Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Σχέδιο Αποστόλου για να μείνει σε παραγωγική χρήση η υποθηκευμένη, λόγω «κόκκινων» δανείων, αγροτική περιουσία

Πρόταση για να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν στον αγροτικό χώρο, προς όφελος της εθνικής παραγωγικής διαδικασίας, εκτάσεις και ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας στη Βουλή σε  επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β΄ Αθηνών Γεωργίου - Δημητρίου Καρρά σχετικά με την διευθέτηση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.
Ειδικότερα, με βάση την πρόταση του ΥΠΑΑΤ θα διαχωριστεί η υποθηκευμένη περιουσία σε αστική και αγροτική. Η χρήση της υποθηκευμένης αγροτικής περιουσίας θα πρέπει να παραχωρηθεί στον Οργανισμό ΟΔΙΑΓΕ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν πολιτικές για την ενίσχυση νέων αγροτών, την παραχώρηση εκτάσεων για καλλιέργειες ζωοτροφών και εν γένει την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών επιλογών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αγροτικού τομέα.

«Λέμε, πολύ απλά, να μας παραχωρηθεί η χρήση και να μην μπουν οι περιουσίες αυτές σε εκκαθάριση και πλειστηριασμό γιατί και οι τιμές θα είναι πάρα πολύ μικρές και ταυτόχρονα θα απαξιωθεί μια αγροτική περιουσία που την θέλει ο αγροτικός χώρος. Οι οφειλέτες που έχουν προβλήματα τέτοιου είδους να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους μη έχοντας τον βραχνά της εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Αν δεν μπορούν, εμείς – έχοντας τη χρήση των συγκεκριμένων εκτάσεων – θα αναζητήσουμε νέους αγρότες, νέα συνεργατικά σχήματα έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα ούτε ένα τετραγωνικό από την συγκεκριμένη αγροτική περιουσία γιατί την έχουμε απόλυτη ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: