Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

«Ζεστό χρήμα» για την εκπόνηση μελετών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ζητούν οι Δήμαρχοι

Την έναρξη του προγράμματος επιχορήγησης δήμων για την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων υποδομής από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Κ. Βαρλαμίτης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές χθες Τετάρτη 19 Ιουλίου, προσδιορίστηκε όλο το πλαίσιο καθώς και τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για έργα υποδομής σε δήμους.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης το Πρόγραμμα επιχορήγησης μελετών των δήμων είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και επαφών που είχε η ΚΕΔΕ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 
«Το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για σημαντικά έργα σε δήμους. Στόχος μας είναι να υποστηριχθούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι κατά τεκμήριο λόγω περιορισμένων πόρων και δομών, αλλά και λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων δυσκολεύονται στην έγκαιρη ωρίμανση των αναγκαίων έργων. Η αδυναμία αυτή είχε ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να χάνονται πόροι. Η έλλειψη επενδύσεων και κεφαλαίων είχε ως συνέπεια την παρατεταμένη αδυναμία ποιοτικής αναβάθμισης αρκετών περιοχών».
Να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. Ευρώ. Για το λόγο αυτό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει συστήσει ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό και έχει ήδη καταθέσει σε αυτόν, για την υποστήριξη του προγράμματος, πόρους 7,5 εκατ. Ευρώ.
Η επιχορήγηση απευθύνεται σε δύο βασικές κατηγορίες δήμων. Σε εκείνους που έχουν πληθυσμό κάτω από 10 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και σε ορεινούς δήμους με πληθυσμό άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων.
Τεχνικός Σύμβουλος Έργου θα είναι η ΕΕΤΑΑ, η οποία έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη σύνταξη του οδηγού εφαρμογής, τη σύνταξη της πρόσκλησης και  τη δημιουργία εντύπων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,  ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Μ. Αγγελόπουλος Δήμαρχος Σάμου και η Α. Σωτηριάδου Δήμαρχος Παρανεστίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ  Δ.  Καλογερόπουλος και Θ. Γκοτσόπουλος αντίστοιχα και το Μέλος του Δ.Σ., της ΚΕΔΕ και του Τ.Π.&Δ. Δ. Τσιαντής Δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: