Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε η ετήσια γενική ιερατική σύναξη της Τοπικής Εκκλησίας της Βοιωτίας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, στο Κέντρο Επιμορφώσεως και Επικοινωνίας (Συνεδριακό Κέντρο) της Μητροπόλεώς μας στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου, η καθιερωμένη ετήσια γενική ιερατική σύναξη της Τοπικής Εκκλησίας της Βοιωτίας με σκοπό τον προβληματισμό πάνω σε επίκαιρα πνευματικά και κοινωνικά ζητήματα, τον καλύτερο συντονισμό της πνευματικής δράσης, την καθοδήγηση των κληρικών από τον Επίσκοπο, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, την επικοινωνία μεταξύ των στελεχών της Εκκλησίας και την ενίσχυση των συναδελφικών δεσμών.

Προλογίζοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος εξέφρασε τη χαρά του βλέποντας συναθροισμένους όλους τους κληρικούς του και ευχήθηκε η σύναξη να έχει ουσιαστικό και όχι τυπικό υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Αναφέρθηκε στην  αναγκαιότητα τέτοιων συνάξεων υπό τις νέες δυσμενείς συνθήκες που απορρέουν από την οικονομική κρίση και την γενικευμένη εκκοσμίκευση.

Επεσήμανε την ανάγκη να επανεξετασθεί σοβαρά από τους κληρικούς το νόημα της ιερατικής αποστολής και ταυτότητας στο παρόν και άμεσο μέλλον, καθώς και ο ρόλος της ενορίας στη σύγχρονη κοινωνία υπό το φως της ορθόδοξης εκκλησιολογίας και θεολογίας.

Έγιναν δύο βασικές εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές και εκλεκτούς κληρικούς.

Α) Από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννη Παναγιώτη, Προϊστάμενο Ι.Ναού Αγ. Κων/νου Πειραιώς και υπεύθυνο νεότητας της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς, με θέμα: «Η καλλιέργεια του ιερατικού ήθους σήμερα. Πρόκληση ή πρόσκληση;».

Β) Από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, Δρα θεολογίας, Εφημέριο  του Ι.Ναού Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Ποιμαντολειτουργικοί προβληματισμοί και απαραίτητες επισημάνσεις για την πορεία του Ορθοδόξου κλήρου».

Μετά τις εισηγήσεις επακολούθησε γόνιμος διάλογος και διατυπώθηκαν από τους συνέδρους κληρικούς απορίες και κατατέθηκαν διάφορες απόψεις.


Όλες οι γνώμες που ζυμώθηκαν στη σύναξη θα συντελέσουν ασφαλώς στη βελτίωση της προσφερόμενης από τους κληρικούς ποιμαντικής διακονίας στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: