Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Καρναβάλι στον Ορχομενό : Το` χουμε στο αίμα μας!

Η θρυλική Σφίγγα σε κατασκευή Νιάχα τη δεκαετία του ` 60. 

Το` χουμε στο αίμα μας! Δεν εξηγείται αλλιώς, αφού όλα όσα βλέπουμε κάθε χρόνο στη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων που διασχίζει την ιστορική μας πόλη και φέρνει κάθε χρόνο κόσμο απ` όλη τη Στερεά Ελλάδα για να το δει, γίνονται πρωτίστως μέσα από τη φαντασία, το κέφι και την δημιουργική ματιά των Ορχομένιων εθελοντών.
Αυτοί που ξεκίνησαν το Καρναβάλι μας πριν από επτά και πλέον δεκαετίες, οι απόγονοί τους, στους οποίους μεταδόθηκε αυτή η τεχνογνωσία και φυσικά όλοι όσοι πλαισίωσαν και πλαισιώνουν τον Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού – ο οποίος συνεχίζει αυτή την τεράστια άυλη πολιτιστική μας παράδοση.

Το ORCHOMENOS PRESS σας κάνει – με τις εικόνες από τις ομάδες «Ορχομενός στο Χθες» και «Ορχομενός, μια φορά κι` έναν καιρό» - να ανατρέξετε κι εσείς στο χρόνο, να θυμηθούμε ενδεικτικά κάποια από τα πλέον εντυπωσιακά άρματα που έγιναν στον Ορχομενό, να δούμε πρόσωπα αγαπημένα και … ίσως κάπου ακόμη και τον εαυτό μας, μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που πλημμυρίζουν τα πεζοδρόμια για να απολαύσουν την παρέλαση. 
1962 : Το μοίρασμα του κόσμου… ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, την Αμερική και τη Ρωσία.

Την δεκαετία του` 60: Οι  φήμες για το συγκεκριμένο άρμα λένε πως είχαμε νικήσει στο ποδόσφαιρο μέσα στη Λιβαδειά 0-1 με γκολ, του Δημήτρη Παπαδοπούλου Δημητρη και ήταν φρέσκο ως γεγονός. Κάπως  έτσι εμπνευστήκαν την υλοποίησή του, με την γνωστή παράδοση για τη γέφυρα που γκρεμίστηκε για ένα καβούρι, κτλ 

1993: Η Ταβερνα του Μπαρμπα Γιωργη

1994 : Το άρμα των … Μήτσων από το Σύλλογο Γυναικών Ορχομενού 

1997: Το άρμα των 12 Θεών 

98 η 99 : Το εντυπωσιακό άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου

Το θρυλικό αεροπλανάκι και ο κατασκευαστής του Τόλης Σλατινόπουλος. 
Η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα από το γιο του Γιάννη Σλατινόπουλο και τον εγγονό του Ανέστη. 

Το Καρναβάλι Ορχομενού 
ευχόμαστε να γίνει και φέτος η επιλογή σας!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr