Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Βοιωτικό χρώμα στη βραδιά για την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2016

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρουσίασε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, την  Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2016. Η ακόμα για μία χρονιά πρωτότυπη συμβολή του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει σημαντικά δεδομένα και ευρήματα σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του ελληνικού εμπορίου, τις προβλέψεις των ελλήνων εμπόρων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, αλλά και τον προσδιορισμό της σημαντικής ποικιλομορφίας των εμπορικών επιχειρήσεων.


Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ επέδωσε το πρωί της ίδιας ημέρας την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2016 στον αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εφέτος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις και τις προτάσεις του ελληνικού εμπορίου. 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πορίσματα της Έκθεσης και κατέθεσε τις απόψεις της Συνομοσπονδίας για το γενικότερο οικονομικό κλίμα και τις μελλοντικές εξελίξεις. Ζήτησε η «ανάκαμψη», που περιμένουν κυβέρνηση και αγορά, να μην είναι μία απλή βελτίωση αριθμών αλλά μία ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα επιχειρηματιών και καταναλωτών. Ταυτόχρονα, κατέδειξε πάλι αξιοποιώντας τα πορίσματα της Έκθεσης, ότι το Μμε εμπόριο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερης εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, μία από τις σημαντικότερες διεξόδους απασχόλησης εντός κρίσης και ένας οικονομικός χώρος συνέπειας σε ό,τι αφορά χρέη και οφειλές προς Δημόσιο και προμηθευτές.


Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες της ΕΣΕΕ για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των προοπτικών του τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης, στην προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την απασχόληση που θα διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας». Ταυτόχρονα, επανέλαβε και τις τρεις βραχυπρόθεσμες προτάσεις της ΕΣΕΕ (θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού», αναστολή των περιορισμών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου). Ο κ. Κορκίδης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών προς τους πολίτες, λέγοντας: «Οι ΜμΕ είμαστε ανθεκτικοί, άλλα όχι αλώβητοι, οι έμποροι είμαστε δυναμικοί αλλά και ευάλωτοι. Είμαστε, όμως, ακόμα εδώ και εδώ θα μείνουμε, στην αγορά της πατρίδας μας. Είμαστε μέρος του ελληνικού προβλήματος, το γνωρίζουμε και το παλεύουμε σθεναρά. Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010. Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα. Οφείλει να ανατάξει την οικονομία. Οφείλει να συνθέσει την πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος-εργοδότη, αλλά κράτος-πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη. Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας. Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού. Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων, δεν θα πάνε χαμένες. Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες, οι οποίες και πρέπει κάποια στιγμή να ικανοποιηθούν».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν ομιλία ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, και η Βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης κα Ντόρα Μπακογιάννη, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παραβρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας καθώς και ως εκπρόσωπος της Βουλής η βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη. Παραβρέθηκαν επίσης  οι Βουλευτές  Θεόδωρος Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Αθανάσιος Μπούρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Δημήτρης Καράογλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιωάννης Πλακιωτάκης και Χρήστος Σταικούρας.  Επίσης, πραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. Τους παραγωγικούς φορείς εκπροσώπησαν οι κκ: Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ, Κωνσταντίντος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ, Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ και Παναγιώτης Αγνιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας καθώς και τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς.



Στο κλείσιμο της εκδήλωσης αποδόθηκε τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη ο π. Πρόεδρος της Βουλής και π. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας για τη συνεισφορά του στη δημιουργία του Ινστιτούτου Εμπορίου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), στο εμπόριο και στη Μμε επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: