Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΕ


Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ αποτελούμενη από τους Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Ιορδάνη Τσώτσο, τον Γ' Αντιπρόεδρο κ. 'Αγγελο Τσατσούλη, τον Δ΄ Αντιπρόεδρο κ. Παύλο Τονικίδη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Ζορπίδη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη και τον Αναπληρωτή Οικονομικό Επόπτη κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ παρέδωσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το υπόμνημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με τις θέσεις και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη λειτουργία της αγοράς και την εθνική οικονομία και τόνισε ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την εθνική μας αυτονομία και κυριαρχία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μίχαλο στην ανάγκη για δραστική μείωση φόρων και εισφορών, την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση ενός συστήματος εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικονομίας της γνώσης.
Ο κ. Μίχαλος πρότεινε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα μεταβλητού αφορολόγητου με: Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20% με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών.
Θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων – δαπανών, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η πρόταση συνίσταται στο ότι τα φυσικά πρόσωπα φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριό τους μέχρι και του ποσού του συνόλου των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει το έτος κατά το οποίο φορολογούνται τα εισοδήματά τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε πολύ ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικά αδήλωτα εισοδήματα από μία μερίδα επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δρουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Και βεβαίως, προτείνεται η καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για το υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Δημοσιονομικά ένα τέτοιο σύστημα θα είχε σημαντικά οφέλη και για τα δημόσια ταμεία, καθώς εάν συνδυαζόταν με την άμεση αποστολή του ΦΠΑ σε κάθε αγορά απευθείας στα δημόσια ταμεία, θα έλυνε το πρόβλημα της υστέρησης εσόδων από αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ που αποτελεί μείζον πρόβλημα. Επιπροσθέτως, θα έδινε μία σημαντική τόνωση στην κατανάλωση και στην αγορά, καθώς όσο περισσότερο δαπανά ο κάθε φορολογούμενος, τόσο λιγότερο φόρο θα πληρώνει. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένη η πολιτική λιτότητας σε περιόδους κρίσης και αυτό που απαιτείται παράλληλα με την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων είναι και η αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. 
Τέλος, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας επί οικονομικών θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης των προβλημάτων της χώρας και πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις τους στην οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός για να μπορέσουν τα επιμελητήρια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσει και η ίδια η οικονομία μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη της κρίσης. Ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη το έχει κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: