Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Στους Δελφούς, το Μουσείο « μίλησε στις καρδιές» … για εκείνα που – εν τέλει - λέγονται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017



Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού τα μουσεία αναδεικνύονται ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Με αφορμή τον διεθνή εορτασμό,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σχεδίασε  συνολικά τρεις εκδηλώσεις οι οποίες αυτό το Σαββατοκύριακο κορυφώνονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Την αυλαία άνοιξε στις 13 Μαϊου 2017 η εκδήλωση με θέμα: «Η πρόσληψη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία», όπου ένας δημοσιογράφος, ένας εκδότης, ένας συγγραφέας - μαθηματικός, μία καθηγήτρια μουσικής, μία φοιτήτρια φιλολογίας, μία τραγουδίστρια, και μία παιδική χορωδία ένωσαν τις φωνές τους  σ` αυτόν τον ιστορικό τόπο  … και μίλησαν  γι` αυτά που λέγονται εν τέλει στα Μουσεία!



 
Οι συντελεστές της εκδήλωσης 
Τα μουσεία σίγουρα δεν αλλάζουν την ιστορία, βοηθούν όμως τους ανθρώπους να αλλάξουν τις δικές τους μικρές ιστορίες και συλλογικά τις κοινωνίες να λιάνουν εκείνες τις ακμές που ανακόπτουν την κίνηση τους προς ένα καλύτερο μέλλον.
Το περασμένο Σαββατόβραδο,  σε μία εκδήλωση κορυφαία για το μουσείο Δελφών ακούσαμε πως ο τρόμος για το διαφορετικό μπορεί να γίνει ελπίδα για την αλλαγή, καθώς αναλύθηκε το προσφυγικό δράμα, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από τους κατοίκους της χώρας μας αλλά και η αντιπροσφυγική ρητορική, ενώ τέλος συζητήθηκε  το βιβλίο επίκαιρο βιβλίο του Ιτιώτη κ. Νίκου Καζαντζόπουλου «ΤΟ ΝΙΛΟΥΦΕΡ».
Η εμπνευσμένη Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φωκίδας κα Νάνστυ Ψάλτη


Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Δελφών και Δημοτική Σύμβουλος κα Έλλη Κοτσάνου.

Η βραδιά άνοιξε με το καλωσόρισμα της εμπνευσμένης Προϊσταμένης κας Νάνσυς Ψάλτη, ,  που μας προσκάλεσε να πλαισιώσουμε και αυτή την… τολμηρή της εκδήλωση με αφορμή τον Παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πως τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, όντως, ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις. Πράγματι, ο Πολιτισμός μεταφέρει διαχρονικά μυνήματα, πόσο μάλλον ο λαμπρός Ελληνικός Πολιτισμός, που γέννησε την Δημοκρατία.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Δελφών και Δημοτική Σύμβουλος κα Έλλη Κοτσάνου. 



Η κα Ψάλτη, έδωσε τη σκυτάλη στον πρώτο ομιλητή, τον Ορχομένιο δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Ρόδη, ο οποίος σύντομα παρουσίασε  ένα πρόσφατο, ζωντανό  παράδειγμα της φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη της Λιβαδειάς, όπου η αρχική … είδηση πως έρχονται πρόσφυγες, μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την εξέλιξη του προγράμματος φιλοξενίας που εν τέλει εφαρμόστηκε, θα έλεγε κανείς πως μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά γεγονότα. Αρκεί και μόνο  η ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων πριν μερικούς μήνες.
Η  υλοποίησή του σήμερα αποτελεί «καλή πρακτική» του Δήμου Λεβαδεών για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και παράδειγμα για όλη τη χώρα.




Ακολούθησε ένα μουσικό διάλειμμά και τα υπέροχα παιδιά του Ωδείου ΗΧΩ της Ελένης Ιντέρνου, με τη συνοδεία της κας Κατερίνας Ξηρού στο λαούτο…




 

 

 Ακολούθως, ξεκίνησε η περιπλάνηση στην ελληνική προσφυγιά του κ. Νίκου Καζατζόπουλου, μια διαχρονική πλέον διδακτική απόδειξη και θύμισες σκληρές για την ελληνική κοινωνία, σχεδόν 100 χρόνια πριν.
Το προσφυγικό δράμα, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από τους κατοίκους της χώρας μας αλλά και η αντιπροσφυγική ρητορική – με αφορμή το  βιβλίο επίκαιρο βιβλίο του Νίκου Καζαντζόπουλου «ΤΟ ΝΙΛΟΥΦΕΡ» - αναλύθηκε από τον συγγραφέα και εκδότη της ΙΩΛΚΟΥ κ. Κωντίνο Κορίδη αλλά  και από τον συγγραφέα – μαθηματικό κ. Νίκος Καζαντζόπουλος.

Αποσπάσματα από το ΝΙΛΟΥΦΕΡ διάβαζε ενδιάμεσα η φοιτήτρια κα Χριστίνα Αλτιπαρμάκη.

Η εκδήλωση στο σύνολό της επενδύθηκε  μουσικά από το φωνητικό σύνολο ΗΧΩ. Στο πιάνο η κα Κατερίνα Ξηρού και στο τραγούδι η κα Ελένη Ιντέρνου,
όπου γέμισαν με μοναδικά ακούσματα την πανέμορφη αίθουσα των Φιλοσόφων στο φιλόξενο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών…








Από αριστερά: Ν. Ψάλτη., Λ. Ρόδης, Ελ. Ιντέρνου, Ν. Καζατζόπουλος, Κ. Ξηρού. 


Κατά γενική ομολογία και με περισσή συγκίνηση, στο τέλος, η κα Ψάλτη δεν έκρυψε την ευχαρίστησή της που η βραδιά κατάφερε να απογειώσει το θέμα που αρχικά είχε γράψει στο χαρτί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ο συγγραφέας κ. Καζατζόπουλος υπέγραψε συμβολικά το βιβλίο του, σε όσους ήθελαν να το… ρουφήξουν μέχρι το μεδούλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: