Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της.
Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανηψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. 
Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τις Γερμανικές αρχές. Ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό της αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.
Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς με κόμματα του κέντρου μέχρι το πραξικόπημα του 1967.
Αναλαμβάνει για πρώτη φορά Υφυπουργός Οικονομικών το 1951και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού.
Την 21 Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία και τον Αύγουστο του 1968 διαφεύγει στο εξωτερικό και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Τον Οκτώβριο του 1973 με την άρση του Στρατιωτικού Νόμου επιστρέφει στην Ελλάδα και φυλακίζεται ξανά από το καθεστώς Ιωαννίδη. Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων Το Μάιο του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού.
Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ν.Δ. και το καλοκαίρι του 1989, με δική του πρωτοβουλία, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Αριστεράς, η κυβέρνηση Τζανετάκη. Μεσολαβεί η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον Απρίλιο του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ορκίζεται Πρωθυπουργός. 
Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 26 Οκτωβρίου 1993, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.
Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί'' για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.
Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.
Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ.
Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου "Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993", της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, εκδ. Εστία, 2013.
Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και έναν γιο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Το πάθος της συμμετοχής»
«Στη μακρά πολιτική μου διαδρομή, είχα το προνόμιο να είμαι παρών σε κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας ζωής. Για τη συμμετοχή μου στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μας, δεν διεκδικώ το αλάθητο ‒ και θα ήταν το τελευταίο που θα επιθυμούσα να κάνουν οι άλλοι για μένα. Εκείνο που χαρακτήρισε την πολιτική μου δραστηριότητα ήταν το πάθος της συμμετοχής. Θεωρώ ότι, εμείς οι πολιτικοί, αυτό οφείλουμε στον λαό που υπηρετούμε. Με την αδιάλειπτη ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά, να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός οράματος, με ρεαλισμό, αλλά πάντοτε στη βάση απαραβίαστων αρχών. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της Ιστορίας», είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: