Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Οι Μικρασιάτες της Λιβαδειάς ξέρουν να δημιουργούν μοναδικές βραδιές!

Είναι από εκείνες της βραδιές που λες «ευτυχώς που ήμουν εκεί», κι` από εκείνες τις εκδηλώσεις που χάρηκες επειδή τα κατάφερες να παρευρεθείς. Κι` αυτό επειδή ο,τι γίνεται μέσα στους κόλπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς γίνεται όντως με πολύ πολύ αγάπη για τον πολιτισμό, την παράδοση και την διάσωση των εθίμων και των παραδόσεων κυρίως του Μικρασιάτικου στοιχείου. Το ORCHOMENOS PRESS – ως χορηγός επικοινωνίας – ήταν και φέτος μαζί τους και σας ξεδιπλώνει καρέ καρέ όλα τα όμορφα που είχαν ετοιμάσει στην πρώτη βασιλόπιτα του νέου έτους για την επαρχία μας, το ΔΣ και τα πολυπληθή μέλη του Συλλόγου, σε μια εκδήλωση που χρωματίστηκε ιδιαίτερα από την παρουσία δύο αγαπημένων καλλιτεχνών, του Δημήτρη Μπάση και της Ελένης Πέττα.
 Η θεματική, εορταστική τους βραδιά (Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017) φέτος είχε λίγο απ` όλα. Είχε παράδοση, είχε τέχνη, είχε τραγούδι, είχε διασκέδαση.
Θα πρόσθετε κανείς πως είχε «ψυχή», αφού όλα τα πρόσωπα που είδαμε να περνούν από μπροστά μας – φίλοι, γείτονες, γνωστοί που τους συναντάμε καθημερινά ίσως στην τοπική μας κοινωνία – μεταμορφώθηκαν σ` ένα καλλιτεχνικό μπουλούκι, για να μας μεταφέρουν κάτι από τα πολλά που ετοιμάζουν όλο το χρόνο στους κόλπους του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς. 













Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του κόσμου, που είχε κατακλύσει το χώρο, ενώ την πρόσκλησή τους είχαν αποδεχθεί – μεταξύ άλλων – και πολλά δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι συλλόγων της Επ. Λιβαδειάς αλλά και ο Ένωση Μικρασιατών Θήβας.






Η βράδια άνοιξε με χορούς, χορούς της Θεσσαλίας και στη συνέχεια χορούς από τα νησιά του Αιγαίου, κι` ανάμεσα στα διαλείμματα τις αδελφές Παπαλάμπου που έδωσαν όντως ένα άλλο ύφος με τις χορογραφίες τους. 







Σαν δυο νεραϊδες, όπως αυτές που νοερά θα καθρεφτίζονταν στις όχθες της Έρκυνας ή θα έπαιζαν με την όψη τους στις ξακουστές Πηγές των Χαρίτων στον Ορχομενό.
Οι χοροί έκλεισαν με γεύση από Μικρασιά, από την αρχοντιά αυτών των ανθρώπων, που η ζωή τα έφερε να στερηθούν την πατρική τους γη, αλλά εδώ που ξαναρίζωσαν να μην ξεχάσουν τις πλούσιες παραδόσεις τους.






Συνολικά το πρόγραμμα των χορευτικών επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος τους κ. Νίκος Γαλανάκος από τον Άγιο Δημήτριο, ένας ακόμη χαρισματικός νέος του τόπου μας! 
Ακολούθως η Πρόεδρος, πλαισιωμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάλεσε τον εφημέριο του Συνοικισμού της Λιβαδειάς και Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας π. Δημήτριο Ταγκαλέγκα για να ευλογήσει τη βασιλόπιτα. 
Συμβολικά, αμέσως μετά, για την 3χρονη συνεργασία τους, βράβευσαν με το γλυπτό της Μικρασιάτισσας μάνας, την τέως δασκάλα των χορευτικών κα Έφη Ζάχαρη, η οποία μόνο λόγια ευχαριστίας και ευχές είχε να ανταποδώσει.






Ο χορός έσωσε τη σκυτάλη στη μουσική! Γνωστά και αγαπημένα κομμάτια, σε απόδοση αυτή τη φορά από την πολυφωνική και πολυπληθέστατη μικτή χορωδία του Συλλόγου – το πλέον δυνατό της κύτταρο – υπό τη Δνση (κλασσικά) της κας Ιωάννας Παναγιωτίδη – Σταύρου και τη συνοδεία ντόπιων μουσικών.









Απαστράπτουσα η ίδια, αντανακλούσε την «ομορφιά» όλης αυτής της σύνθεσης των ανθρώπων και των μελωδιών, κάνοντας το κατάμεστο Ρόδον Palace  να καταχειροκροτήσει σε κάθε τους αλλαγή από το ένα τραγούδι στο άλλο.
Κι` όλοι μαζί, στο τέλους του δικού τους προγράμματος, να πλαισιώσουν μουσικά τους καλεσμένους τους. Δύο από τους πλέον αγαπητούς καλλιτέχνες, τον κ. Δημήτρη Μπάση και την κα Ελένη Πέττα, που είχαν την ευχαρίστηση να τους συνοδεύσουν στην αρχή του δικούς τους προγράμματος.





Ένα πρόγραμμα με δικά τους γνωστά τραγούδια, που κορυφώθηκε μ` ένα λαϊκό γλέντι.
Για όλα αυτά τα όμορφα, που οι Μικρασιάτες ξέρουν πάντα να δημιουργούν, εμείς τους ευχόμαστε να έχουν πάντα την όρεξη, το κέφι και την επιθυμία, κάθε χρόνο, να βάζουν τον πήχη τους ψηλότερα!  Θερμά Συγχαρητήρια!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: