Κυριακή 28 Μαΐου 2017

«Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ» - Από την Πέμπτη 1η Ιουνίου και για τέσσερις μέρες οι θεματική έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού στο Μετρό Σύνταγμα


 Το "Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'', το Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, Έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού με τίτλο: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 10 Ιουνίου «Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ». Η Έκθεση θα λάβει χώρα στον Σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, από 1 εως 4 Ιουνίου 2017 (ώρες λειτουργίας 10:30 πμ - 8:00 μμ) και τα εγκαίνια της θα γίνουν την  Πέμπτη 1 Ιουνίου στη μια το μεσημέρι. 

Λίγα λόγια για την Έκθεση... 
Η σημαντική αυτή έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας, την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Υποστηρίζεται δε από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του ''Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'', σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi...» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».
Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε, 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις
Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό.
===> Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα ίσως κινδυνεύουν.
====> Αφετέρου, μήνυμα προς τη σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.

Χορηγοί: Επιμελητήριο Βοιωτίας, Μουσείο Μπενάκη,
Αλουμίνιο της Ελλάδος, BRIGHT – Special Lighting, MOVE ART – moving culture

Δεν υπάρχουν σχόλια: