Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Έντονη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ στις αναφορές του Υπουργού Υποδομών «περί ημετέρων δημάρχων του παλαιοκομματισμού»

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και ενόχλησή της για την ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη στην οποία γίνεται αναφορά, με αφορμή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων η εφαρμογή του Ν. 4412/2016, σε «ημέτερους δημάρχους του παλαιοκομματισμού, του δικτύου των απευθείας αναθέσεων … αλλά και των μεγαλοεργολάβων που είχαν συνηθίσει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς».
Η έμμεση αυτή αναφορά θεωρούμε ότι προσβάλλει αδικαιολόγητα την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η οποία δια του ανωτάτου συλλογικού οργάνου της, δηλαδή της ΚΕΔΕ, συμμετείχε με Επιτροπή της σε σύσκεψη με το Υπουργείο Υποδομών.
Στη σύσκεψη αυτή εκφράσαμε με επιχειρήματα τις ενστάσεις μας όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου. Αλλά παράλληλα και την  άποψη ότι συγκεκριμένες διατάξεις του είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα διατυπώσαμε αντιρρήσεις όσον αφορά στην άμεση εφαρμογή του Νόμου, από τις 8/8/2016, για το λόγο ότι δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το  Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων που προβλέπεται στο άρθρο 118 του νέου νόμου.
Μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό, ζητήθηκε η αναστολή εφαρμογής διατάξεων του νομοθετήματος, καθ’ όσον δεν είναι δυνατή ακόμα από τεχνικής απόψεως η λειτουργία των καινοτομιών που εισάγονται.
Το αίτημά μας θεώρησε δίκαιο και εύλογο και ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος όμως μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να αποστεί από την άμεση εφαρμογή του νόμου καθώς αποτελεί απαίτηση των Θεσμών και του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά μας είπε ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε αυτό το δίκιο. Και μερικούς μήνες μετά, μας κατηγορεί για παλαιοκομματισμό και αδιαφάνεια. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός, πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση του Υπουργού;

Οι ενέργειες της Κ.Ε.Δ.Ε.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η άμεση εφαρμογή του Νόμου ,
·         η ΚΕΔΕ συνέστησε ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από εμπειρογνώμονες, η οποία συναντήθηκε επανειλημμένα με εκπροσώπους του Υπουργείου, με σκοπό την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που τίθενται από την άμεση εφαρμογή του (όπως για παράδειγμα το ζήτημα των αποφαινόμενων οργάνων), για τα οποία δεν έχει ακόμα δοθεί συγκεκριμένη έγγραφη απάντηση (υπό μορφή εγκυκλίου ή άλλου εγγράφου) από το Υπουργείο.
·         ζήτησε την άμεση εφαρμογή και δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος που προβλέπει το άρθρο 118 του νέου νόμου. Διαφορετικά δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των διατάξεων που αφορούν τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης.
Με βάση τα παραπάνω, που αποδεικνύουν τη θετική στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε και στην ειλικρινή προσπάθειά της να καταστεί αυτό λειτουργικό, θεωρούμε απαράδεκτο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Σπίρτζη.
Αφενός γιατί δεν αποτυπώνουν την αλήθεια.

Αφετέρου, γιατί εστιάζουν σε θεσμούς όπως η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, αμφισβητώντας την προσπάθεια  που καταβάλλουν οι δήμοι της Χώρας, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα, για την εμπέδωση της νομιμότητας με διαφανείς διαδικασίες σε όλες τις συμβάσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, που προϋποθέτουν όμως πραγματική υλοποίηση των διατάξεων του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: