Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Πέστροφα Ορχομενού στο φούρνο από την Funky Cook!

Προέρχομαι από ένα τόπο όπου έχει αγάπη και παράδοση στην πέστροφα, τον Ορχομενό, αφού στα γάργαρα νερά του Μέλανα ποταμού, που προέρχονται από από τις Πηγές των Χαρίτων, κολυμπούν και μεγαλώνουν πέστροφες.
Η πέστροφα, αυτό το πεντανόστιμο ψάρι «έμπαινε» συχνά στο σπίτι μου και ήταν ένα ψάρι που μας άρεσε πολύ να τρώμε από παιδιά. O πατέρας μου είχε σαν χόμπυ το ψάρεμα και έτσι δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι μας.
Φρέσκια ή καπνιστή, στο τραπέζι μας πάντα συνοδευόταν από πράσινη σαλάτα και συνήθως τις ημέρες που είχαμε όσπρια.
Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συγκεκριμένες συνθήκες για να μεγαλώσει, καθώς αν τα νερά όπου ζει δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το πόσιμο νερό, η πέστροφα δεν επιβιώνει.
Γενικότερα, τα ψάρια – τόσο τα θαλασσινά όσο και του γλυκού νερού – χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, προστασίας και αναπαραγωγής ώστε να καταφέρουν να φτάνουν στο πιάτο μας και τα επόμενα χρόνια.
Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το πρόγραμμα Υπεύθυνης Ιχθυοκαλλιέργειας που στηρίζει η ΑΒ Βασιλόπουλος www.ab.gr και υλοποίει σε συνεργασία με το WWF, δεσμευόμενη για την παροχή περιβαλλοντικά υπεύθυνων ελληνικών ψαρικών.
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που εκτιμώ την ΑΒ Βασιλόπουλος και χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί της.
Βλέποντας τις αγαπημένες μου πέστροφες στο ιχθυοπωλείο των ΑΒ – τις οποίες παρεμπιπτόντως μπορείς να ζητήσεις να σου τις καθαρίσουν για να σε βγάλουν από μεγάλο κόπο – θυμήθηκα εκείνες τις ημέρες στο πατρικό μου, γι’ αυτό και στο βίντεο που ακολουθεί θα τις δεις να πλαισιώνονται στο τραπέζι από μια υπέροχη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια!
Αν σου ήρθε όρεξη  να απολαύσεις αυτό το ψαράκι, θυμήσου πως η πέστροφα είναι νόστιμη, με αφράτη σάρκα, χωρίς πολλά κόκκαλα (στο βίντεο σου δείχνω πώς θα βγάλεις το μεγάλο κόκκαλο), μαγειρεύται εύκολα και γρήγορα, είναι ιδανική για κάθε περίσταση,  πλούσια σε Ω3, έχει την ίδια θρεπτική αξία και ιδιότητες με τον σολομό, προσφέρεται σε πολύ καλή τιμή και είναι ένα ψάρι που ζει μόνο σε κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά!
H πέστροφα επίσης «αγαπάει» τα μυρωδικά και το ψήσιμο στον φούρνο! Δοκίμασε την εκδοχή που προτείνω με το εξαιρετικό παξιμάδι πετρόμυλου από την Ασή Γωνιά Κρήτης η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ και μυρωδικά, εμπνευσμένη από μια Μυτιληνιά συνταγή.
Ένα πλούσιο λαδολέμονο και σε λιγότερο από μία ώρα απολαμβάνεις ένα τέλειο μεσογειακό πιάτο!
Τα μαυρομάτικα φασόλια ΑΒ βράζουν γρήγορα και δεν χρειάζονται προεργασία, ενώ ο συνδυασμός αυτής της σαλάτας με τις ελιές ΑΒ (σε ροδέλες, για ευκολία) και την κόκκινη πιπεριά, να δεις που θα σου αρέσει – με ψάρι ή χωρίς.
Δες στο βίντεο πόσο λαχταριστή έγινε η πέστροφα σ΄αυτή την αγαπημένη συνεργασία #MadeWithAB και καλή όρεξη!


Πηγή http://www.funkycook.gr/pestrofa-fournou-salata-fasolia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr