Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αγνιάδης – Τσιάμης, η βοιωτική εκπροσώπηση στην φετινή Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών, στη Βραυρώνα Αττικής. Η Βοιωτία – και σ` αυτή την ξεχωριστή συνάντηση – έχει την δική τους εκπροσώπηση αφού στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής ΟΚΕ έχουν εκλεγεί και μετέχουν και οι Βοιωτοί κκ. Παναγιώτης Αγνιάδης - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας ΚΕΕ-  και Γιάννης Τσιάμης Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Η διοργάνωση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε.), με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από 33 χώρες.
Η Σύνοδος αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των κύριων ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συνειδητοποίηση των κοινών προκλήσεων, προκειμένου να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις.
 Φέτος, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα θέματα:
Προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη
Κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου
Ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22
Οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή
 Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση Τελικής Διακήρυξης που θα αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής ως συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, και θα διαδοθεί ευρέως μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:
 α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.
 β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
 γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.
 Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: