Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την υποχρηματότηση της Στερεάς Ελλάδας στέλνει ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Λουκάς Υπερήφανος


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Επιτρέψτε μου, αρχικά, να εκφράσω την ικανοποίηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σύγκλιση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Στερεά Ελλάδα και την επίσκεψή σας.
Η χρονική στιγμή της επίσκεψής σας είναι απολύτως κατάλληλη για την ανάδειξη και συζήτηση ορισμένων θεμάτων, που αποτελούν πάγια αιτήματα της Στερεάς Ελλάδας και για τα οποία με τη δική σας όχληση και παρέμβαση μπορούν να διευθετηθούν ή τουλάχιστον να τεθούν στέρεες βάσεις για την διευθέτησή τους.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας συμβάλλοντας στον διάλογο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας κατέληξε ομόφωνα σε συγκεκριμένες θέσεις που επιγραμματικά σας τις αναφέρουμε και αναλυτικά θα συζητηθούν στα τραπέζια εργασίας με τους Υπουργούς.
Α. Βασικές προτεραιότητες για την Στερεά Ελλάδα
1.        Η άρση της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η χρηματοδοτική ενίσχυση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι μια Περιφέρεια σαν τη Στερεά Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα, όπως είναι η πολύ υψηλή ανεργία, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η διαρροή κεφαλαίων προς το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την άτυπη και άναρχη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων και άλλων «βαριών» βιομηχανιών, να γίνεται αποδέκτης μόλις 190 εκατ. € - λόγω στόχου 2 όπως συνηθίζεται να λέγεται - την ώρα που άλλες Περιφέρειες με παρεμφερή χαρακτηριστικά λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ενισχύσεις (ΠΕΠ Ηπείρου: 326 εκ. €, ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας: 331 εκ. € και ΠΕΠ Θεσσαλίας: 401 εκ. €).
Η Π.Ε.Δ. έχει εκπονήσει πρόταση για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, η οποία στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητης αντικειμενικότητας στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο πλούτος της Περιφέρειάς μας αποτυπώνεται μόνο σε δείκτες και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και ομοφωνία με την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και την ανέδειξε ακόμη περισσότερο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου θέματος προτείνουμε τα εξής:
·         Εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Στερεά Ελλάδα ύψους 150 εκ. €
·         Επιπλέον ενίσχυση από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
·         Χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων στα Κράτη-Μέλη, βάσει των πραγματικών στατιστικών στοιχείων της τριετίας 2012-2014, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017.
·         Διεκδίκηση αλλαγής των κριτηρίων κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα Κράτη – Μέλη.
2.        Πρόβλεψη και ενεργοποίηση μέτρων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας στον τομέα της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Οι συγκεκριμενοποιημένες προτάσεις της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας θα κατατεθούν στα τραπέζια εργασίας του πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα βασικότερα θέματα, που αφορούν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και επιζητούν άμεση λύση είναι: η θεσμοθέτηση- χωροθέτηση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων (π.χ. Οινόφυτα – Σχηματάρι),  η περιβαλλοντική αναβάθμιση επιβαρυμμένων  περιοχών, όπως ο Ασωπός ποταμός, η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή βασικών υποδομών στην Περιφέρεια και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τομέα του ιαματικού, εναλλακτικού, συνδυαστικού και θρησκευτικού τουρισμού.
3.        Χρηματοδότηση, επιτάχυνση και ολοκλήρωση έργων βασικών οδικών αρτηριών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Κεντρικός οδικός άξονας σύνδεσης Βόρειας και Νότιας Εύβοιας, Περιφερειακή οδός Χαλκίδας, Εθνική Οδός Λαμία – Καρπενήσι, Εθνική Οδός Λαμία – Αντίρριο, Εθνική οδός Αθηνών – Δελφών, Ε65) καθώς και η αναβάθμιση του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου.
4.        Δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών και ενίσχυση των δομών υγείας και παιδείας.
Β. Οριζόντιες προτεραιότητες για τους Δήμους
1.        Ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.
2.        Κατανομή των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προς τους Δήμους (στους ορεινούς, αγροτικούς, νησιωτικούς, μικρούς και γενικότερα μειονεκτικούς Δήμους κατά προτεραιότητα) έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην ωρίμανση μελετών.
3.        Άμεση απελευθέρωση των προσλήψεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και την αναβάθμιση της λειτουργικότητάς τους.
4.        Ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με την πρόσληψη ιατρών και λοιπού προσωπικού, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και δημιουργία νέων δομών πρωτοβάθμιας υγείας.
5.        Ενεργοποίηση δράσεων τόνωσης της απασχόλησης, της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
6.        Νομοθετική πρόβλεψη για την απόδοση στους Δήμους της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
Προσβλέπουμε στην θετική εξέταση των ζητημάτων, που θέτουμε υπόψη σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας και των συνεργατών Υπουργών σας για περαιτέρω συνεργασία.  




O Πρόεδρος
της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας



Υπερήφανος Λουκάς
Δήμαρχος Ορχομενού

Δεν υπάρχουν σχόλια: