Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Φανή Παπαθωμά: «Είναι επιλογή μας να αναδείξουμε τον ιστορικό Ορχομενό»


Για τον Ορχομενού του σήμερα αλλά και για τον Ορχομενό που σχεδιάζεται να παραδώσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου– με τις καίριες παρεμβάσεις της τόσο στον πρωτογενή τομέα και την περαιτέρω αξιοποίηση του Κωπαϊδικού πεδίου, όσο και μέσα από τον τριτογενή τομέα και την δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού – μίλησε στην εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» του TV 100 η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού.

Με φόντο το ανοιξιάτικο τοπίο των Πηγών των Χαρίτων και πλαισιωμένη από τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου, η κα Παπαθωμά είπε – μεταξύ άλλων – πως «είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζονται οι ομορφιές του τόπου μας, έξω από τα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα πόλεις με πολύ μεγάλη ιστορία και πάρα πολλά ενδιαφέροντα σημεία για τον σημερινό της επισκέπτης.

Προσωπικά θέλω να αναφερθώ στο παρόν αλλά και στο μέλλον αυτού του τόπου, το οποίο αναμφίβολα περνά μέσα από την ολοκλήρωση ενός τοπικού οράματος που ακούει στο όνομα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού», δηλαδή την ανάδειξη και σύνδεση ενός μοναδικού τρίπτυχου μνημείων της ιστορίας μας, αποτελούμενο από τον Θολωτό Τάφο του Μινύα, το Αρχαίο Θέατρο και την Παναγία η Σκριπού. Πρόκειται για μια επιλογή της Περιφέρειας να αναδείξει τον ιστορικό Ορχομενό και το κάνουμε με πολύ μεγάλη χαρά, χρηματοδοτώντας στο τέλος έργα ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες των συνεργατών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, που χρηματοδότησαν οι πολίτες αυτού του τόπου μέσα του σχετικού κουμπαρά» τόνισε η κα Παπαθωμά. Και συνέχισε: «Ο Ορχομενός, όμως, του σήμερα είναι και μια εύπορη περιοχή, η οποία κατέχει τα 2/3 περίπου του κωπαϊδικού πεδίου και γι` αυτό η μέριμνά μας έχει στραφεί και στην ανάδειξη όλης αυτής της τεράστιας προίκας που κληρονομήσαμε ως Περιφέρεια. Επενδύουμε σε νέες υποδομές, ξαναφτιάχνουμε ο,τι είχε καταστραφεί σταδιακά προκειμένου η Κωπαϊδα να προσφέρει στον αγροτικό κόσμο, όλα εκείνα που χρειάζεται για να αποδίδει τα μέγιστα στους παραγωγούς μας. Θα ξέρετε πως τα περίφημα αποστραγγιστικά έργα των Μινυών παραμένουν ακόμη και σήμερα ορόσημο για την σύγχρονη υδραυλική, κι` αυτή ακόμη η πτυχή της ιστορίας, ξεκινάει από αυτό τον ευλογημένο τόπο. Χαίρομαι, λοιπόν, που σας υποδέχομαι εδώ, στις όμορφες Πηγές των Χαρίτων, σ` ένα ακόμη σταυροδρόμι θεών, ηρώων και χρησμών» κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: