Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η «λεβέντικη ψυχή» του κ. Γιάννη Μεγαλακάκη … «ζέστανε» τον βροχερό Ορχομενό με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία»

Ένα ταξίδι στην «αθάνατη κρητική ψυχή», ένα πόνημα βγαλμένο μέσα από τη βιωματική σχέση με τη ανεξάντλητη κρητική παράδοση, ένας νέος που αγαπά την καταγωγή του και την μεταδίδει όπου γης. Το βιβλίο του ερευνητή–δασκάλου κρητικών χορών κ. Γιάννη Μεγαλακάκη έφτασε απόψε (Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017) μέχρι και τον ιστορικό Ορχομενό, σε μια εκδήλωση που πλαισιώθηκε από τον Σύλλογο «Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία» Ορχομενού, με τους οποίους μια μέρα νωρίτερα έκαναν τις κρητικούς χορούς και τα «μυστικά της διδασκαλίας» του, κτήμα τους!










 «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου» … είναι ο τίτλος ενός βιβλίου με την «ψυχή» του κ. Γιάννη Μεγαλακάκη, η παρουσίαση του οποίου έγινε απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο Ορχομενού – Πέτρινα.
Την πρόσκλησή τους αποδέχθηκαν – μεταξύ άλλων – ο εφημέριος π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, η Αντοπρόεδρος κα Βούλα Καράλη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νταβαλούμης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπαμπλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Κική Καραβαγγέλη, ο Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ Βοιωτίας κ. Γιώργος Λιανός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Βοιωτίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ο Ευκλείδης» και πολλοί φίλι της κρητικής κουλτούρας.
Τον συγγραφέα και καλεσμένο του Συλλόγου «Άσκηση,Ψυχαγωγία, Υγεία» Ορχομενού, παρουσίασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Βασίλης Καράλας, συστήνοντας τον με την ανάγνωση του πλούσιου βιογραφικού του. Στην συνέχεια, έδωσε τη σκυτάλη στον συντονιστή της παρουσίασης του βιβλίου, τον Ορχομένιο δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Ζαννιάς. Ο κ. Ζαννιάς περιέγραψε σε γενικές γραμμές τα όσα εκείνος είδε μέσα από την ανάγνωσή του και στάθηκε στην αμεσότητα των όσων συναισθημάτων «κλείνει» μέσα στις μαντινάδες του ο κ. Μεγαλακάκης.

Ακολούθως, την ανάλυσή του πάνω στην μαντινάδα, τα όσα συμβολίζει για τον Κρητικό, για την κουλτούρα αυτού του λαού και φυσικά για τον ίδιο τον συγγραφέα, ανέγνωσε ο κ.  Δημήτρης Σαλούστρος, γνωστός φιλόλογος από τη Λιβαδειά.

Πρωτού ο λόγος καταλήξει στον φιλοξενούμενο, ένα βίντεο παρουσίασε σε ήχο και εικόνα, αυτά που ο αναγνώστης μπορεί να δει μέσα στο βιβλίο του κ. Μεγαλακάκη.
Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας του. «Οι εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες είναι από τις διάφορες χορευτικές στιγμές και πάνω σε αυτές τυπώνονται τα λόγια του χορευτή» θα πει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.  «Μετά από 30 χρόνια χορού, το κορμί μου έμαθε τη γλώσσα της ψυχής μου και κάθε κίνησή μου είναι προέκταση της φωνής των συναισθημάτων μου. Είναι τρόπος ζωής για τον Κρητικό η μαντινάδα. Πάντα και παντού θα υπάρχει. Από τη γέννηση ως τον θάνατό του» ανέφερε- μεταξύ άλλων – ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και ένα υγιές μήνυμα προς τη νεολαία: Να αγαπούν την παράδοση μας!
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα κάποτε στη χώρα μας να δημιουργηθεί μια εθνική σχολή χοροδιδασκάλων, όπως πολλές φορές έχει ξαναπεί και σ` άλλες του παρουσιάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το προλογίζει ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης. Το σκίτσο του εξωφύλλου, σχεδίασε με μολύβι και κάρβουνο η ζωγράφος Σωτηρία Κανδυλώρου, την επεξεργασία των φωτογραφιών επιμελήθηκε η φωτογράφος Δήμητρα Παναγοπούλου  και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CaptainBook.
Μετά την παρουσίασή του, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα σε όσους ήθελαν να το προμηθευτούν, ενώ τα μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν στο φουαγιέ του Συνεδριακού μας κέντρου, ένα κέρασμα για εκείνους που αψήφισαν το κρύο αλλά «ζεστάθηκαν» από την αυθεντική, κρητική λεβεντιά!




Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: