Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Άγιος Νικόλαος ο Νέος (στα Καμπιά): Το ξεχασμένο στολίδι της Βοιωτίας, ξαναβρίσκει την χαμένη του αίγλη μέρα με την ημέρα!


Την 9η Μαΐου πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καμπιών Διονύσου, το Βυζαντινό Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 8 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου. Το πρωί της 9ης Μαΐου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Πιστοί στην παράδοση, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες, τίμησαν την εορτή του Μοναστηριού, πάνω από το Δ.Δ. Διονύσου του Δήμου Ορχομενού, που για πολλά χρόνια παρέμενε σιωπηλό και έρημο. Χάρις όμως στο θέλημα του Θεού και την ευλογία του Ηγουμένου π. Νεκταρίου και της συνοδείας τους, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος αυτός μεταμορφώνεται μέρα με την ημέρα. 









 Ο Ναός χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα και της ίδιας εποχής φαίνεται ότι είναι οι τοιχοποιίες. Θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις συνδέουν το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά με την δολοφονία του πρωτομάστορα του Οσίου Λουκά στο Στείρι της Βοιωτίας. Πηγές και άλλες ιστορικές μαρτυρίες δεν υπάρχούν, παρά το γεγονός ότι και τα δύο σπουδαία βυζαντινά μνημεία κατασκευάστηκαν από τα ίδια υλικά. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο Ναός στα Καμπιά έχει καλύτερη λιθοδομία γιατί είναι χτισμένος με λαξευμένους ογκόλιθους,  πράγματα σπάνιο για την εποχή.  Σύμφωνα με τους μελετητές ο Ναός στα Καμπιά είναι απομίμηση του Οσίου Λουκά και χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικού τύπου. Ο Ναός – σύμφωνα με όλες τις κατά προσέγγιση ενδείξεις  - έχει γίνει προφανώς με χορηγίες αξιωματούχων του Βυζαντίου καθώς δεν δικαιολογείται ένας τέτοιος ναός σε μια ερημική τοποθεσία να έχει χτιστεί με τέτοια μεγάλη δαπάνη των κατοίκων της περιοχής,  αν και δεν υπάρχουν γραπτά που να το επιβεβαιώνουν.




O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας πλαισιώνεται από τον Ηγούμενο
 της Ι.Μ. Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά π. Νεκτάριο και τη συνοδεία του



Το ORCHOMENOS PRESS βρέθηκε στη Ι.Μ. Αγίου Νικολάου του Νέου και ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας κκ. Γεώργιος δήλωσε στην κάμερά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: