Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Βιωματικό σεμινάριο στο Δίστομο για 25 εκπαιδευτικούς της Στερεάς - Προεργασίες για το Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης που θα γίνει τον Μάιο στην Θήβα

Ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα προεργασίας -  ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης που θα γίνει τον Μάιο στην Θήβα - πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνδιοργανώνουν αυτό το πανελλήνιας εμβέλειας τριήμερο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα:
«Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης και τους γεώτοπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα».

Το συνέδριο - η σημασία του οποίου στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυτονόητη- θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα το Μάιο.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου συνεδρίου αξιοποιούνται στην Βοιωτία το (νέο) Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ο Ιερός Ναός Σκριπούς Ορχομενού, η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. 
Στην Φθιώτιδα το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Στην Εύβοια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας και το Κάστρο Καράμπαμπα.
Στη Φωκίδα το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου και στην Ευρυτανία τα πετρογέφυρα. 
Στους επιλεγμένους αυτούς τόπους θα διενεργηθούν βιωματικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων.

''Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου
Έτσι είκοσι πέντε ( 25) εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, από την Στερεά Ελλάδα, συγκεντρώνονται την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στο Διστομο για να παρακολουθήσουν ολοήμερο βιωματικό σεμινάριο μέσα στις υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. Το σεμινάριο αυτό είναι καρπός δημιουργικής συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου, μια συνεργασία που σύμφωνα με την Διοίκηση του Μουσείου , θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Οι έμπειροι μουσειο-παιδαγωγοί και ιστορικοί ερευνητές του ΕΜΕ και η εκπαιδευτική ομάδα της Διοικούσας Επιτροπής του ΜΘΝ Διστόμου θα μοιραστούν με 25 εκπαιδευτικούς της Στερεάς προτάσεις, ιδέες και σχέδια δραστηριοτήτων με θέμα: «Να θυμάσαι τα παιδιά' Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου». 
Το σεμινάριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Διστόμου,Αράχωβας,Αντίκυρας, ο οποίος, με ιδιαίτερη φροντίδα συνέβαλε στην διοργάνωση. 
Τα αποτελέσματα του βιωματικού σεμιναρίου - όπως και αντιστοιχων στους άλλους προαναφερθέντες μουσειακούς/ιστορικούς τόπους- θα ανακοινωθούν στο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Θήβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: