Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

H αγροτική πραγματικότητα σε αριθμούς

Του Λουκά Γκικόπουλου*


Ήρθε ο χειμώνας και μαζί του έφερε κρύο, βροχές, χιόνια, παγωνιά...αγροτικές κινητοποιήσεις.

Είναι δηλαδή και αυτός ο χειμώνας μια επανάληψη όλων των προηγούμενων ή μηπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο χειμώνας είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με τους προηγούμενους, μιας και θα είναι ο τελευταίος που θα φιλοξενήσει αγροτικές κινητοποιήσεις.

Θα έιναι ο τελευταίος χειμώνας με αγροτικές κινητοποιήσεις γιατί σε ένα χρόνο από τώρα οι αγρότες που θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους θα είναι σημαντικά λιγότεροι.

Για να αποδείξω τα λεγόμενα μου θα μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα χαρακτηριστικό αριθμητικό παράδειγμα μικρομεσαίου αγρότη.

Ένας αγρότης με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 15.000€(στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται πλέον ολόκληρη η βασική ενίσχυση και η συνδεμένη με το πρασίνισμα άνω του ποσού των 12.000€) καλείται να πληρώσει τα εξής:
1.       Φόρο εισοδήματος 26% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Στο παράδειγμά μας (15.000-8.636)€*22% = 1400,08€.
2.       100% προκαταβολή φόρου 1400,08€.
3.       Ασφαλιστiκές εισφορές 20,95% (14% για σύνταξη και 6,95% εισφορά ασθενείας) επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Στο παράδειγμά μας 15.000€ * 20,95% = 3.142,5€.
Στην τσέπη δηλαδή του αγρότη θα μείνουν 15.000€ - 1400,08€ -  1400,08€ - 3.142,5€ = 9057,34€.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι τα 15.000€ αντιστοιχούν περίπου σε καλλιέργεια 150 στρεμμάτων ιδιόκτητων  χωραφιών με βαμβάκι(ο αριθμός των στρεμμάτων δεν μπορεί να είναι ακριβής λόγω ιδιαιτεροτήτων του αγροτικού επαγγέλματος π.χ. καιρικές συνθήκες, υλικές ζημιές, εξοπλισμός κτλ).

Με τα χρήματα αυτά ο αγρότης καλείται να ζήσει την οικογένειά του και να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επερχόμενης καλλιέργειας του για να μπορέσει να βάλει χρήματα στην τσέπη του και πάλι σε ένα ημερολογιακό έτος.

Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς, αν μπορεί ένας νέος σε ηλικία αγρότης να κάνει όνειρα για να δημιουργήσει την δική του οικογένεια, αν μαζί με τους αγρότες θα σβήσουν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στο αγροτικό εισόδημα, για ανάπτυξη ούτε λόγος...

Σαν ενεργά μέλη της κοινωνίας οι αγρότες έχουμε πλήρη γνώση ότι τα ίδια ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα έχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες.

Για τα προβλήματά μας δεν φταίνε οι δικηγόροι, ούτε για τα προβλήματα των ιατρών οι λογιστές. Αποκλειστικά υπεύθυνη για το πρόβλημα βιωσιμότητας όλων μας είναι η κυβέρνηση που ψήφισε και εφαρμόζει αυτά τα μέτρα.

Εμείς οι αγρότες έχουμε τα τρακτέρ.  Ενώστε μαζί μας τις γραβάτες σας, το πιεσόμετρό σας, το μολύβι σας, τον υπολογιστή σας, αλλά κυρίως  τις ιδεές σας και την διάθεση σας για να μπορέσουμε ως ελληνική κοινωνία να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στον εαυτό μας.

Με σεβασμό

*Λουκάς Σπ. Γκικόπουλος

Αγρότης

Δεν υπάρχουν σχόλια: