Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η ΕΝΠΕ για τους νέους αγρότες

Επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προς
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην Κοζάνη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου στη Βουλή για την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, ζητεί να πληροφορηθεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον κ. Ε. Αποστόλου, ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει:
«Καθημερινά στις έξι Περιφέρειες όπου υπάρχουν επιλαχόντες στο Υπομέτρο 6,1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 γινόμαστε ευλόγως δέκτες της έντονης αγωνίας και ανησυχίας των νέων αυτών ανθρώπων για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ένταξή τους στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα.
Η αγωνία αυτή έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά
-Την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία την Τετάρτη 12 Ιουλίου όταν ανέφερε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη στήριξη των νέων αγροτών. Κλειδί για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και για την οποία θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, είναι η στήριξη των νέων αγροτών. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν εκτός ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αγρότες οι οποίοι στην περιοχή σας κρίθηκαν υπεράριθμοι. Και αναφέρομαι στους 359, αν δεν κάνω λάθος, νέους αγρότες, που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι, αλλά με απόφασή μας και αυτοί θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών».
-Τη δική σας ομιλία την Πέμπτη 20 Ιουλίου στη Βουλή όπου είπατε επί λέξει: «Βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες».
Κατόπιν τούτων και δεδομένου
-αφ’ ενός ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται κόστη ανισότητας
-κι αφ’ ετέρου ότι ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει στις συναντήσεις μας τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στα γραφεία της ΕΝΠΕ τη μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για το Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-20 σε αγροτοκτηνοτροφικές Περιφέρειες
παρακαλούμε
για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο Υπομέτρο 6.1, όπως επίσης και να μας γνωρίσετε αμέσως και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί.
Εξυπακούεται ότι η συνεργασία των Περιφερειών είναι δεδομένη στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: