε σχέση με τη σεζόν 2016-2017 που υπήρξε σύμφωνα με τους επαγγελματίες της χιονοδρομίας και τους χιονοδρόμους επιεικώς κάκιστη.
Είναι προφανές ότι η καλή λειτουργία του χιονοδρομικού προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην γύρω περιοχή. Επιπρόσθετα, μόνο τα έσοδα από φόρο στα καύσιμα για το κράτος σε κάθε επισκέπτη είναι παραπάνω από 10 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο Παρνασσός να προσελκύσει όσους περισσότερους επισκέπτες είναι εφικτό και  κάθε σημείο που βελτιώνεται το χιονοδρομικό προσελκύει ακόμα περισσότερους και προσφέρει πολλαπλάσια ωφέλη για την τοπική και την Εθνική οικονομία, καθιστώντας τον Παρνασσό κορυφαία πλουτοπαραγωγική πηγή για την περιοχή. Αντίθετα, όπως συνέβη πέρσι κάθε δυσφήμιση του χιονοδρομικού από κακή λειτουργία τους αποτρέπει να το επισκεφτούν ή τους στέλνει στην Βουλγαρία και στις Άλπεις.
Αναμένονται για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που θεωρούμε ότι με σωστή λειτουργία του χιονοδρομικού και με επενδύσεις σχεδόν μηδενικού κόστους, μπορούν γρήγορα να πολλαπλασιαστούν, δεδομένου πλέον της ύπαρξης νέων υπερσύγχρονων αναβατήρων, οι οποιίοι δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Για να μην χαθεί λοιπόν άλλη μια χρονιά και για να αποτελέσει ο Παρνασσός ανταγωνιστικό χιονοδρομικό στα Βαλκάνια κρίνουμε επείγοντα και αναγκαία:
Την καλύτερη διαχείριση του χιονιού, με χρήση στρατηγικά τοποθετημένων χιονοπαγίδων (οι οποίες υπήρχαν παλαιότερα) και ορθή χρήση μηχανημάτων για την μεταφορά και την αποθήκευση του χιονιού, ώστε για τρίτη συνεχή χρονιά να μη χαθεί το χιόνι που πέφτει.
Περιφέρεια και όμοροι Δήμοι να εκτελέσουν τη συντήρηση της ασφαλτόστρωσης και να συντάξουν με το χιονοδρομικό το ωράριο αναδόχων εκχιονισμού. Να υλοποιηθεί ο συντονισμός με τις υπηρεσίες εκχιονισμού (ανάθεση και ωρολόγιο πρόγραμμα) με τις υπηρεσίες προμηθειών (πχ. Αλάτι, πετρέλαιο) ώστε να εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στο χιονοδρομικό θα είναι στα πλαίσια του εφικτού απρόσκοπτη.
Την επανατοποθέτηση, την καθημερινή λειτουργία και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του τόσο κρίσιμου στρατηγικά αναβατήρα Οδυσσέα, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά περιμένει τις εργασίες τοποθέτησής της βάσης του και των αναβατήρων Δία και Σαχάρας η οποίοι παρότι ολοκαινουργιοι δεν έχουν λειτουργήσει ουσιαστικά απροβλημάτιστα ούτε μια μέρα.
Επιδιόρθωση της προβληματικής επιβίβασης/αποβίβασης στην επιστροφή από τη Φτερόλακα του αναβατήρα Ερμή ώστε η επιστροφή να μην γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση καμπίνας που ουσιαστικά μειώνει τη δυναμική του αναβατήρα σε λιγότερη από τον παλιό που αντικατέστησε
Πρόβλεψη καιρικών συνθηκών και συγκρότηση ομάδας ετοιμότητας για την αντιμετώπιση  με βραδυνή διαπίστωση τεχνικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν και δρομολόγηση ενεργειών αποκατάστασης και συντήρησης για τη νύχτα ώστε οι χιονοδρόμοι να μην έχουν την ενημέρωση 06.30 ότι το χιονοδρομικό είναι κλειστό και τελικά να είναι ανοικτό και το ανάποδο όπως συνέβαινε συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα με τα νέα έργα σημαντική είναι και η ορθή λειτουργία κάθε ημέρα ώστε ο Παρνασσός να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων Χιονοδρόμων καθημερινά και να μην υποβαθμίζεται σε προορισμό Σαββατοκύριακου. Θέλοντας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:
Την καθημερινή λειτουργία όλων των κρίσιμων αναβατήρων (Διας, Σαχάρα, Οδυσσέας, Βάκχος, Ηρακλής, Ηνίοχος) ώστε να αποτελέσει ανταγωνιστικό προορισμό τριημέρου-εβδομάδας. Αυτό πρέπει να γίνει με το ανάλογο προσωπικό που θα μπορεί μετά από χιονόπτωση να δώσει γρήγορα το χιονοδρομικό πεδίο και όχι, όπως γινόταν στο παρελθόν, να χρειάζονται δυο μέρες για να ξαναανοίξουν όλοι οι αναβατήρες μετά από σημαντική χιονόπτωση.
Συντήρηση ώστε οι αναβατήρες Περικλής, Οδυσσέας, 10,14 να μην έχουν συνεχείς βλάβες όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Βελτίωση της ταχύτητας λειτουργίας των αναβατήρων και κυρίως στον αναβατήρα «Αφροδίτη – Βάκχος» καθημερινές και συζευγμένη λειτουργία τα Σαββατοκύριακα.
Βελτίωση της διάστρωσης των πιστών, με επανεξέταση του αριθμού και του τύπου των μηχανημάτων που απαιτούνται, αλλά και των ωρών λειτουργίας τους.
Σχεδιασμός και έγκαιρη ανακοίνωση έναρξης και λήξης σεζόν εξασφαλισμένης λειτουργίας (χιονοκάλυψης επιτρέπουσας) καθώς και καθορισμός νομικού πλαισίου που θα δίνει δυνατότητα για επέκταση λειτουργίας πέραν της αρχικής σεζόν, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Επιδιόρθωση της προβληματικής επιβίβασης στο 1950, της αποβίβασης στο 2250 και του φαινομένου υδρορροής στο 1750.

Με εκτίμηση  
Από φίλους του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

Δεν υπάρχουν σχόλια: