Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Νέο θεσμικό πλαίσιο ξεμπλοκάρει σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη χώρα

Τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα εκατοντάδες σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους με το ν.4483/2017.  Ειδικότερα, ένα πάγιο αίτημα της Τ.Α. και των Δ.Ε.Υ.Α. ήταν να μπορούν οι Δ.Ε.Υ.Α. ως κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων για την εκτέλεση έργων και μελετών να χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων και από πόρους της Ε.Ε.

Με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη  και από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη καθώς και με τη συμπαράσταση του Υπουργού κ. Χαρίτση ψηφίστηκε διάταξη η οποία συμπεριλήφθηκε στο ν.4483/2017.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 5 του ν.4483 με το οποίο επαναπροσδιορίζονται οι πόροι των Δ.Ε.Υ.Α. ( άρθρο 10 του ν.1069/1980). Στο άρθρο προβλέπεται οι Δ.Ε.Υ.Α. να χρηματοδοτούνται για έργα και μελέτες εκτός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πόρους της Ε.Ε.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο  δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%, καταργώντας τον περιορισμό που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.
Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε: «Με τη ρύθμιση αυτή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα μας και εξασφαλίζεται στις τοπικές κοινωνίες η αναγκαία χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικές υποδομές στην ύδρευση και αποχέτευση. Η νομοθέτηση ενός από τα αιτήματα μας καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει θετική διάθεση για συνεργασία από τα αρμόδια υπουργεία, όχι μόνο μπορούν να επιλύονται προβλήματα, αλλά και να δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Έργα όπως αυτά που θα υλοποιηθούν μέσω της σχετικής ρύθμισης πράγματι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και πολλαπλασιάζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: