Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Βραδιά – αφιέρωμα στον καθηγητή Εθνομουσικολογίας των ΗΠΑ Σωτήρη Τσιάνη από τον Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Ο κ. Κώστας Πατσαλής 
          O «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 είχε την τιμή και τη χαρά να τιμήσει και να γνωρίσει στους Ορχομένιους τον Ομότιμο Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Binghamton University SUNΥ των ΗΠΑ κύριο Σωτήρη Ι. Τσιάνη. Ο Σωτήρης Τσιάνης, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ερευνητές – καταγραφείς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας που ζει στις ΗΠΑ , ήρθε στον Ορχομενό μετά από 58 ολόκληρα χρόνια και τις πρώτες του καταγραφές στην πόλη μας. Ο Ορχομενός είναι η πόλη που άρχισε την έρευνά του  (το 1958) και η πόλη που καθόρισε την πορεία της επαγγελματικής του πορείας τα κατοπινά χρόνια. 


Ο κ. Αντώνης Κόντος 
     Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» θέλοντας να τιμήσει αυτόν τον σπουδαίο ερευνητή αποφάσισε να του αφιερώσει μια βραδιά γεμάτη παράδοση, ζωντανή μουσική, χορό  και τραγούδι. Ομιλητές της βραδιάς ήταν o ίδιος ο καθηγητής αλλά και οι ερευνητές του Παραδοσιακού Τραγουδιού Αντώνης Κόντος & Κων/νος Πατσαλής ( Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού). Δημοτικά τραγούδια έπαιξαν   Παραδοσιακοί Μουσικοί από το Στείρι, οι Θανάσης Αποστόλου, Κιθάρα & Τραγούδι - Λουκάς Κουσκούκης, Βιολί - Χρήστος Τρόκας ,Τουμπερλέκι. Χόρεψε το τμήμα Ενηλίκων του Ομίλου μας. Ειδικά για τον καθηγητή ήρθαν από την Αθήνα και συνόδεψαν τον κ. Τσιάνη στο τσίμπαλο οι Κώστας Κοπανιτσάνος Κλαρίνο & Πέτρος Ανδρουτσόπουλος Λαούτο & Τραγούδι.
     Η βραδιά κύλισε γεμάτη νοσταλγία και συγκίνηση μέσα από τις συγκλονιστικές διηγήσεις του καθηγητή κ. Τσιάνη για τον Ορχομενό του 1958 που γνώρισε και κατέγραψε καθώς και με το εκπληκτικό φινάλε της εκδήλωσης όπου ο καθηγητής παρά τα ενενήντα του χρόνια έπαιξε εκπληκτικά τσίμπαλο παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού αναβίωσε την εποχή του ’58 και των πανηγυριών της εποχής  της πόλης του Ορχομενού και χόρεψε τραγούδια που είχε καταγράψει ο κ. Τσιάνης κατά την επίσκεψή του , πριν 58 χρόνια, ακριβώς….
Στο τέλος, ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού», μέσα σε κλίμα συγκίνησης,  τίμησε τον κ. Τσιάνη για την μεγάλη προσφορά του στο Παραδοσιακό Τραγούδι.





Ο κ. Σωτήτης Τσιάνης 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπαμπλέκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κ. Βασίλης Τάγκαλης, η δημοτική σύμβουλος  κα Κική Καραβαγγέλη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο πατέρας Αθανάσιος Αθανασίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.  Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους Νότη Αγνιάδη, Παπανικολάου Γιούλη, Χαμπηλωμάτη Γιάννη, Καλαντζή Μαρία, Ζαννιά Κώστα, Marinela Petrisor, Γιάννα Τουλούπη , Ιωάννα Μ. Παναγιωτίδη,  Γιάννη Γερούλια καθώς και τον κ. Αντώνη Κόντο για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς. Επίσης, ευχαριστεί για την προβολή της βραδιάς το Orchomenos-press, τα Νέα της Βοιωτίας και την Βοιωτική Ώρα.



Ευχή όλων μας είναι να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιάνη να εκδώσει τις μουσικές καταγραφές που έκανε στον Ορχομενό , το 1958, μέσα στους επόμενους μήνες  ώστε να μπορεί να το αποκτήσει κάθε Ορχομένιος και κατ’ επέκταση κάθε Έλληνας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: