Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Πράσινο φως στη συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμίνιον

Τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,37% κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου.

Το νέο τιμολόγιο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ, προβλέπει:

  • Εκπτώσεις όγκου 25% και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8% (δηλαδή συνολική έκπτωση 33%) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.
  • Πρόσθετη έκπτωση 15% για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30% της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.
  • Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της διεθνούς τιμής.
  • Τιμολόγηση της ενέργειας για την περίοδο από 1/1/2014 μέχρι 30/6/2016, προς 36,6 Euro/MWh πλέον χρέωσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, έκανε λόγο για «αναμφισβήτητα οφέλη» από την παρούσα συμφωνία, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.
«Η συγκεκριμένη τιμολόγηση καταδεικνύει την αναγκαιότητα αφαίρεσης της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές υψηλής τάσης, από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απωλέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές» έσπευσε να σημειώσει ο κ. Παναγιωτάκης.
Σημειώνεται ότι η υπογραφή συμβάσεων με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, περιλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.
Ικανοποίηση στον Μυτιληναίο
Ικανοποίηση επικρατεί στον Όμιλο Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ-1,13% μετά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η ΑτΕ, θυγατρική του Ομίλου, προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας σύμβασης, επταετούς διάρκειας (2014 - 2020).
Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ο Όμιλος υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο Όμιλος εκφράζει επίσης, την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού έτους, η ΑτΕ θα προκαταβάλλει ατόκως στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύμα. Ακόμη προβλέπει ότι σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, η ΔΕΗ λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας, ενώ σε περίπτωση μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα, η ΔΕΗ δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση. Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: