Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Όλα αλλάζουν … στον Ασωπό

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, που εφέτος ήταν αφιερωμένη στην εξυγίανση και την ανάπτυξη του Ασωπού, μέσω του σχεδίου και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται και βασίζονται στους άξονες της Υγείας, του Περιβάλλοντος και της Επιχειρηματικότητας.


 Με θερμά λόγια τόσο για το έργο που ήδη έχει γίνει, όσο και για τις επόμενες φάσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωσή του, μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων.
Το σήμα για την έναρξη των εκδηλώσεων, δόθηκε με την συμβολική φύτευση μίας ελιάς στην είσοδο του κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης Σχηματαρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, κ.κ. Γεώργιο, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο Τανάγρας.


Ακολούθως, παρουσιάστηκε, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, το πλήρες σχέδιο για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του Ασωπού (δείτε εδώ: )
αναπτύχθηκαν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την οριοθέτηση της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, αλλά έγινε και ένας πρώτος απολογισμός για τις δράσεις που έχουν γίνει σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. 
Ο κ. Μπακογιάννης έστειλε σαφές μήνυμα για την ολοκλήρωση μίας περιόδου απραξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Ασωπού και αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας και τον Δήμαρχό της κ. Βασίλη Περγάλια, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, το Ινστιτούτο Αθανάσιος Παντελόγλου και την κοινωνία των πολιτών, για την έναρξη μίας περιόδου συστράτευσης δυνάμεων από την κοινωνία, την πολιτεία και όλους τους φορείς, ώστε να εξυγιανθεί και να αναπτυχθεί ολόκληρη η περιοχή του Ασωπού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων βραβεύθηκαν τρεις μαθητές από δημοτικά σχολεία και τρεις από γυμνάσια της Στερεάς Ελλάδας που κέρδισαν στον διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον, ενώ το ενδιαφέρον εκατοντάδων παρευρισκόμενων κέρδισε η συναυλία του τραγουδοποιού και ερμηνευτή Μίλτου Πασχαλίδη, που έκλεισε τον κύκλο όλων των  δράσεων της ημέρας.


Στις δηλώσεις του, με αφορμή τις εκδηλώσεις, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε:
«Τίποτε δεν είναι όπως πριν. Ήδη έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν όλα για τον Ασωπό και σήμερα σφραγίστηκε μία συμφωνία ενότητας και δύναμης για να πετάξουμε στα σκουπίδια το παλιό και να δημιουργήσουμε επιτέλους αυτό που όλοι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας ονειρευόμαστε. Έναν Ασωπό που θα αποτελεί το σύμβολο του Περιβάλλοντος για ολόκληρη την Ελλάδα, τον Ασωπό που θα δίνει ζωή και υγεία, αλλά και τον Ασωπό που θα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης ιδεών και ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας. Σήμερα βάλαμε την ταφόπλακα στην αναξιοπρέπεια, την ιδιοτέλεια και τις σκοπιμότητες και προχωρήσαμε, ως κοινωνία, στην επίτευξη του δικού μας στόχου, να παραδώσουμε στα παιδιά μας τη Στερεά Ελλάδα που τους πρέπει». 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Μπακογιάννη:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά που σας υποδεχόμαστε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σας ευχαριστούμε για την σταθερή υποστήριξη στην υπόθεση του Ασωπού, την οποία επισφραγίζετε με την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Παναγιώτατε,
Καλωσορίζουμε με ταπεινότητα και σεβασμό τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας που με διορατικότητα εδώ και χρόνια έχει αφιερωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος. Ως παγκόσμιο σύμβολο της μοναδικής σχέσης οικολογίας και πνευματικότητας, προσδίδετε διεθνή ακτινοβολία στην απαίτηση του τόπου μας για υγεία και ευημερία. Η παρουσία Σας σήμερα εδώ αποτελεί παγκόσμιας εμβέλειας μήνυμα σε μια περίοδο ανατροπών των διεθνών συσχετισμών για το περιβάλλον.
Μακαριώτατε,
Η ευχή και η ευλογία σας αποτελεί πάντοτε για εμάς έμπνευση και δύναμη. Πρώτος και σε ανύποπτο χρόνο μου αναφέρατε το μεγάλο πρόβλημα του Ασωπού. Μου ζητήσατε να σας υποσχεθώ πως θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν τον τόπο και σε αυτούς τους ανθρώπους που τόσο αγαπάτε. Αν φτάσαμε σήμερα έως εδώ, οφείλεται σε εσάς.
Άγιοι Πατέρες, κύριοι Υπουργοί, κύριες και κύριοι Βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Τη χώρα μας και το δημόσιο λόγο καλύπτει τα τελευταία χρόνια ένα βαρύ μαύρο και τοξικό σύννεφο που κουβαλάει μέσα του δηλητήριο, διχόνοια και μίσος.
Έχουμε μάθει δυστυχώς και σκεπτόμαστε με τεχνητά διλήμματα:
Ή εμείς ή αυτοί.
Ακόμη χειρότερα, ή εμείς ή κανείς.
Για πολλά χρόνια και εμείς εδώ τρώγαμε τα σωθικά μας.
Από τη μία το ιδιωτικό συμφέρον, από την άλλη το δημόσιο.
Από τη μία η ανάπτυξη, από την άλλη το περιβάλλον.
Από τη μία οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, από την άλλη τα παιδιά μας.
Καρκινοβατούσαμε. Δημιουργούσαμε προβλήματα αντί να τα λύνουμε.
Όλες αυτές τις αντιθέσεις εμείς σήμερα εδώ τις πνίγουμε, και τις πνίγουμε συμβολικά στα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν και σήμερα μας φέρνουν πιο κοντά.
Γιατί κάτι στα αλήθεια διαφορετικό συμβαίνει σήμερα εδώ. Και δίνει μια ηχηρή απάντηση.
Πετύχαμε μια σύνθεση την οποία επικυρώνει με την παρουσία της η πολιτειακή, η πνευματική και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου στο ύψιστο επίπεδο.
Πριν από δύο χρόνια πήραμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το Κράτος. Από κάτω προς τα πάνω. Με πίστη στις δικές μας δυνάμεις.
Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι. Αυτοδιοίκηση, βιομηχανίες και ολόκληρη η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας.
Και όταν σηκωθήκαμε, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο και μια μακρά, επίμονη και επίπονη, διαβούλευση, δώσαμε τα χέρια πάνω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο σε τρείς άξονες:
πρώτος και κυριότερος η δημόσια υγεία,
δεύτερος το περιβάλλον, η εξυγίανση και απορρύπανση ενός δηλητηριασμένου για χρόνια τόπου,
τρίτος η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τρέξαμε. Δεν επιτρέψαμε να χαθεί χρόνος. Και όπου μπορούσαμε υποκαταστήσαμε και συμπληρώσαμε το κράτος.
Θεσπίσαμε παρατηρητήρια υγείας και περιβάλλοντος, δρομολογήσαμε την οριοθέτηση του ποταμού και τον εντοπισμό, επιτέλους, της εστίας της υπάρχουσας ρύπανσης, μελετήσαμε και οριοθετήσαμε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, με όλες τις αναγκαίες υποδομές όπως ο βιολογικός καθαρισμός, τα δίκτυα και η χωροταξική και πολεοδομική του οργάνωση (ήδη προχθές καταθέσαμε τη μελέτη οριοθέτησης της άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης, κάνοντας το καθοριστικό πρώτο βήμα για το βιομηχανικό πάρκο). Σχεδιάσαμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για να παρέμβουμε στην ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.   Ένα πλήρες, δηλαδή, σχέδιο δράσης.
Και έτσι από την ιδέα σήμερα έχουμε ήδη περάσει στην πράξη.
Κυρίες και κύριοι,
Αν πριν από δύο χρόνια λέγατε σε έναν κάτοικό της ευρύτερης περιοχής πως σήμερα θα είμαστε εδώ να προχωράμε ένα έτοιμο σχέδιο, στηριζόμενο μάλιστα από όλους εσάς, θα τσιμπιόταν. Και θα είχε δίκιο. Γιατί μέχρι τότε, δεν ένιωθε απλώς, ήταν, ένας πολίτης ξεχασμένος, αόρατος στα όργανα της πολιτείας, ένας πολίτης β’ κατηγορίας βυθισμένος σε ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που κανένας δεν τολμούσε να αγγίξει.
Τολμήσαμε, δουλέψαμε και μας πίστεψε.
Σήμερα, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Ασωπός και το πρόβλημα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ρύπανσης της χώρας, που φέρει το όνομά του, βγαίνει και επισήμως από την αφάνεια και την κουκούλα της απραξίας. Αναδεικνύεται και πολεμιέται.
Περπατήσαμε στον δρόμο που ανοίξανε προσωπικότητες όπως ο  Αθανάσιος Παντελόγλου. Με συνταξιδιώτες τον Δήμαρχο Βασίλη Περγάλια, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομίδη, το Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνιων Νίκο Κουδούνη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Βρασίδα Ζάβρα, τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση και την Ευρωπαία Επίτροπο Κορινά Κρετού και βέβαια τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Γιάννη Ταγκαλέγκα και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια που πίστεψαν και ξενύχτησαν πάνω από αυτή την προσπάθεια.
Μα πάνω από όλα με κάθε πολίτη της περιοχής μας, με την εμπιστοσύνη και την υπομονή του.
Οι στόχοι μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαροι. Υπάρχει για πρώτη ίσως φορά  σχέδιο.  Συγκεκριμένο, συνολικό. Συνεκτικό, μελετημένο κα στιβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ξεκλειδώσει. Είμαστε όλοι μαζί, και έχουμε ισχυρούς συμπαραστάτες.
Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Και έχουμε πολύ δουλειά.
Χρειάζεται χρόνος.
Θέλει αντοχές, επιμονή, αφοσίωση και πίστη.
Κυρίως, όμως, χρειάζεται να διατηρήσουμε πάση θυσία την ενότητα που με κόπο πετύχαμε.
Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ ειδικά στους παριστάμενους Υπουργούς και Βουλευτές, αδιακρίτως, όλων των κομμάτων.
Είναι και δική σας ευθύνη η ενότητα αυτή. Υιοθετήστε την
Όπως εξαρτάται και από εσάς , αν η υλοποίηση του σχεδίου μας θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα. Οι διαδικασίες μπορούν να απλοποιηθούν και να  επισπευσθούν, όταν, όπως εδώ, το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.  Εμείς δεσμευόμαστε  να σας ενοχλούμε συνεχώς με συγκεκριμένες πάντα προτάσεις και λύσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή μας δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr