Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Μπήκαν οι «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΕ στο τραπέζι του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Με διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση -Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ



Οι «κόκκινες γραμμές της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής το Πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεκαθαρίστηκε ότι η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο διάλογο για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, σύμφωνα με το ψήφισμα του Τακτικού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης και τη πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, περνά μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος της καταστατικής θέσης των αιρετών και να μπει τέλος στην υποχρηματοδότηση των Δήμων.

Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Ο Γ. Πατούλης προσκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να παραβρεθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ενώ του παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τα αιτήματα του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων και της ανανέωσης των συμβάσεων στους ΟΤΑ,  ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι πως για τα ζητήματα της πρόσληψης προσωπικού οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουν είναι οι Δήμοι και όχι η Κεντρική Εξουσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ότι το θέμα του εκλογικού συστήματος δε συζητείται μεμονωμένο από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κάνοντας αναφορά στο θέμα της αντιμισθίας των Αντιδημάρχων καθώς και των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, εμφανίστηκε θετικός με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από τους θεσμούς.

Ο Π. Σκουρλέτης εμφανίσθηκε θετικός και στην αύξηση του ποσοστού που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει με τις πληρωμές των εργαζομένων στην καθαριότητα, μετά την ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του 2017, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη θα καταρτιστεί τροπολογία που θα διευθετεί το ζήτημα.

Απαντώντας στο αίτημα της ΚΕΔΕ,  να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα, συμφώνησε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και της ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο  Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά το πολυνομοσχέδιο-σκούπα το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.  

Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν το Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ να μπορούν να συζητούν, όχι μόνο για τα σημεία που συμφωνούν, αλλά και για τα σημεία που διαφωνούν».

«Μέσα από το συνεχή διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις. Σε μια εθνική προσπάθεια είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος δε θα συζητηθεί ξεχωριστά, αλλά μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Τέλος, ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε πως είναι θετικό που υπήρξε ανταπόκριση από τον Π. Σκουρλέτη στα αιτήματα των δημάρχων. Αυτό που απομένει είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και νομοθετικές παρεμβάσεις όπου είναι αυτό αναγκαίο.


Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και Ι. Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό  Κίνημα Α. Κοιμήσης, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Γ.Ιωακειμίδης, ο επικεφαλής της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  Δ. Μπίρμπας και ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: