Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο κ. Σωτήρης Τσιάνης 58 χρόνια μετά ξαναεπισκέφθηκε στην πόλη μας - Μια σπάνια συνάντηση, μια σπάνια δουλειά και ένα θερμό χειροκρότημα στον Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενου

Χρειάστηκαν να περάσουν 58 ολόκληρα χρόνια από εκείνον, τον Οκτώβρη του 1958 (!!!) που επισκέφθηκε το «θρυλικό παζάρι» της  πόλης μας, για να ξαναπερπατήσει – όχι του λασπωμένους αυτή τη φορά – δρόμους του Ορχομενού με αφορμή την τιμητική πρόσκληση του που απεύθυνε ο Λαογραφικός Όμιλος. Ο λόγος για τον Ομότιμο Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Binghamton University SUNΥ των ΗΠΑ κύριο Σωτήρη Ι. Τσιάνη, έναν σπάνιο ερευνητή της μουσικής παράδοσης και τον πρώτο άνθρωπο που κατέγραψε εξίσου «θρυλικούς» για την εποχή τους καλλιτέχνες και μουσικούς της δημοτικής μουσικής.  Όλο αυτό τον πλούτο – που ακόμη και σήμερα είναι ακυκλοφόρητος – με περισσή συγκίνηση ο κ. Τσιάνης – μιλώντας στο ακροατήριο της μουσικής βραδιάς προς τιμή του – δεσμεύτηκε να την εκδόσει και να την προσφέρει για πάντα στην τοπική μας κοινωνία!




Ο Σωτήρης Τσιάνης, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ερευνητές – καταγραφείς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας που ζει στις ΗΠΑ , ήρθε στον Ορχομενό μετά από 58 ολόκληρα χρόνια και τις πρώτες του καταγραφές στην πόλη μας.
Ο Ορχομενός είναι η πόλη που άρχισε την έρευνά του  (το 1958) και η πόλη που καθόρισε την πορεία της επαγγελματικής του πορείας τα κατοπινά χρόνια. 
Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» θέλοντας να τιμήσει αυτόν τον σπουδαίο ερευνητή αποφάσισε να του αφιερώσει μια βραδιά γεμάτη παράδοση, ζωντανή μουσική, χορό  και τραγούδι. 
Ομιλητές της βραδιάς ήταν o ίδιος ο καθηγητής αλλά και οι ερευνητές του Παραδοσιακού Τραγουδιού Αντώνης Κόντος & Κων/νος Πατσαλής ( Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού). 















Δημοτικά τραγούδια έπαιξαν   Παραδοσιακοί Μουσικοί από το Στείρι, οι Θανάσης Αποστόλου, Κιθάρα & Τραγούδι - Λουκάς Κουσκούκης, Βιολί - Χρήστος Τρόκας ,Τουμπερλέκι. Χόρεψε το τμήμα Ενηλίκων του Ομίλου μας. Ειδικά για τον καθηγητή ήρθαν από την Αθήνα και συνόδεψαν τον κ. Τσιάνη στο τσίμπαλο οι Κώστας Κοπανιτσάνος Κλαρίνο & Πέτρος Ανδρουτσόπουλος Λαούτο & Τραγούδι.




Η βραδιά κύλισε γεμάτη νοσταλγία και συγκίνηση μέσα από τις συγκλονιστικές διηγήσεις του καθηγητή κ. Τσιάνη για τον Ορχομενό του 1958 που γνώρισε και κατέγραψε καθώς και με το εκπληκτικό φινάλε της εκδήλωσης όπου ο καθηγητής παρά τα ενενήντα του χρόνια έπαιξε εκπληκτικά τσίμπαλο παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. 





Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού αναβίωσε την εποχή του ’58 και των πανηγυριών της εποχής  της πόλης του Ορχομενού και χόρεψε τραγούδια που είχε καταγράψει ο κ. Τσιάνης κατά την επίσκεψή του , πριν 58 χρόνια, ακριβώς….
Στο τέλος, ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού», μέσα σε κλίμα συγκίνησης,  τίμησε τον κ. Τσιάνη για την μεγάλη προσφορά του στο Παραδοσιακό Τραγούδι.




Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπαμπλέκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κ. Βασίλης Τάγκαλης, η δημοτική σύμβουλος  κα Κική Καραβαγγέλη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο πατέρας Αθανάσιος Αθανασίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
 Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους Νότη Αγνιάδη, Παπανικολάου Γιούλη, Χαμπιλωμάτη Γιάννη, Καλαντζή Μαρία, Ζαννιά Κώστα, Marinela Petrisor, Γιάννα Τουλούπη , Ιωάννα Μ. Παναγιωτίδη,  Γιάννη Γερούλια καθώς και τον κ. Αντώνη Κόντο για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς. Επίσης, ευχαριστεί για την προβολή της βραδιάς το Orchomenos-press, τα Νέα της Βοιωτίας και την Βοιωτική Ώρα.
Ευχή όλων μας είναι να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιάνη να εκδώσει τις μουσικές καταγραφές που έκανε στον Ορχομενό , το 1958, μέσα στους επόμενους μήνες  ώστε να μπορεί να το αποκτήσει κάθε Ορχομένιος και κατ’ επέκταση κάθε Έλληνας! 





Το ORCHOMENOS PRESS συγχαίρει  τον Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού γιατί μέσα από αυτή την μοναδική βραδιά κατάφερε να προσθέσει ένα αληθινό κομμάτι στο πλούσιο και μακρύ «παζλ» της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας, ενώ ποιος είναι αυτός που δεν θα αναμένει να πιάσει στα χέρια του ολοκληρωμένη και τυπωμένη αυτή την σπάνια μουσική καταγραφή, κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας! Μπράβο σας!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: